Inspectia Muncii controleaza angajatorii care utilizeaza substante cancerigene

Inspectia Muncii controleaza angajatorii din agricultura care utilizeaza substante cancerigeneInspectia Muncii se alatura demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional implicandu-se prin controale si actiuni de constientizare, desfasurate prin inspectoratele teritoriale de munca.

Cancerul este considerat principala cauza a deceselor legate de munca in Uniunea Europeana. Anual pe continent se inregistreaza peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezinta 53% din decesele determinate de accidentele de munca si de bolile profesionale impreuna. In Romania, aproximativ 50 de mii de oameni mor anual din cauza cancerului. Costurile directe ale expunerii la substante cancerigene la locul de munca in toata Europa sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an.

Vor fi controlati angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala. Printre acestea se numara: azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea titeiului si carbunelui, fibra de sticla. Parlamentul European a solicitat statelor membre inlocuirea substantelor care provoaca cele mai frecvente boli profesionale si a cerut inspectiilor muncii sa intensifice initiativele de prevenire si de educare care vizeaza cresterea gradului de sensibilizare a cetatenilor cu privire la normele si la procedurile de sanatate si securitate.

Activitatile economice prin care lucratorii sunt expusi riscului de cancer profesional sunt: agricultura, industriile extractiva, petroliera, petrochimica, ceramica, textila, a lemnului, de parfumuri, sticlei, cauciucului, laboratoarele de cercetare, constructii, gaz, santiere navale, tratamentul metalelor, transporturi aeriene si feroviare, imprimerii, sectorul sanitar, coafor.

Riscurile pentru siguranta si sanatatea lucratorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie sa identifice si sa evalueze riscurile pentru lucratori asociate cu expunerea la agenti cancerigeni si trebuie sa previna expunerea lor atunci cand riscurile apar. Daca este posibil, substanta cancerigena trebuie inlocuita cu o alternativa mai putin periculoasa. In caz contrar, agentii cancerigeni, in masura in care este posibil din punct de vedere tehnic, trebuie sa fie fabricati si utilizati intr-un sistem inchis pentru a preveni expunerea lucratorilor.

In cazul in care acest lucru nu este posibil, expunerea lucratorilor trebuie sa fie redusa cat mai mult posibil printr-o serie de masuri, cum ar fi: limitarea cantitatilor de agenti cancerigeni manipulate la locul de munca, limitarea numarului de lucratori expusi sau susceptibil a fi expusi, evacuarea acestor agenti de la sursa prin ventilatie locala sau generala, masurarea concentratiilor din aer pentru detectarea precoce a expunerilor anormale, aplicarea unor proceduri si a unor metode de munca adecvate, aplicarea de masuri igienico-sanitare, delimitarea si semnalizarea corespunzatoare a zonelor de risc, montarea de dispozitive pentru situatii de urgenta, depozitarea, manipularea si transportul in recipiente etanse si etichetate. Evaluarea riscurilor si masurile de prevenire si protectie care se pun in practica trebuie sa tina cont de persoanele vulnerabile existente in companie: tineri, femei gravide sau care alapteaza, lucratori cu afectiuni cronice pentru care exista contraindicatii medicale.

Angajatorul este obligat ca, pentru orice activitate in care exista risc de contaminare cu agenti cancerigeni, sa ia masuri adecvate pentru a se asigura ca lucratorii nu mananca, nu consuma alimente si nu fumeaza in zonele de lucru in care exista riscul contaminarii cu substante cancerigene si sa le puna la dispozitie grupuri sanitare si dusuri suficiente.

Pentru unele activitati este posibila si o crestere sensibila a expunerii. Conform acestei ipoteze si plecand de la premisa ca toate masurile tehnice si de protectie colectiva au fost deja luate, este obligatoriu ca lucratorii care desfasoara astfel de activitati sa dispuna de echipament individual de protectie adaptat riscurilor si sa poarte corect acest echipament atat timp cat expunerea persista. Angajatorul este cel care pune la dispozitia lucratorilor acest echipament, in mod gratuit, asigura intretinerea lui si supravegheaza modul in care este utilizat. Trebuie prevazute locuri special amenajate pentru depozitarea separata a echipamentului individual de protectie de imbracamintea de strada. Trebuie depozitat corect in locuri bine stabilite si trebuie verificat si curatat daca este posibil inainte si obligatoriu dupa fiecare utilizare.

Angajatorul trebuie sa ia masurile corespunzatoare pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o pregatire suficienta si adecvata, bazata pe toate cunostintele disponibile, in special sub forma de informatii si instructiuni despre: riscurile potentiale pentru sanatate, inclusiv riscurile aditionale cauzate de consumul de tutun, masurile care trebuie luate pentru prevenirea expunerii, regulile de igiena, purtarea si utilizarea echipamentului, procedurile in caz de incidente si pentru prevenirea acestora, etichetarea clara si lizibila a ambalajelor si a instalatiilor care contin agenti cancerigeni, informatiile cuprinse in lista nominala care il privesc personal, informatiile colective anonime despre rezultatul examenelor medicale.

Inspectorii de munca vor verifica: activitatile si motivele pentru care angajatorii utilizeaza agenti cancerigeni, cantitatile din substantele fabricate sau utilizate care contin agenti cancerigeni, numarul lucratorilor expusi, masurile de prevenire luate, tipul echipamentului de protectie utilizat, natura si gradul expunerii, cazurile de inlocuire a agentilor cancerigeni, lista nominala actualizata a lucratorilor implicati in activitatile pentru care rezultatele evaluarii de risc evidentiaza un risc pentru sanatatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supusi, examenele medicale efectuate.

Inspectia Muncii sustine Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului de anul acesta care a fost stabilita in data de 4 februarie.

Mai multe informatii puteti obtine si accesand link urile:

'Aproape nu exista domeniu de activitate in care sa nu existe angajatori care sa expuna lucratorii la imbolnavirea de cancer profesional. Inspectia Muncii, prin implicarea la nivel national stabileste un model de buna practica europeana si intentioneaza reducerea la minimum a riscurilor de la locurile de munca. Prin controale, informare, indrumare si prevenire vom avea rezultate care, asa cum spune si sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de lupta impotriva cancerului, ne ajuta: Sa invingem cancerul cat mai curand!' — Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Inspectia Muncii

    

Noutati

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

26-06-2024 Protectia plantelor

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>