Punctul de vedere al AIPROM referitor la raportul privind strategia De la ferma la consumator (Farm to Fork)

Punctul de vedere al AIPROM referitor la raportul privind strategia De la ferma la consumator - Farm to ForkRecent, comisiile reunite AGRI si ENVI din Parlamentul European au publicat un raport comun privind strategia Farm to Fork (De la ferma la consumator). In acest context, AIPROM impreuna cu CropLife Europe au formulat un punct de vedere cu privire la acest raport. Membrii Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM utilizeaza tehnologiile agricole durabile disponibile in prezent. Fiind o industrie care sustine activitatea fermierilor si productia de alimente, ne angajam sa ne jucam rolul, sa inovam si sa implementam solutiile necesare pentru o agricultura durabila.

AIPROM impreuna cu CropLife Europe crede cu tarie ca inovatia este o parte importanta a solutiei. Companiile noastre vor continua sa investeasca in tehnici si moduri inovatoare pentru protectia culturilor si pentru implementarea masurilor necesare practicarii unei agriculturi mai durabile. Vom continua investitiile facute pana acum intr-o gama larga de solutii, inclusiv: pesticide cu un profil mai prietenos cu mediul, biopesticide, soiuri si hibrizi de plante mai rezistente si tehnologii de precizie. Membrii CropLife Europe au adoptat un set de angajamente ambitioase pentru a sprijini Pactul Ecologic European (Green Deal), inclusiv o investitie de peste 14 miliarde euro in noi tehnologii si produse mai durabile pana in 2030.

Accesul la inovatii poate contribui la atingerea obiectivelor strategiei De la ferma la consumator, insa va necesita un mediu de reglementare favorabil, un sprijin direct pentru fermieri si stimulente suficiente pentru a ne asigura ca cele mai bune tehnologii care vor face diferenta pot fi dezvoltate si implementate cat mai curand posibil. Inovarea in cresterea plantelor, precum si tehnicile de hibridare mai noi si in continua evolutie, au potentialul de a mari cutia de instrumente a fermierilor si de a transforma productia de alimente in una mai rezistenta la presiunea schimbarilor climatice.

Pentru a stabili obiective realiste, importante si bazate pe dovezi stiintifice, este necesara o evaluare cuprinzatoare si holistica a impactului acestei strategii. Aceasta evaluare ar trebui sa cuprinda impactul individual si combinat al obiectivelor si masurilor propuse care rezulta din strategiile De la ferma la consumator si Biodiversitate, dar si al initiativelor cuprinse in Green Deal. Trebuie sa ne asiguram de faptul ca legislatia va permite fermierilor practicarea unei agriculturi mai durabile, care va contribui la indeplinirea planului UE privind clima si protejarea biodiversitatii, asigurand-ne in acelasi timp ca europenii vor avea acces la alimente sigure, suficiente, accesibile si hranitoare.

Stimularea durabilitatii in agricultura ar trebui sa se concentreze pe performantele si rezultatele fermelor, mai degraba decat pe un model agricol particular utilizat, tinand cont de eficienta utilizarii terenurilor si de amprenta de carbon.

Putem fi de acord cu cresterea suprafetelor ocupate de culturi organice in Europa, atata timp cat aceasta masura este determinata de cresterea cererii consumatorilor si in masura in care scaderea productivitatii agricole europene nu va duce la schimbari neintentionate ale utilizarii terenurilor in alte parti ale lumii, care ar putea avea efecte daunatoare asupra biodiversitatii si climei din tarile respective.

 

Promovarea agriculturii digitale

Masurile cuprinse in cadrul politicilor agricole comune ar trebui sa promoveze solutiile inovatoare si sa faciliteze adoptarea tehnologiilor agricole digitale si sa sprijine fermierii in dobandirea de cunostinte pentru a-si optimiza procesul de luare a deciziilor, precum si promovarea utilizarii managementului integrat al daunatorilor (IPM) in cultivarea plantelor. UE si statele membre ar trebui sa depuna mai mult efort pentru a permite reinnoirea tehnologiilor, inclusiv a biopesticidelor, a instrumentelor de aplicare de precizie si a tehnicilor inovatoare de crestere a plantelor pentru a sprijini corespunzator agricultura durabila.

