Tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui - Autorizare temporara a unor produse de protectia plantelor

Tratament seminte porumb si floarea soarelui - Autorizare temporaraIn conformitate cu prevederile art. 53 al Reg. (CE) nr. 1107/2009, la solicitarea Asociatiilor de Producatori Agricoli si a Asociatiei Producatorilor de seminte, Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 105 de zile a urmatoarelor produse de protectie a plantelor: CRUISER 350 FS (350 g/l Tiametoxam), NUPRID AL 600 FS (600g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600g/l Clortianidin) si SEEDOPRID 600 FS (600g/l imidacloprid).


Aceste produsele fitosanitare se folosesc pentru combaterea daunatorilor de sol Tanymecus dilaticollis (ratisoara) si Agriotes spp. (viermii sarma) la culturile de porumb si floarea soarelui insamantate in primavara anului 2017.

In baza notificarii s-a eliberat o autorizatie temporara de 105 de zile pentru fiecare din produsele mentionate anterior, care expira la data de 16.05.2017.

Comercializarea si utilizarea acestor produse pe teritoriul Romaniei se va face cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind comercializarea si utilizarea produselor de protectie a plantelor.

In vederea reducerii riscului asociat utilizarii produselor de protectie a plantelor, se vor aplica urmatoarele masuri:

    • Samanta tratata de porumb si floarea soarelui se va utiliza numai in zonele si pe suprafetele cu infestare foarte puternica a daunatorilor de sol Tanymecus dilaticollis si Agriotes spp.;
    • Companiile vor comercializa produsele numai operatorilor economici care fac dovada ca tratamentul semintei va fi efectuat numai cu personal calificat, in instalatii profesionale (statii / masini de tratare a semintelor) inregistrate la oficiile fitosanitare judetene;
    • Statiile / masinile de tratare a semintelor trebuie sa fie dotate cu dispozitive de inmagazinare a prafului care rezulta in urma acoperirii semintelor cu produse de protectie a plantelor;
    • Companiile vor tine o evidenta stricta a cantitatilor de produs comercializat/agent economic, in vederea evitarii crearii de stocuri de produs/samanta tratata dupa expirarea perioadei de 105 de zile;
    • Etichetarea ambalajului semintelor tratate se va face conform prevederilor art.49 (4) al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009;
    • Insamantarea se va efectua cu semanatori pneumatice echipate adecvat, care sa asigure un inalt grad de incorporare in sol si o reducere la minimum a pierderilor si emisiilor de praf, respectand buna practica agricola;
    • Producatorii agricoli (fermierii) care vor utiliza la semanat samanta tratata vor tine o evidenta clara a suprafetelor insamantate in registrul privind evidenta tratamentelor cu produse de protectie a plantelor pe culturi;
    • Fermierii au obligatia sa marcheze solele in care s-au infiintat culturile de porumb / floarea soarelui cu seminte tratate, folosind placute de avertizare cu sintagma: "Seminte de porumb / floarea soarelui tratate cu ( denumire produs de protectia plantelor)";
    • In vederea asigurarii protectiei familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu produse de protectie a plantelor, se vor aplica toate masurile ce se impun conform legislatiei in vigoare, de catre toti agentii economici care detin statii / masini de tratare a semintelor, de catre cei care depoziteaza si manipuleaza samanta tratata si de catre fermierii care seamana seminte tratate cu produse de protectie a plantelor.

Este interzisa crearea de stocuri de produs/samanta tratata dupa data de 16.05.2017.

 

DOZELE OMOLOGATE

CRUISER 350 FS

 

PORUMB

FL. SOARELUI

TANYMECHUS

9L/TO

10L/TO

AGRIOTES

9L/TO

10 L/TO

 

NUPRID AL 600 FS

 

PORUMB

FLOARE

TANYMECHUS

8L/TO

10 L/TO

AGRIOTES

6L/TO

10L/TO

 

PONCHO 600 FS

 

PORUMB

FLOARE

TANYMECHUS

4L/TO

9 L/TO

AGRIOTES

4L/TO

9L /TO

 

SEEDOPRID 600 FS

 

PORUMB

FLOARE

TANYMECHUS

8 L/TO

10 L/TO

AGRIOTES

6L/TO

10 L/TO

 

