Culturi hidroponice

solari4.jpg

 

 

In culturile hidroponice, plantele se insamanteaza fie pe substraturi artificiale plutitoare, fie in substrat steril, poros cu permeabilitate foarte mare pentru apa.

 

 

 

 

 

Plantele se dezvolta avand radacinile in permanenta in apa, extragand astfel compusii minerali necesari.

In multe tari se practica odata cu cresterea pestilor si insamantarea de culturi hidroponice. Apa pentru aceste culturi, provine din sistemul de cultură al pestilor, si are o incarcatura de compusi pe baza de azot suficienta pentru buna dezvoltare a plantelor. Astfel, plantele, prin intermediul acestor culturi desavarsesc procesul de tratare a apei in sistemele recirculante, reusind sa elimine inclusiv nitratii din sistem.

Cantitatea de masa vegetala obtinuta este direct proportionala cu productia de peste. Astfel, o populatie mare de peste va consuma o cantitate mare de furaj, care in urma metabolizarii va elibera in apa compusi pe baza de azot, toxici pentru pesti insa absolut necesari pentru plante.

 

 

Cultura hidroponica pentru amatori

Obtinerea unei culturi hidroponice este destul de simplu de realizat si cu o investitie minima.

In prima faza aveti nevoie de spatiul necesar acestei activitati. Cu cat spatiul este mai mare cu atat productia creste. Ideal ar fi sa dispuneti de o hala unde sa construiti sistemul hidroponic, sau sa va construiti un solar sau o sera.

Pasul 1. Dupa ce ati construit solarul sau sera necesara aveti nevoie de bazinele pentru cresterea plantelor. Intr-un solar de dimensiuni medii (300 - 500 mp) puteti construi un singur bazin insa esential este sa construiti mai multe bazine. Pentru constructia bazinelor aveti nevoie de folie de polietilena (plastic) mai groasa. Nivelati si cautati in pamant orice margini ascutite (lemn. metal) care ar putea sa intepe folia creand scurgeri, adancimea stratului de apa trebuie sa aiba cel putin 20 -30 cm. Folia procurata trebuie sa aiba lungimea si latimea bazinului, nu este indicat sa folositi mai multe bucati de folie pe care sa le lipiti deoarece acestea se pot rupe usor iar substanta nutritiva se va imprastia in sol. Dupa ce ati intins folia pe sol, ridicati mariginile acesteia la o inaltime de 30 cm pe toate cele 4 laturi folosind fie scanduri de lemn, fie material plastic sau tabla metalica prinsa in suporti din metru in metru pentru o mai buna. Puteti deasemenea sapa bazinul in sol, astfel sapati 30 cm in sol pe toata lungimea si latimea bazinului si puneti folia de plastic pe laturile bazinului sapat si prindeti-o in sol cu ajutorul unor cuie speciale ( cele pentru cort) pe care le puteti fabrica cu usurinta singuri. Apoi pe una din laturi la aceeasi adancime sapati un sant si montati teava de evacuare cu ajutorul unui fiting si un robinet care va merge la canalizare. La unul din colturile bazinului, in lateral langa sol, dati o gaura si montati un robinet de scurgere. Umpleti bazinul construit cu apa si observati daca are scurgeri pe undeva, daca nu are scurgeri folositi robinetul montat si evacuati apa din bazin.

Pasul doi. Pentru suportul plantelor pe suprafata solutiei nutritive aveti nevoie de mai multe placi de zapada artificiala, cele mai bune sunt cele folosite la izolatia externa a locuintelor, pe care le gauriti in functie de marimea plantelor cultivate (ex. pentru salata, sunt utilizate doua raduri de placi, pentru plante tinere la distanta de 10 cm, gauri de 1 cm, pentru plante mature la distanta de 20 cm, gauri de 2 - 3 cm). In gaurile astfel date se vor introduce radacinile plantelor, iar placa astfel umpluta se va pune in bazin, datorita proprietatii de plutire a placii de zapada artificiala, radacinile plantelor vor fi scufundate in proportie de 75 % in apa, coroana (trunchiul) plantei ramanand suspendata pe placa. Aceasta proportie de 25 % din radacina este necesara plantei pentru a respira, la unele categorii de plante aceasta proportie este nevoie sa fie mai mare, lucru care se poate realiza usor prin adaugarea a doua placi, una peste cealalta sau prin adaugarea unui adaos din acelasi material peste placa suport.

