Cultura plantelor medicinale

S-a infiintat Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale Buzau

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura Floricultura Plante Aromatice si Medicinale BuzauBanca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale Buzau are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare si conservare a resurselor fitogenetice. Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat in acest moment la Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau si de pe cuprinsul tarii, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale si aromatice pe cale de disparitie.

Mai multe>>

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

Cooperativa Agricola Bio Catina Romania - Cultura ecologica de catinaCinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi, asociatia are 9 membri, care detin cumulat 82 de hectare de catina si sunt cea mai mare forta comerciala in productia si comercializarea de catina ecologica din Romania. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori, iar acum tintesc pietele din Asia si pe cele europene.

Mai multe>>

Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania 2017

Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania 2017Va informam ca a aparut editia din 2017 a Catalogului Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania. Soiurile inscrise in Catalogul oficial cuprind culturile de cereale, plante oleaginoase si textile, plante tuberculifere si radacinoase, plante furajere, plante medicinale si aromatice, specii legumicole, pomi / arbusti fructiferi, vita de vie, hamei, plante ornamentale, precum si alte specii de cultura.

Mai multe>>

Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania - editia 2016

ISTIS - Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania 2016A aparut editia din 2016 a Catalogului Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania. Acesta cuprinde soiurile pentru cultura din Romania in anul 2016. In catalogul oficial sunt inscrise soiurile examinate in reteaua ISTIS si inregistrate in Registrul soiurilor. Catalogul oficial contine un capitol special destinat descrierilor soiurilor inregistrate in anul 2016, in conformitate cu documentatiile tehnice pe baza carora s-a facut inregistrarea. Soiuri inscrise in Catalogul oficial cuprind culturile de cereale, plante oleaginoase si textile, plante tuberculifere si radacinoase, plante furajere, tutun, plante medicinale si aromatice, specii legumicole, pomi, vita de vie, dud si hamei, plante ornamentale, precum si alte specii de cultura.

Mai multe>>

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

Socul - cultivare si utilizareVrei sa afli toate secretele socului? Atunci aceasta carte este pentru tine! Vei afla informatii despre istoricul plantei, superstitiile legate de ea, modul de valorificare ca planta ornamentala, medicinala precum si posibilitatea de a o utiliza in diverse retete culinare. Vei fi placut surprins sa afli ca socul traieste circa 100 de ani si ca are numeroase efecte spectaculoase in prevenirea si tratamentul alternativ al bolilor cardiovasculare, cancerului, virusului herpetic, HIV-ului, alergiilor, obezitatii si ca poate fi folosit cu succes pentru diverse afectiuni ale tenului.

Mai multe>>

Leurda, remediu pentru astenie si memorie

Leurda - Allium ursinum - proprietati si recoltareLeurda (Allium ursinum) are, in esenta, proprietati medicinale asemanatoare usturoiului. Ea mai este denumita ''ai de padure'' sau ''ceapa vrajitoarelor''. Trebuie mare atentie la recoltarea ei, pentru a nu fi confundanta cu brandusa de toamna (Colchicum autumnale), care este foarte toxica atat in stare verde cat si uscata.

Mai multe>>

Gradina de plante medicinale in Ardeal

Cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinaleGradina de plante medicinale in Ardeal este un proiectul co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei al carui scop este integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zone rurale, prin cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinale. Parteneriatul cu Asociatia pentru agricultura biodinamica (Demeter) din Elvetia are rolul de a aduce atat expertiza practica cat si cunostintele elvetiene legate de procesele implicate.

Mai multe>>

Napii - plante furajere, medicinale, legumicole si floricole in acelasi timp

2Helianthus tuberosus Maapirn estoniaNapul (Helianthus tuberosus) cu radacini carnoase, traieste doi ani si creste intr-un pamant gras, umed si rece; de aceea se cultiva la munte unde cultura de sfecla furajera nu da rezultate.

Mai multe>>

Tensiune arteriala stabila cu ceai de vasc

gi 5Vascul ca si planta medicinala are un rol important prin proprietatiile sale exceptionale de a stabiliza tensiunea arteriala.