Conditii de utilizare pentru a preintampina pierderile in apicultura

Urmare a comunicarilor facute de MADR prin adresele nr.402/F/08.02.2017 si 475/F/13.02.2017,in vederea utilizarii insecticidelor pe baza de neonicotinoide pentru tratarea semintelor de porumb si floarea soarelui impotriva daunatorilor Tanymecus dilaticolis si Agriotes sp.si folosirea acestora conform Regulamentului (CE)nr.1107/2009 pana in data de 16.05.2017(conform autorizatiei temporare eliberate), semintele de porumb si floarea soarelui functie de gradul de infestare al terenului unde urmeaza a fi infiintata cultura pot fi tratate cu CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS, PONCHO 600 FS si SEEDOPRID 600 FS cu conditia de a fi respectate prevederile regulamentului susmentionat.

Neonicotinoidele sunt o categorie de insecticide sistemice, neurotoxice, relativ de ultima generatie, utilizate masiv in agricultura, foarte persistente, care ofera o protectie de lunga durata la diverse culturi, in general pe toata perioada de vegetatie, controland un spectru foarte larg de insecte daunatoare si bineinteles afectand si toate speciile de insecte benefice care intra in contact cu plantele, insectele polenizatoare fiind afectate prin polenul si nectarul recoltat. Efectul nociv asupra albinelor este materializat prin: dezorientare, afectarea comunicarii in stup sau chiar blocajul receptorilor, paralizie sau moartea exemplarelor care au asimilat o cantitate mai mare din substanta activa.

La solicitarea Asociatiilor de producatori agricoli si a Asociatiei Producatorilor de Seminte, Romania a notificat Comisia Europeana pentru scoaterea pe piata a acestor produse si s-a eliberat o autorizatie temporara de 105 zile pentru folosirea produselor mentionate anterior.

Comercializarea si utilizarea acestor produse in baza acestei autorizatii se va face cu respectarea legislatiei in vigoare pana in data de 16.05.2017.

In vederea reducerii riscului asociat utilizarii produselor de protectie a plantelor se vor aplica cu strictete urmatoarele masuri:

    • Samanta de porumb si floarea soarelui tratata cu unul din produsele mentionate anterior se va utiliza numai in zonele si pe suprafetele cu infestare foarte puternica a daunatorilor Tanymecus dilaticolis si Agriotes spp.
    • Furnizorii vor comercializa produsul numai operatorilor economici care detin instalatii profesionale autorizate pentru tratarea semintelor si dispun de personal calificat.
    • Statiile/masinile de tratat a semintelor trebuie sa fie dotate cu dispozitive de inmagazinare a prafului care rezulta in urma acoperirii semintelor cu produsele de protectie.
    • Furnizorii vor tine o evidenta stricta a cantitatilor de produse comercializate, pe care o vor comunica saptamanal la MADR - Autoritatea Nationala Fitosanitara pentru a se evita crearea de stocuri de produs sau samanta tratata dupa data de 16.05.2017.
    • Furnizorilor le este interzisa comercializarea semintelor si a substantelor pentru tratat separat.
    • Furnizorii odata cu comercializarea semintelor tratate cu neonicotinoide vor pune la dispozitia fermierilor si placute de avertizare pe care va fi inscriptionata sintagma "samanta tratata cu neonicotinoide".
    • Insamantarea se va face cu semanatori pneumatice echipate adecvat care sa asigure incorporarea corecta a semintei in sol si o reducere la minimum a pierderilor si emisiilor de praf, respectand buna practica agricola.
    • Dupa insamantare, in momentul controlului, nu trebuie sa se depisteze samanta tratata neincorporata in sol.
    • Fermierii vor anunta in timp util primariile si apicultorii din zona cu privire la perioada in care vor insamanta seminte tratate cu neonicotinoide.
    • Fermierii au obligatia sa marcheze solele unde s-a folosit samanta tratata cu neonicotinoide folosind placute de avertizare procurate de la operatorii economici (furnizori).
    • Fermierii care vor utiliza samanta tratata cu neonicotinoide vor tine o evidenta stricta a suprafetelor insamantate in Registrul privind evidenta tratamentelor cu produse de protectie a plantelor pe culturi.
    • Inspectorii fitosanitari din cadrul Oficiilor Fitosanitare vor verifica si monitoriza intreaga actiune prin controale la locurile de tratare a semintelor, in depozite si in camp.

 

Noutati

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

26-06-2024 Protectia plantelor

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>