Principalele actualizari propuse in OUG care reglementeaza activitatile cu produse de protectie a plantelor

Precizari referitoare la proiectul care reglementeaza activitatile desfasurate cu produse de protectie a plantelorMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat in dezbatere publica un proiect de OUG prin care se reglementeaza activitatile desfasurate cu produse de protectie a plantelor de catre operatorii economici pe teritoriul Romaniei, controalele oficiale si alte activitati oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor.


Este nevoie de actualizarea cadrului juridic in domeniul produselor de protectie a plantelor in scopul armonizarii legislatiei nationale cu legislatia europeana privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor pe teritoriul Romaniei. Totodata, utilizarea si comercializarea produselor de protectie a plantelor trebuie sa se faca in conditii de siguranta de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti si, in acelasi timp, este nevoie de introducerea unor cerinte specifice pentru reglementarea activitatii de utilizare a produselor de protectie a plantelor.

Astfel, una dintre actualizarile juridice, reglementeaza CLASIFICAREA PRODUSELOR DE PROTECTIE A PLANTELOR IN DOUA CATEGORII, dupa cum urmeaza:

    • produse pentru uz profesional, clasificate in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si amestecurilor, ca produse cu toxicitate acuta din categoria 1, 2 si 3 care contin pictograma GHS06 (cuvant de avertizare). In aceasta categorie se regasesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) a caror reglementare este foarte stricta in prezent.
    • produse pentru uz neprofesional, altele decat cele prevazute anterior.


Si in momentul de fata produsele de protectia plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) sunt strict reglementate, conform legislatiei in vigoare*. Prin actul normativ propus de MADR nu se aduce nicio restrictie suplimentara cu privire la categoriile de produse de protectie a plantelor pe care fermierii le pot folosi, ci doar se aliniaza la legislatia europeana privind clasificarea si etichetarea.

In vederea descurajarii faptelor privind producerea, detinerea sau utilizarea, precum si punerea in circulatie a produselor de protectie a plantelor ilicite, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, prin proiectul de act normativ au fost stabilite si infractiuni.

Faptele stabilite si sanctionate ca infractiuni sunt aplicabile DOAR persoanelor fizice si juridice neautorizate pentru comercializarea, detinerea si utilizarea produselor de protectie a plantelor de uz profesional (clasificate in prezent ca foarte TOXICE (T+) si TOXICE (T), de ex.: fosfura de aluminiu).

De asemenea, dintre principalele reglementari propuse prin acest act normativ mentionam:

    • Pe teritoriul Romaniei se comercializeaza si utilizeaza doar produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor.
    • Unele categorii de produse de protectie a plantelor pot fi utilizate numai de catre utilizatorii profesionisti instruiti si certificati.
    • Totodata, utilizarea si comercializarea produselor de protectie a plantelor poate fi realizata in conditii de siguranta doar de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti.
    • Se introduc unele cerinte specifice pentru reglementarea activitatii de utilizare a produselor de protectie a plantelor.
    • Activitatile de reambalare ce nu au fost prevazute in actele normative anterioare se vor reglementa prin acest act normativ.
    • Se actualizeaza activitatea privind importul produselor de protectie a plantelor.
    • Se reglementeaza efectuarea controlului oficial si a altor activitati oficiale.
    • Se stabileste necesitatea utilizarii si comercializarii produselor de protectie a plantelor in conditii de siguranta de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti.
    • Se simplifica modalitatea de comercializare si utilizare a produselor de protectie a plantelor prin precizarea pe eticheta produselor a sintagmei „produs de protectie a plantelor pentru uz profesional”.
    • Se reglementeaza tratarea semintelor cu produse de protectie a plantelor omologate intr-o tara terta, dar neomologate in Romania sau in alt sat membru destinate exportului.
    • Se actualizeaza conditiile de autorizare a operatorilor economici care desfasoara activitati cu produse de protectie a plantelor.