Mai multe>>

Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania - editia 2015

Seminte - Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania 2015Va informam ca a aparut editia din 2015 a Catalogului Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania. Acesta cuprinde soiurile pentru cultura din Romania in anul 2015. In catalogul oficial sunt inscrise soiurile examinate in reteaua ISTIS si inregistrate in Registrul soiurilor.

Catalogul oficial contine un capitol special destinat descrierilor soiurilor inregistrate in anul 2015, in conformitate cu documentatiile tehnice pe baza carora s-a facut inregistrarea. Soiuri inscrise in Catalogul oficial cuprind culturile de cereale, plante oleaginoase si textile, plante tuberculifere si radacinoase, plante furajere, tutun, plante medicinale si aromatice, specii legumicole, pomi, vita de vie, dud si hamei, plante ornamentale, precum si alte specii de cultura.

 

Mai multe>>

Pasionatii de remedii naturiste pot contribui la dezvoltarea unei gradini de plante medicinale la Cluj

colectare si procesare plante medicinaleFundatia Civitas pentru Societatea Civila a lansat in luna august 2015, in cadrul proiectului Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil, apelul privind inregistrarea persoanelor interesate de domeniul plantelor medicinale si a remediilor naturiste.

Mai multe>>

Cea mai mare plantatie bio de aronia din Europa

aAronia a fost cultivata in padurile de aronia din fosta RDG, puieti nativi fiind adusi din America de Nord, unde fructele de aronia erau folosite de secole de amerindieni ca un produs alimentar de iarna si ca ajutor in tratarea inflamatiilor si leziunilor externe.

Mai multe>>

Loturi demonstrative de lavanda la Podu Iloaiei si Miroslava

Cultura de LavandaCamera Agricola Judeteana Iasi a organizat in data de 28.10.2014 demonstratii practice pentru infiintarea a doua loturi demonstrative de lavanda la Liceul Tehnologic "Haralamb Vasiliu" din Podu – Iloaiei si la Liceul Tehnologic Agricol "Mihail Kogalniceanu" din Miroslava.

Mai multe>>

Cultura de goji - Pasii necesari pentru realizarea unei plantatii certificate Bio

Plantatie Bio GojiArbustul de Goji, da unele dintre cele mai sanatoase fructe si poate fi cultivat si in Romania. Acesta s-a adaptat cu succes la climatul din tara noastra, realizand productii impresionante. Aceste beneficii i-au determinat pe multi agricultori sa renunte la culturile lor traditionale pentru a cultiva goji. Cultivarea acestor specii de arbusti fructiferi in sistem ecologic ofera profituri substantiale si multiple oportunitati de dezvoltare.

Mai multe>>

Cartoful, sfecla de zahar si plantele medicinale – elemente esentiale in agricultura sustenabila

agricultura sustenabila-cartof sfecla plt medicinaleAcademia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, va invita la Sesiunea de comunicari stiintifice "Cartoful, sfecla de zahar si plantele medicinale - elemente esentiale in agricultura sustenabila" care vor avea loc la Brasov in 11 decembrie 2014.

Mai multe>>

Galbenele

2 Culturi de galbenele din zona muntilor OrastieiGalbenelele (Calendulae flos) sunt plante medicinale cunoscute din vechime (sec XII), fiind cultivate si in scopuri ornamentale. Se folosesc florile de galbenele. Acestea contin substante minerale 10 %, ulei volatil 0, 2 %, o soponozida triterpenica, acid glicuronic, glucoza si galactoza. Galbenelele sunt plante anuale sau bianuale.

.

Mai multe>>

Sucul de soc - efecte terapeutice exceptionale

7535788 f248Se culeg fructe de soc ajunse la maturitate, care trebuie sa fie negre la culoare si dulci la gust.

Mai multe>>

Arborele Moringa detine recordului mondial de antioxidanti

DrumstickFlowerMoringa oleifera este detinatorul recordului mondial pentru cel mai mare continut de antioxidanti. Per gram, acesta are aproximativ cu 50% mai multi antioxidanti decat Acai Berries.

Mai multe>>

Frumusetea ceremoniei ceaiului la chinezi

ceai-chinaMomentele cele mai placute de destindere si relaxare le petrecem alaturi de o ceasca de ceai cu aroma parfumata.