Pasul trei. Obtinerea solutiei necesara cultivarii plantelor se poate face usor. O varinata de solute cuprinde: 0,25 grame azotat de amoniu; 1 gram azotat de calciu; o,25 grame fosfat monopotasic; 1 gram fosfat de fier; 1 litru de apa.Dizolvand solutia de mai sus in 7 litri de apa veti obtine o solutie concentrata, in 10 litri de apa o solutie semiconcentrata si in 15 litri de apa o solutie diluata.

Pasul patru. Calculati cantitatea de solutie necesara in functie de volumul bazinului construit, de exemplu pentru un bazin de 10 m lungime, 5 m latime si 30 cm inaltime, volumul este de 15.000 de litri, pentru a obtine o solutie semiconcentrata, dupa reteta de la pasul trei. Dupa ce ati facut toate calculele necesare, ultima grija pe care o aveti este mentinerea unei temperaturi adecvate in interiorul solarului pe timpul iernii, acest lucru poate fi obtinut foarte usor prin utilizarea unei surse de incalzire economica.

 

Alte solutii practice:

Culturile hidroponice se pot face si in vase de ciment, borcane de sticla, ghivece de pamant, containere de metal sau vase din fibra de sticla. Desigur, toate acestea trebuie sa fie etanse, pentru a nu lasa apa sa se scurga.

Borcanele de sticla trebuie vopsite pe dinafara cu o culoare inchisa pentru a nu lasa sa treaca razele soarelui - soarele poate modifica structura chimica a solutiei nutritive si confera un mediu de dezvoltare pentru alge; in una din parti, lasati o banda de 1 cm nevopsit, pentru verifica cantitatea de solutie din borcan.

Vasele de metal sau ciment trebuie vopsite inauntru cu o emulsie de asfalt, pentru a preveni coroziunea si toxicitatea ei pentru plante.

Vasele din fibra de sticla sunt mai rezistente la coroziune decat celelalte.

Platforma de sustinere este facuta din plasa de sarma peste care este prins un suport de lemn. Pentru stabilizare (prindere) se utilizeaza placi de zapada artificiala (polipropilena expadata). Bumbacul se poate utiliza pentru a captusi portiunea de tulpina din expandat. Din loc in loc se pot face gauri la intamplare prin expandat pentru circulatia aerului. Plantele se vor lega cu o sfoara de spalier.

 

 

Imagini cu o cultura hidroponica puteti urmarii pe:

www.youtube.com/watch?v=16BbyOnQVME&feature=related

 

 

Noutati

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

29-05-2025 Plante

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

Rescaype™ -  un amendator de sol inovator pentru o agricultură durabilă!Într-o eră a agriculturii în continuă schimbare, unde resursele devin tot mai limitate, iar provocările legate de calitatea solului și de eficiența culturilor se înmulțesc, soluțiile sustenabile devin esențiale. Rescaype™, un ameliorator de sol revoluționar, aduce o abordare științifică și ecologică pentru revitalizarea terenurilor agricole degradate și pentru maximizarea randamentelor. Mai multe>>

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

26-05-2025 Fungicide

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

Ca răspuns la presiunile tot mai mari ale schimbărilor climatice, fermierii din Românie apelează din ce în ce mai mult la soluții avansate de protecția plantelor pentru a-și proteja culturile. Condițiile meteorologice variabile, precum toamnele mai lungi și mai calde, au dus la apariția mai timpurie a bolilor precum făinarea, septorioza și pătarea în culturile de cereale. Aceste condiții afectează procesul fotosintezei, fundamental pentru dezvoltarea și productivitatea culturilor. Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>