Plantele sunt sursele cele mai abundente de hrana de pe pamant iar alimentele de origine animala nici macar nu se compara cu acestea deoarece nu sunt surse esentiale de minerale, calciu, proteine, aminoacizi, vitamine si grasimi esentiale.
Nutrientii sunt materiile prime de care organismul uman are nevoie pentru a creste si functiona in mod corespunzator. Nutrientii obtinuti din mancare sunt numiti substante nutritive esentiale, pentru simplul fapt ca hrana trebuie sa le furnizeze pentru pentru a ne sustine sanatatea.
Exista 13 vitamine esentiale. Unsprezece sunt realizate in abundenta de catre plante. Cele doi vitamine esentiale care nu sunt produse de plante sunt vitaminele D si B12. Vitamina D se obtine prin expunerea corpului la soare iar B12 poate fi oferita ca supliment indeosebi femeilor insarcinate (cinci micrograme de vitamina B12 in fiecare zi). Ambele vitamine sunt stocate in tesuturi pentru perioade lungi de timp.
Alimentele de origine animala au valoare nutritiva mica. Nu exista nici o comparatie intre alimentele de origine animala si alimentele vegetale atunci cand vine vorba de furnizarea de substante imunostimulatoare care lupta impotriva cancerului, incepand cu vitaminele antioxidante C, E, si beta-caroten. Alimentele de origine animala sunt fie extrem de scazute, fie lipsite de antioxidanti. De asemenea, alimentele vegetale ofera un spectru larg de vitamine, minerale, si alte substante de promovare a sanatatii, in timp ce alimentele de origine animala au tendinta de a oferi cantitati concentrate de nutrienti individuali, cum ar fi proteine sau calciu, fiind in acelasi timp deficitare in multe altele.
Numai plantele contin substante puternice, fitochimice, care ne protejeaza de cancer, de boli de inima, precum si de o serie de alte boli grave. Plantele sunt, de asemenea, sursa primara pentru toate mineralele din dieta. De fapt, toate mineralele sunt preluate din pamant si ajung in alimente prin intermediul plantelor.
Plantele sunt, de asemenea, singurele surse de fibre, care elimina, din intestine: colesterolul, toxinele, poluanti si substantele care cauzeaza boli hormonale. Fibrele scad timpul de tranzit intestinal al alimentelor si asigura sanatatea aparatului digestiv. Fibra este una dintre substantele cheie care ne protejeaza de cancer, mai ales in cazurile de cancer ale intestinului gros si de san.
Organismul uman are nevoie si de proteina fara carne. In primul rand, trebuie sa stim ca toate alimentele vegetale contin proteine si in al doilea rand, toate alimentele vegetale contin proteine complete, ceea ce inseamna ca ele contin toti aminoacizii esențiale. Plantele sunt singurele alimente consumate de elefanti, cai, si hipopotami, si toate cele trei specii nu au nici o problema in crestere si dezvoltarea muschiilor, oaselor si tesuturilor de care au nevoie. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda barbatilor, femeilor si copii ca hrana zilnica sa contina 5% calorii obtinute din proteine iar femeilor insarcinate 6%. Oamenii din tarile civilizate consuma zilnic de 6 pana la 10 ori mai multa proteina decat este necesara organismului. Excesul de proteine provoca imbolnavirea ficatului si rinichilor. Consumul de proteine in exces cauzeaza slabirea oasele si formarea pietrelor la rinichi. Cercetatorii au descoperit ca proteinele animalelor sunt deosebit de daunatoare pentru organism, pentru ca multi dintre aminoacizii contin o substabta mult mai toxica pentru ficat si rinichi decat proteinele vegetale. Una dintre cele mai bune abordari in vindecarea rinichilor si ficatului, este de a avea o dieta saraca in proteine, mai ales in proteine animale. In cazul in care continutul de proteine din dieta scade, rinichii sunt intariti si foarte adesea vindecati.