Mai multe>>

Cine are salvie in gradina nu mai are nevoie de medic

Ceaiul-de-salvie-1024x768Salvia (Salvia officinalis) - ''FLOAREA MAICII DOMNULUI''  are numeroase proprietati benefice pentru om dar si pentru plante deoarece alunga insectele ca musca morcovului sau fluturele verzei.

Mai multe>>

Limba mielului, remediu natural impotriva bolilor respiratorii

Borrago-officinalis- resizeEste o plantă erbacee anuala, care creste in locuri insorite, pe marginea drumurilor, pe terenurile virane.

Mai multe>>

Gheara Diavolului - un puternic remediu natural impotriva durerilor

p Gheara Diavolului resize"Gheara Diavolului" este unul din cele mai puternice remedii naturale impotriva durerilor. Cu alte cuvinte, este planta care ia durerea "cu mana".

Mai multe>>

Plantele medicinale descrise cu 5000 de ani in urma

smithpapyrus700 resizeDin vremuri stravechi omul a folosit unele plante in scopul vindecatoare, ca leacuri impotriva diferitelor boli. Pe peretii templului din Karnak (Egipt), pe monumente asiriene, sumeriene si persane se gasesc desene gravate sau sculpturi stilizate de plante medicinale, datand din perioada 3000-2500 i.Hr.

Mai multe>>

Canabisul medical, poate fi aprobat in regim de urgenta

cannabis-indica-1680x1050 resizeAgentia Nationala a Medicamentului (ANM) asteapta cereri pentru canabisului medical. Pana acum nu a primit nicio cerere, insa, daca ar aparea o solicitare in acest sens, care ar intruni toate normele de calitate si de siguranta cerute de legislatia in vigoare, produsul ar fi aprobat in regim de urgenta.

Mai multe>>

Cultura de leurda, o inventie japoneza

Allium victorialis 1 resizePe la inceputul lunii martie, imediat ce vremea incepe a se incalzi si zapada se topeste, prin paduri apare leurda (ALLIUM URSINUM), cautata de ursii care ies din hibernare, pentru a face o cura de detoxificare, dar si pentru a-si pune sangele in miscare.

Mai multe>>

Aronia un superfruct care face minuni

black-chokeberry-aronia resizePovestea acestui arbust multianual, numit scorus (Aronia melanocarpa), isi are originea in estul Americii de Nord, unde indienii acelor locuri l-au cultivat de-a lungul timpului pentru longevitatea, rezistenta si proprietatile sale curative.

Mai multe>>

Roinita, cea mai buna planta pentru bolile de inima

growing-lemon-balm resizeRoinita este mentionata de medicii greci si romani, dupa cum dovedesc scrierile lui Theophrast sau Varro care au trait in antichitate. Acestia spuneau ca roinita este cea mai buna planta pentru bolile de inima. La aceeasi concluzie au ajuns si cercetatorii contemporani, care au facut analize unor persoane cu afectiuni cardiace, inainte si dupa tratamentul cu roinita. Imbunatatirea starii lor a fost evidenta.

Mai multe>>

Cultura de cicoare

cicoarea resizeCicoarea (Cichorium intybus), planta cu flori albastre si cu un gust amar, este una dintre cele mai cunoscute plante pentru efectele ei curative.

Mai multe>>

Macul salbatic ne ajuta in suferintele de insomnie

mac-rosu resizeMacul rosu este o specie care are originea in sud vestul Europei (Bulgaria, Turcia) si care impresioneaza prin florile sale rosii.

Mai multe>>

Passiflora, floarea pasiunii si virtutiile sale terapeutice

s2.ziareromania.ro resizePassiflora, floarea pasiunii sau maracuja sunt denumiri pentru aceeasi planta, originara de pe continentul american.

Mai multe>>

Tratament naturist cu isop pentru purificare

isop planta sfanta resize"Purifica-ma cu isop si voi fi curat, spala-ma si voi deveni mai alb ca zapada." (Psalmii), este un lucru adevarat deoarece aroma proaspata si invioratoare a acestei plante, are un efect purificator asupra psihicului.

Mai multe>>

Acaiul, fructul frumusetii

acai resizeAcai (Euterpe oleracea) sau Pomisoarele Braziliene reprezinta fructele unui palmier ce creste in America de Sud.

