Culturi hidroponice

solari4.jpg

 

 

In culturile hidroponice, plantele se insamanteaza fie pe substraturi artificiale plutitoare, fie in substrat steril, poros cu permeabilitate foarte mare pentru apa.

 

 

 

 

 

Plantele se dezvolta avand radacinile in permanenta in apa, extragand astfel compusii minerali necesari.

In multe tari se practica odata cu cresterea pestilor si insamantarea de culturi hidroponice. Apa pentru aceste culturi, provine din sistemul de cultură al pestilor, si are o incarcatura de compusi pe baza de azot suficienta pentru buna dezvoltare a plantelor. Astfel, plantele, prin intermediul acestor culturi desavarsesc procesul de tratare a apei in sistemele recirculante, reusind sa elimine inclusiv nitratii din sistem.

Cantitatea de masa vegetala obtinuta este direct proportionala cu productia de peste. Astfel, o populatie mare de peste va consuma o cantitate mare de furaj, care in urma metabolizarii va elibera in apa compusi pe baza de azot, toxici pentru pesti insa absolut necesari pentru plante.

 

 

Cultura hidroponica pentru amatori

Obtinerea unei culturi hidroponice este destul de simplu de realizat si cu o investitie minima.

In prima faza aveti nevoie de spatiul necesar acestei activitati. Cu cat spatiul este mai mare cu atat productia creste. Ideal ar fi sa dispuneti de o hala unde sa construiti sistemul hidroponic, sau sa va construiti un solar sau o sera.

Pasul 1. Dupa ce ati construit solarul sau sera necesara aveti nevoie de bazinele pentru cresterea plantelor. Intr-un solar de dimensiuni medii (300 - 500 mp) puteti construi un singur bazin insa esential este sa construiti mai multe bazine. Pentru constructia bazinelor aveti nevoie de folie de polietilena (plastic) mai groasa. Nivelati si cautati in pamant orice margini ascutite (lemn. metal) care ar putea sa intepe folia creand scurgeri, adancimea stratului de apa trebuie sa aiba cel putin 20 -30 cm. Folia procurata trebuie sa aiba lungimea si latimea bazinului, nu este indicat sa folositi mai multe bucati de folie pe care sa le lipiti deoarece acestea se pot rupe usor iar substanta nutritiva se va imprastia in sol. Dupa ce ati intins folia pe sol, ridicati mariginile acesteia la o inaltime de 30 cm pe toate cele 4 laturi folosind fie scanduri de lemn, fie material plastic sau tabla metalica prinsa in suporti din metru in metru pentru o mai buna. Puteti deasemenea sapa bazinul in sol, astfel sapati 30 cm in sol pe toata lungimea si latimea bazinului si puneti folia de plastic pe laturile bazinului sapat si prindeti-o in sol cu ajutorul unor cuie speciale ( cele pentru cort) pe care le puteti fabrica cu usurinta singuri. Apoi pe una din laturi la aceeasi adancime sapati un sant si montati teava de evacuare cu ajutorul unui fiting si un robinet care va merge la canalizare. La unul din colturile bazinului, in lateral langa sol, dati o gaura si montati un robinet de scurgere. Umpleti bazinul construit cu apa si observati daca are scurgeri pe undeva, daca nu are scurgeri folositi robinetul montat si evacuati apa din bazin.

Pasul doi. Pentru suportul plantelor pe suprafata solutiei nutritive aveti nevoie de mai multe placi de zapada artificiala, cele mai bune sunt cele folosite la izolatia externa a locuintelor, pe care le gauriti in functie de marimea plantelor cultivate (ex. pentru salata, sunt utilizate doua raduri de placi, pentru plante tinere la distanta de 10 cm, gauri de 1 cm, pentru plante mature la distanta de 20 cm, gauri de 2 - 3 cm). In gaurile astfel date se vor introduce radacinile plantelor, iar placa astfel umpluta se va pune in bazin, datorita proprietatii de plutire a placii de zapada artificiala, radacinile plantelor vor fi scufundate in proportie de 75 % in apa, coroana (trunchiul) plantei ramanand suspendata pe placa. Aceasta proportie de 25 % din radacina este necesara plantei pentru a respira, la unele categorii de plante aceasta proportie este nevoie sa fie mai mare, lucru care se poate realiza usor prin adaugarea a doua placi, una peste cealalta sau prin adaugarea unui adaos din acelasi material peste placa suport.

Pasul trei. Obtinerea solutiei necesara cultivarii plantelor se poate face usor. O varinata de solute cuprinde: 0,25 grame azotat de amoniu; 1 gram azotat de calciu; o,25 grame fosfat monopotasic; 1 gram fosfat de fier; 1 litru de apa.Dizolvand solutia de mai sus in 7 litri de apa veti obtine o solutie concentrata, in 10 litri de apa o solutie semiconcentrata si in 15 litri de apa o solutie diluata.

Pasul patru. Calculati cantitatea de solutie necesara in functie de volumul bazinului construit, de exemplu pentru un bazin de 10 m lungime, 5 m latime si 30 cm inaltime, volumul este de 15.000 de litri, pentru a obtine o solutie semiconcentrata, dupa reteta de la pasul trei. Dupa ce ati facut toate calculele necesare, ultima grija pe care o aveti este mentinerea unei temperaturi adecvate in interiorul solarului pe timpul iernii, acest lucru poate fi obtinut foarte usor prin utilizarea unei surse de incalzire economica.

 

Alte solutii practice:

Culturile hidroponice se pot face si in vase de ciment, borcane de sticla, ghivece de pamant, containere de metal sau vase din fibra de sticla. Desigur, toate acestea trebuie sa fie etanse, pentru a nu lasa apa sa se scurga.

Borcanele de sticla trebuie vopsite pe dinafara cu o culoare inchisa pentru a nu lasa sa treaca razele soarelui - soarele poate modifica structura chimica a solutiei nutritive si confera un mediu de dezvoltare pentru alge; in una din parti, lasati o banda de 1 cm nevopsit, pentru verifica cantitatea de solutie din borcan.

Vasele de metal sau ciment trebuie vopsite inauntru cu o emulsie de asfalt, pentru a preveni coroziunea si toxicitatea ei pentru plante.

Vasele din fibra de sticla sunt mai rezistente la coroziune decat celelalte.

Platforma de sustinere este facuta din plasa de sarma peste care este prins un suport de lemn. Pentru stabilizare (prindere) se utilizeaza placi de zapada artificiala (polipropilena expadata). Bumbacul se poate utiliza pentru a captusi portiunea de tulpina din expandat. Din loc in loc se pot face gauri la intamplare prin expandat pentru circulatia aerului. Plantele se vor lega cu o sfoara de spalier.

 

 

Imagini cu o cultura hidroponica puteti urmarii pe:

www.youtube.com/watch?v=16BbyOnQVME&feature=related

 

 

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>