 

INFORMATII SUPLIMENTARE

*Legislatia in vigoare la momentul acesta prevede, conform art. 7 din Ordonanta nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protectie a plantelor, precum si pentru modificarea si abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar, care modifica art. 15 din Ordonanta nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura si silvicultura, ca produsele de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) au regimul produselor reglementate cu strictete:

"a) pentru fabricarea, comercializarea, importul, distribuirea si utilizarea lor vor fi inregistrate/autorizate numai persoanele juridice care dispun de persoane calificate, confirmate prin certificatul de atestare profesionala, cu pregatire in domeniul agricol/biologic/ biochimic sau silvic, de nivel superior ori de nivel mediu, precum si de mijloacele necesare depozitarii, manipularii si utilizarii in siguranta a acestor produse, pentru eliminarea riscurilor de intoxicare a oamenilor, a animalelor si de poluare a mediului inconjurator, precum si pentru protejarea albinelor;

b) fabricantii, importatorii, comerciantii, distribuitorii si utilizatorii autorizati sa desfasoare activitati cu produse de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) se vor inregistra, in mod obligatoriu, la serviciile de specialitate ale inspectoratelor judetene de politie in a caror raza teritoriala acestia urmeaza sa-si desfasoare activitatea;

c) sunt interzise comercializarea, distribuirea si utilizarea produselor de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) de catre persoane fizice, precum si de catre persoane juridice neinregistrate/neautorizate;

d) utilizatorii autorizati pentru folosirea produselor de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) se vor inregistra la unitatile fitosanitare si inspectoratele teritoriale de munca, care au obligatia sa notifice aceasta la inspectoratele judetene pentru protectia muncii, agentiile judetene pentru protectia mediului si la inspectoratele judetene de politie in a caror raza teritoriala acestia urmeaza sa isi desfasoare activitatea;"

e) la distribuirea produselor de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T), fabricantii, importatorii si distribuitorii inregistrati au obligatia sa ceara cumparatorului certificatul de inregistrare (pentru comercianti si distribuitori), iar utilizatorului autorizatia de utilizare, sa le verifice valabilitatea si sa le inregistreze intr-un registru special de evidenta a distribuirii acestor produse, potrivit autorizatiilor eliberate. Registrele de evidenta se sigileaza si paginile se numeroteaza de catre unitatile fitosanitare."

 

FOLOSIREA SUBSTANTELOR CHIMICE FOARTE PERICULOASE REGLEMENTATA STRICT PENTRU PROTECTIA POPULATIEI

Pentru corecta informare a tuturor fermierilor, precum si a opiniei publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele clarificari in ceea ce priveste art. 65 (I) ”Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la I la 5 ani, fapta de a comercializa, detine sau de a utiliza produse de protectie a plantelor pentru uz profesional de catre persoane neautorizate”, din proiectul de OUG privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor pe teritoriul Romaniei, postata in transparenta decizionala pe site-ul institutiei, in data de 22 noiembrie 2022:

Pentru utilizarea necorespunzatoare a substantelor chimice foarte periculoase ce pot duce la pierderi de vieti omenesti, situatie reglementata deja strict de catre legislatia in vigoare, se introduc sanctiuni mai aspre in scopul protejarii populatiei si implicit a fermierilor, in acord cu legislatia europeana in vigoare.

Astfel, se prevede clar in legislatie ca substantele folosite la dezinsectia si deratizarea spatiilor de depozitare a cerealelor sunt utilizate NUMAI pentru UZ PROFESIONAL, de catre personal instruit temeinic pentru a nu pune in pericol sanatatea si viata populatiei.

Asadar, sanctiunile din actul normativ NU VIZEAZA SUB NICIO FORMA FERMIERII SI EFECTUAREA TRATAMENTELOR FITOSANITARE la culturile agricole sau horticole care utilizeaza produse de protectia plantelor.

De asemenea, legislatia a fost completata, in capitolul X al proiectului de act normativ, cu pedepse mai aspre pentru traficul de pesticide contrafacute, avand in vedere riscurile crescute la adresa sanatatii publice, generate de folosirea unor produse neconforme, cu o toxicitate ridicata.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

26-06-2024 Protectia plantelor

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>