Este vital ca ceea ce propune Comisia Europeana sa facem pentru protectia mediului chiar sa functioneze si din acest motiv sunt necesare dovezi pentru a se asigura ca abordarea este una corecta.

AIPROM alaturi de CropLife Europe recomanda Comisiei Europene sa utilizeze celor mai noi tehnologii digitale pentru culegerea datelor si informatiilor si sa le permita fermierilor sa se concentreze pe cultivarea pamantul pentru a produce alimente sigure si de inalta calitate pentru cetatenii europeni.

 

Tinta propusa pentru reducerea consumului de pesticide

Ne exprimam speranta ca va exista o discutie bine motivata, bazata pe stiinta, cu institutiile europene, axata pe instrumente politice coerente, bazate pe dovezi.

Obiectivele indicatorului de risc armonizat (HRI) ar trebui sa se bazeze pe perioada 2014-2017 ca medie de baza pentru a se asigura ca utilizarea de varf a pesticidelor este inclusa in etalon. De asemenea, trebuie luati in calcul si timpii de utilizare variati (cantitatea de pesticide utilizata se poate modifica foarte mult din cauza conditiilor climatice, a bolilor si a presiunii daunatorilor).

Pentru a imbunatati in continuare HRI 1, Comisia Europeana ar trebui sa ia in considerare si un indicator al productivitatii agricole. Este important sa ne asiguram ca aprovizionarea cu alimente este sigura si rezistenta in general, dar mai ales in perioade de criza.

Suntem ingrijorati de faptul ca mediul european de reglementare si politicile sunt din ce in ce mai putin deschise dezvoltarii si aplicarii inovatiei in sectorul protectiei plantelor si ca intr-un viitor previzibil, fermierii europeni vor continua sa piarda produse de protectia plantelor mai repede decat industria poate introduce altele noi. Substantele active chimice si biologice trebuie considerate instrumente complementare. Cercetari recente au aratat productii semnificativ mai mici (10-40%) pentru sapte culturi importante in situatia in care un numar mare de solutii de protectia plantelor ar fi retrase de pe piata.

La nivel european exista o diferenta importanta intre statele membre ale UE in ceea ce priveste consumul de substanta activa la hectar. In prezent, Romania consuma cca 700 gr/ ha de substanta activa, Ungaria consuma 1,2 kg/s.a ha, iar media UE este de peste 2 kg/s.a ha. Industria de protectie a plantelor din Romania considera ca orice decizie in sensul reducerii cantitatii de produse de protectie a plantelor trebuie sa tina cont de aceste realitati iar reducerea propusa nu trebuie sa fie aplicata egal pentru tarile care din varii motive au investit mult mai putin in inputuri agricole, lucru demonstrat si de randamentele scazute pe care aceste tari le inregistreaza.

 

Agricultura organica

Membrii AIPROM furnizeaza o mare parte din instrumentele de protectie pe care le utilizeaza fermierilor care practica agricultura ecologica si saluta si sustin dezvoltarea continua a sectorului ecologic la nivelul UE, recunoscandu-l ca un sector agricol dinamic care indeplineste o cerere in crestere de astfel de produse.

Este important de mentionat compromisurile ecologice implicate in acest model de agricultura: productia ecologica se caracterizeaza printr-un randament semnificativ mai scazut, iar pesticidele cele mai importante aprobate pentru agricultura organica sunt adesea utilizate in cantitati mult mai mari decat alte pesticide chimice.

Credem ca este necesara o abordare cu adevarat holistica pentru a echilibra aceste tensiuni si pentru a indeplini actiunile climatice necesare, pastrand in acelasi timp capacitatea fermierilor de a produce suficienta hrana.

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM

  

 

Noutati

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

26-06-2024 Protectia plantelor

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>