Mai multe>>

Noutati

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

02-06-2021 Plante medicinale si aromatice

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

Compania romaneasca Faunus Plant, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala de remedii naturiste, estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 500.000 euro, o crestere de peste 50% fata de anul trecut. Compania cu sediul in judetul Bihor are in portofoliu peste 100 de produse (ceaiuri, tincturi, unguente, siropuri etc), fabricate exclusiv din plante, care sunt distribuite catre 1.100 de parteneri din tara. Mai multe>>

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

29-01-2021 Catina

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, face bilantul pentru 2020 si anunta care sunt planurile companiei pentru anul curent. Astfel, in 2021, producatorul se asteapta la o crestere de pana la 100% a vanzarilor si estimeaza dublarea cifrei de afaceri, pana la 300.000 de euro. Mai multe>>

Ferma de lavanda Tomita

17-09-2017 Plante aromatice

Ferma de lavanda Tomita

Ferma Tomita situata in orasul Nakafurano – Hokkaido, Japonia a fost infiintata in 1903 de catre Tokuma Tomita, iar in anul 1958 a lansat cultura de lavanda utilizata pentru parfumuri. Astazi, ferma Tomita detine cea mai mare suprafata cultivata cu lavanda din Japonia, fiind si unul dintre cele mai fotografiate locuri din aceasta tara. Un bun exemplu de ferma agroturistica, Ferma Tomita ofera ample oportunitati pentru plimbari relaxate inconjurate de mozaicuri nesfarsite de culoare, atat de frumos amenajate si manierate, incat dealurile par aproape suprarealiste. Mai multe>>

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

06-09-2017 Catina

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

Cinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi, asociatia are 9 membri, care detin cumulat 82 de hectare de catina si sunt cea mai mare forta comerciala in productia si comercializarea de catina ecologica din Romania. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori, iar acum tintesc pietele din Asia si pe cele europene. Mai multe>>

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

10-08-2017 Plante medicinale si aromatice

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, filiala Cluj-Napoca, a deschis la Sic (jud. Cluj) un centru pentru colectarea si procesarea plantelor medicinale in cadrul unui proiect pe fonduri elvetiene. Dotarile centrului sunt puse gratuit la dispozitia celor care culeg sau cultiva astfel de plante. Initiativa a fost demarata cu scopul de a incuraja generarea de noi surse de venit pentru persoanele defavorizate din zone rurale si pentru educarea acestora cu privire la cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinale. Mai multe>>

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

11-02-2017 Plante aromatice

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

Straturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea. Mai multe>>

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

18-08-2016 Plante medicinale

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

La fabrica Fares iau nastere aproximativ 400 de ceaiuri si produse din plante medicinale, care au la baza ingrediente benefice pentru sanatate cultivate pe 130 de hectare detinute de companie in judetul Hunedoara, in jurul municipiului Orastie. Intregul proces de fabricatie se desfasoara exact in acelasi loc in care a luat fiinta compania, acum 8 decenii. Mai multe>>

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

01-07-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

Editura Casa ofera pasionatilor de cresterea plantelor un ghid perfect pentru cultivarea mirodeniilor, atat in gradini, cat si in apartament. Cunoscutul scriitor Megyeri Szabolcs propune un manual complet de crestere a acestor plante, deosebit de importante pentru oameni. Mai multe>>

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

22-06-2016 Plante medicinale

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

Grupul de producatori de plante medicinale si aromatice si culegatori ai acestor plante din flora spontana format la Cluj-Napoca in urma cursurilor derulate in cadrul proiectului „Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil” a participat in data de 11-12 Iunie 2016 la zilele Barock Fest din Bontida. Mai multe>>

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

14-04-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

Vrei sa afli toate secretele socului? Atunci aceasta carte este pentru tine! Vei afla informatii despre istoricul plantei, superstitiile legate de ea, modul de valorificare ca planta ornamentala, medicinala precum si posibilitatea de a o utiliza in diverse retete culinare. Vei fi placut surprins sa afli ca socul traieste circa 100 de ani si ca are numeroase efecte spectaculoase in prevenirea si tratamentul alternativ al bolilor cardiovasculare, cancerului, virusului herpetic, HIV-ului, alergiilor, obezitatii si ca poate fi folosit cu succes pentru diverse afectiuni ale tenului. Mai multe>>