Reducerea poluarii cu nitrati in ferme

 

 

Indrumari practice pentru fermieri, in scopul reducerii riscului potential de poluare cu nitrati a mediului ambiant.

.

In conditiile practicarii unei agriculturi intensive cu productii ridicate sunt necesare cantitati importante de nutrienti prin îngrasaminte. O parte mai mare sau mai mica din îngrasamintele aplicate, îndeosebi cele cu azot, ramâne neconsumata de culturi, putând fi pierduta prin scurgerile de suprafata sau cu apele de infiltratie, existând riscul potential de poluare a sistemului acvatic cu nitrati.

Intensificarea agriculturii prin utilizarea îngrasamintelor a determinat acumularea de nitrati în sursele de apa potabila. Poluarea apelor freatice cu nitrati determina efecte potential adverse pentru sanatatea umana si animala.

Humusul si îngrasamintele constituie sursa principala de azot în sistemul sol-apa-planta. Aplicarea îngrasamintelor minerale si a celor organice (de tipul gunoiului de grajd) determina acumularea unor cantitati importante de azot în sol. Azotul în sol se regaseste în cea mai mare parte sub forma organica, ca urmare a descompunerii humusului si resturilor vegetale sau a aplicarii îngrasamintelor organice de tipul gunoiului de grajd etc.

Formele organice ale azotului nu sunt imediat accesibile plantelor, fiind supuse unor procese chimice si biologice de transformare în forme usor accesibile plantelor, de tipul N-NO3 si N-NH4. În functie de conditiile specifice locale, azotul mineralizat este susceptibil la transformari ulterioare cum ar fi, volatilizarea, spalarea.

Nitratii au un grad ridicat de solubilitate, astfel ca prezenta unor concentratii ridicate ale acestora poate avea un impact negativ asupra mediului prin posibilele pierderi ale azotului nitric prin spalare din sol în apele de suprafata si freatice. Acest proces are loc de regula, în ultima decada a toamnei sau prima decada a iernii când solul nu este acoperit de vegetatie sau cantitati reduse de nutrienti sunt translocate în plante. De asemenea cantitatile de precipitatii sunt mai ridicate în aceasta perioada, apa infiltrata în sol antrenând scurgerea nitratilor si migrarea acestora din profilul de sol în sistemele acvatice.

Exista un risc ridicat de poluare a apelor cu nitrati, daca materialele organice reziduale de tipul balegarului animalier de consistenta solida, semilichida sau lichida, care contin cantitati importante de azot în forma solubila, sunt aplicate în momente în perioada de toamna-iarna, când solul nu este acoperit de vegetatie sau cantitati reduse de azot sunt translocate în planta de cultura.

Toamna  se pierde 90% din azotul accesibil. Iarna devreme se pierde 60 %. Iarna tarziu se pierde 30%. Primavara si vara pierderile sunt 0.

Terenurile agricole reprezinta principala sursa de nitrati din apele de suprafata si cele freatice. Aplicarea în ultimele decade a unor sisteme tehnologice agricole intensive, cu încorporarea în mod necontrolat a unor doze crescânde de îngrasaminte minerale si organice pe baza de azot, a determinat acumularea unor concentratii ridicate de nitrati în apele de suprafata si freatice. Aceasta constituie o problema deosebit de grava din doua motive, în primul rând pentru ca apare riscul descarcarii în apa potabila a unei concentratii ridicate de nitrati, care afecteaza negativ sanatatea umana si animala, iar în al doilea rând, cantitati importante de nitrati acumulati în apele de suprafata determina aparitia procesului de eutrofizare, care are efecte adverse asupra calitatii apei.

Fermierul va pregati si implementa un plan de aplicare a îngrasamintelor organice si minerale pentru a preintampina efectele negative mai sus mentionate.

Se va verifica daca ferma lui se încadreaza în zona vulnerabila la poluarea cu nitrati. Se asigura ca bazinele de stocare a balegarului animalier sunt dimensionate respectând Codul de Bune Practici Agricole. Bazinele de stocare vor fi amplasate la distante de cel putin 10 m de orice apa de suprafata, canal de drenaj sau curs de apa si la cel putin 50 m de orice izvor, fântâna sau foraj din zona.

Se au în vedere “factorii locali de mediu” daca se doreste aplicarea îngrasamintelor minerale pe baza de azot: Acestia sunt: conditiile de sol, tipul de sol si panta; conditiile climatice, precipitatii, sistemul de irigatie, daca este cazul; folosinta terenului, practici agricole incluzând si sistemele de cultura.

Aplicarea îngrsamintelor pe baza de azot se face într-un mod cât mai precis si uniform. Se elaboreaza si implementeaza un plan de necesar de nutrienti la nivel de ferma. Se cultiva cereale de iarna pentru acoperirea terenului în mod adecvat pe perioada iernii. Aplicarea îngrasamintelor se face în momentul în care conditiile de sol sunt favorabile efectuarii acestei operatiuni.

Îngrasamintele organice se împrastie la cel putin 10 m de orice corp de apa de suprafata sau canal de drenaj, si la cel putin 50 m de izvoare, puturi sau foraje care asigura necesarul de apa al populatiei existente în zona respectiva.

Se aplica îngrasaminte minerale pe baza de azot în functie de necesarul plantei de cultura, dar necesarul de azot se va asigura administrând combinat fertilizantii chimici cu cei organici.

Ce nu ar trebui sa faca fermierii aflati în zone vulnerabile la poluarea cu nitrati?

·         Nu este recomandata aplicarea îngrasamintelor chimice (pe baza de azot) în asa zisele “perioade închise” stabilite de Regulamentul Programului de Actiune în Zone Vulnerabile decât daca exista o cerinta speciala pentru o anumita planta de cultura.

·         Nu este recomandata aplicarea îngrasamintelor organice acolo unde prin încorporarea acestora în sol s-ar depasi limitele stabilite prin Regulamentul Programului de Actiune în Zone Vulnerabile, în ceea ce priveste cantitatea de azot total care ar trebui aplicata pe parcursul unui an pe respectivul teren.

·         Nu este recomandata aplicarea îngrasamintelor organice în stare semilichida pe terenurile nisipoase în asa-zisele “perioade închise” stabilite prin regulamentul programului de Actiune în Zone Vulnerabile.

·         Nu este recomandata aplicarea unor doze de îngrasaminte pe baza de azot, care sa depaseasca cerintele plantelor de cultura sau pe terenuri afectate de exces de apa.

·         Nu este recomandata aplicarea îngrasamintelor pe baza de azot pe terenurile afectate de inundatii sau daca solul a fost înghetat cel putin 12 ore în intervalul a 24 ore înaintea momentului aplicarii.

·         Nu se recomanda aplicarea îngrasamintelor pe baza de azot pe terenurile acoperite de zapada sau pe cele situate pe pante abrupte.

·         Este recomandata administrarea în mod controlat a produselor organice reziduale animaliere pentru a evita încarcarea corpurilor de apa de suprafata cu elemente poluante.

·        Nu se recomanda ca un teren destinat pasunatului permanent sa fie supus aplicarii sistemelor tehnologice de lucrare agricola.

Este recomandat a se evita compactarea excesiva a solului

 

Noutati

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

18-02-2025 Pomicultura

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

Hidrogelul este un polimer superabsorbant pe baza de potasiu, care are capacitatea de a reține și elibera apa în mod controlat, fiind un instrument deosebit de util în horticultură și silvicultură. Mai multe>>

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>