Oamenii au nevoie si de carbohidrati. Carbohidratii sunt sursa noastra primara de energie. Ei ofera energie pentru celulele rosii ale sangelui, pentru anumite celule ale rinichilor, si este combustibil preferat pentru sistemul nervos central, inclusiv creier. Grasime, pe de alta parte, este o sursa secundara de energie, care poate fi utilizata de unele tesuturi musculare, dar adesea este depozitata pentru a fi utilizata in perioadele de foamete.
Oamenii au fost conceputi sa tanjeasca dupa carbohidrati - sau, pentru alimente cu gust dulce. Din cauza ca papilele gustative cu gust dulce sunt pe varful limbii noastre, cautam in primul rand amidonul, legumele si fructele - care ne aprovizioneaza cu maximul de energie si hrana. De fapt, glucidele, cu combinatia lor unica de gust dulce ne astampara foamea. Daca nu mancam alimente care sa contina carbohidrati suficienti, vom ramane flamanzi si vom cauta in permaneta de mancare. Nu exista carbohidrati in carne rosie, carne de pasare, peste, crustacee sau oua. Cele mai multe produse lactate sunt deficitare in carbohidrati. Branza, de exemplu, contine doar 2% carbohidrati. Alimentele neprelucrate din plante, cum ar fi orezul brun, cartofii, sucul de fructe, broccoli, merele, etc sunt bogate in carbohidrati. De fapt, ele ofera o abundenta de glucide complexe, care sunt lanturi lungi de zaharuri, care sunt armonios amestecate cu alte materiale vegetale. Aceste lanturi lungi trebuie sa fie defalcate in intestin inainte de a putea fi folosit drept combustibil pentru organimul uman. Procesul de digestie ale acestor zaharuri complexe, este lent si planificat, oferind un flux constant de combustibil pompat in sange ca energie de lunga durata.
Ni se spune ca Dumnezeu la inceput a separat apa sarata de apa de baut, a facut Pamantul, a plantat o gradina, a facut animalele si pestii… Totul inainte de a face omul. El a facut si a prevazut toate alimentele de care urma sa avem nevoie, inainte de a ne naste. Ele sunt mai bune si mai eficiente cand le mancam crude. E adevarat ca e bine sa invatam asta… Dumnezeu ne-a lasat o pista, sa stim care din alimente se potrivesc unei anumite parti din corpul nostru !!! Farmacia lui Dumnezeu este chiar uimitoare !
Un morcov in sectiune pare un ochi omenesc. Pupila, irisul si celelalte linii arata la fel ca cele ale ochiului omenesc… Da, stiinta acuma ne arata, ca morcovul in mare masura optimizeaza fluxul de sange spre ochi, ajutandu-l la functionarea lui.
Rosia are patru camarute si sunt rosii. Inima are 4 camarute si sunt rosii. Toate investigatiile demonstreaza ca rosiile sunt compuse din licopina si sunt de fapt, pure alimente pentru inima si sange.
Strugurii prinsi intr-un ciorchine au forma unei inimi. Fiecare boaba de strugure pare a fi o celula sangvina si toate investigatiile din ziua de azi demonstreaza ca strugurii sunt un puternic aliment vitalizant pentru inima si sange.
O nuca arata la fel cu un mic creier, o emisfera dreapta si una stanga, creierul superior si creierul inferior, inclusiv incretiturile si pliurile din nuca, sunt la fel cu circumvolutiunile creierului. Acuma stim ca nucile ajuta la dezvoltarea a mai mult de 3 duzini de neurotransmitatori pentru functionarea creierului.
Fasolea, al carei nume in engleza este Kidney Beans (kidney = rinichi, beans = fasole) cu adevarat vindeca si ajuta la mentinerea functiilor rinichilor si chiar arata exact la fel cu rinichii omului.
Telina, legumele radacinoase, rubarba si multe altele care au forma asemanatoare cu oasele, aceste alimente aduc un aport esential in fortificarea oaselor. Oasele au 23 % sodiu si aceste alimente au 23 % sodiu. Daca nu ai suficient sodiu in dieta ta, corpul il extrage din oase, facandu-le debile. Aceste alimente intaresc si suplinesc nevoile scheletului nostru.
Avocado, vinetele si perele ajuta la sanatatea si functionarea burtii si cefei la femei, ele arata la fel cu aceste organe. Investigatiile din ziua de azi ne arata ca, daca o femeie mananca un avocado pe zi, hormonii ei se balanseaza, elimina greutatea nedorita si previne cancerul cervical. Dureaza exact 9 (noua) luni sa creasca un avocado, de la inflorire si pana la maturitatea fructului si are mai mult de 14.000 componente chimice de nutritie in fiecare din aceste alimente (stiinta moderna a studiat si a numit doar 141 din acestea).
Smochinele sunt pline de seminte si atarna in pereche cand cresc. Smochinele cresc mobilitatea spermei masculine si sporesc cantitatea de sperma, prevenind infertilitatea la barbati.
Cartoful dulce (camote) este foarte asemanator pancreasului si de fapt, regleaza indicele glicemiei la diabetici.
Maslinele ajuta la buna functionare si sanatatea ovarelor.
Portocalele, mandarinele şi alte fructe citrice, se aseamana glandelor mamare ale femeilor, si ajuta la sanatatea si fluxul miscarii limfatice in sani.
Ceapa este foarte asemanatoare celulor corpului. Studiile releva ca ceapa ajuta la curatirea deseurilor materiale din toate celulele corpului. Inclusiv ne produce lacrimi care spala stratul epitelial al ochilor. Alt aliment este usturoiul, care ajuta si el la eliminarea deseurilor materiale si radicalilor liberi din organism.
Plantele medicinale sunt o categorie de specii vegetale care acumuleaza in unele parti ale plantei diverse principii active utile in tratarea diferitelor afectiuni ale corpului uman sau animal. Plantele medicinale, slujesc sanatatea cu succes, de la inceputurile lumii.
Farmacistul Dr. Ovidiu Bojor sustine ca cel putin 50% din medicamente pot fi inlocuite cu produse din plante. Plantele, din punct de vedere biochimic, fiind organisme vii, contin substante analoge sau compatibile cu ale corpului uman sau animal. Plantele medicinale se pot folosi ca atare, cu usoare preparari, sau pot constitui materie prima in industria farmaceutica sau alimentara. Se apreciaza ca pe plan mondial, se folosesc in prezent in fitoterapie 20.000 specii de plante medicinale si aromatice, din care mai utilizate sunt aproximativ. 300 specii.
Medicina naturala se bazeaza in primul rand pe Fitoterapie si colaboreaza strans cu alte specialitati medicale inrudite, cum ar fi: Homeopatia, Dietoterapia si Aromaterapia. Fitoterapia implica si conceptul de a trai in armonie cu intregul regn vegetal, atat in plan fizic cat si afectiv. De aceea, cultivarea plantelor, plantarea unui pom, ingrijirea unei flori, trebuie sa fie o parte integranta a Fitoterapiei, in aceeasi masura ca si prepararea infuziilor, extractelor sau decocturilor.
A.B.
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
16-06-2025 Fungicide
Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>
16-06-2025 Pomicultura
Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir. Mai multe>>
29-05-2025 Plante
Rescaype™ - un amendator de sol inovator pentru o agricultură durabilă!Într-o eră a agriculturii în continuă schimbare, unde resursele devin tot mai limitate, iar provocările legate de calitatea solului și de eficiența culturilor se înmulțesc, soluțiile sustenabile devin esențiale. Rescaype™, un ameliorator de sol revoluționar, aduce o abordare științifică și ecologică pentru revitalizarea terenurilor agricole degradate și pentru maximizarea randamentelor. Mai multe>>
26-05-2025 Fungicide
Ca răspuns la presiunile tot mai mari ale schimbărilor climatice, fermierii din Românie apelează din ce în ce mai mult la soluții avansate de protecția plantelor pentru a-și proteja culturile. Condițiile meteorologice variabile, precum toamnele mai lungi și mai calde, au dus la apariția mai timpurie a bolilor precum făinarea, septorioza și pătarea în culturile de cereale. Aceste condiții afectează procesul fotosintezei, fundamental pentru dezvoltarea și productivitatea culturilor. Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
16-04-2025 Grau
Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>
21-03-2025 Floarea soarelui
Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>
20-03-2025 Porumb
Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>