Catina, o afacere de succes

Catina o afacere de succesIn anul 2006, Ioan Pascanut a inceput o afacere cu catina, la Rosia, in judetul Sibiu. Cu fonduri SAPARD a infiintat o cultura cu aceasta planta-minune, supranumita ginseng romanesc, pe o suprafata de 7,5 hectare. La inceput a facut greseli care l-au costat bani si timp, dar in prezent afacerea este pe profit, iar plantatia produce pana la 11 tone de catina la hectar.


De profesie inginer mecanic agricol, Ioan Pascanut a lucrat inainte de 1989 in domeniul mecanizarii agriculturii, in fosta Statiune de Masini Agricole (SMA). Asa a putut sa cunoasca toate zonele din judetul Sibiu si sa dobandeasca foarte multe cunostinte in domeniul agricol.

Dupa Revolutie, a ajuns sa detina un teren in comuna Rosia si s-a tot gandit cum sa-l foloseasca. In 2006, a inceput infiintarea unei plantatii de catina. „Ideile vin, daca le bagi in seama, daca ai resurse si un pic de pasiune. La vremea respectiva, agricultura Romaniei era pe butuci. Din dorinta de a accesa o latura a agriculturii alternative, am ales aceasta cale. Agricultura clasica era practicata de toata lumea dar multi se lasau de ea, deoarece era nerentabila atunci. Am ales catina, pentru ca eu cunosteam aceasta planta inca din copilarie, din flora spontana. Cand eram copil, adunam catina cu bunica mea si o predam la centrele de colectare, ca sa facem cativa banuti sa mergem de 23 August sa bem suc. Cam atunci era perioada de recoltare”, povesteste sibianul.

Cand a aflat ca se obtine finantare prin programul SAPARD pentru infiintarea de culturi de catina, a decis ca acesta este drumul pe care vrea sa mearga. A depus un proiect pentru a obtine finantare europeana, in valoare de 40.000 de lei, si a dat drumul la ceea ce urma sa fie o afacere profitabila.

Ioan Pascanut a fost printre primii din Romania care au infiintat o plantatie de catina si, cu toate ca avea destule cunostinte in agricultura, nu stia prea multe despre aceasta planta. Nestiinta l-a costat timp si bani. „La vremea respectiva, eu am fost pioner in domeniu. Nu prea aveam pe cine sa intreb, asa cum ma intreaba acum pe mine foarte multi. Din cauza aceasta am si facut foarte multe greseli, care m-au costat timp si bani. Catina intra pe rod dupa cinci ani. In plus, nu toate plantele se prind din primul an. Trebuie sa inlocuiesti, sa umpli golurile. Exista exemplare femele si masculi. Daca ai prea multi masculi in plantatie, nu este bine, pentru ca tin locul ocupat. Poti cunoaste masculii abia la trei ani de la plantare, ceea ce mi s-a intamplat si mie si a trebuit sa scot cateva sute ca sa pun femele. Cei care livreaza materialul de plantare ti-l dau pe categorii, dar nu tot timpul este asa cum ar trebui, printre plantele femele gasesti si multi masculi. Acesta este un impediment de care eu m-am lovit, pentru ca am fost printre primii cand m-am apucat. A fost foarte mult de munca”, isi aminteste sibianul.

Materialul saditor l-a luat de la Bacau, soiurile fiind Serbanesti si Sf. Gheorghe. „Am ales aceste soiuri, deoarece erau certificate, altfel nu puteam sa accesez finantarea europeana”, precizeaza Ioan Pascanut.

Plantatia sa are in prezent o densitate de aproximativ 1700 de plante la hectar.

 

Pana la 11 tone de catina la hectar, o productie insemnata

Catina o cultura de succes

Ioan Pascanut ne-a spus ca nu e de ajuns sa infiintezi o plantatie. Desi catina nu este deloc pretentioasa, adaptandu-se perfect la zonele de deal si de munte, la terenuri accidentate, trebuie sa ai mare grija ce faci cu fructele, deoarece acestea se pot pastra doar congelate sau uscate, dupa 48 de ore de la recoltare catina incepand sa se oxideze. De aceea, sibianul a mai investit circa 25.000 de euro in instalatii de inghetare si refrigerare. Astfel, se reuseste pastrarea fructelor de catina de la momentul recoltatului - undeva din august pana in octombrie - pana pe timpul iernii, cand marile firme din industria farmaceutica, alimentara si cosmetica nu mai au de unde cumpara fructe proaspete sau uscate, stocurile fiind epuizate.

Recoltatul este insa destul de greu. Pentru aceasta operatiune se consuma 25% din venituri. Recoltarea se face la doi ani, deoarece ramura se taie cu tot cu fructe, dupa care se ingheata si se scutura. Unde s-a taiat, va creste anul urmator un alt lastar, care abia dupa doi ani va fructifica. De pe plantatia de la Rosia se recolteaza insa o cantitate insemnata. „Din calculele mele, de pe o femela bine dezvoltata se pot recolta 6-7 kilograme de catina. Inmultit cu 1500 de femele la hectar, rezulta aproape 10-11 tone”, a specificat producatorul.

Sibianul proceseaza, in firma proprie – NP Prod SRL, o mica parte din catina pe care o produce si obtine suc, nectar si ulei de catina, produse cu care aprovizioneaza un lant de magazine alimentare din judetul Sibiu si se prezinta la diferite targuri si expozitii. In rest, toata catina o vinde congelata procesatorilor.

 

E nevoie de asociere pentru o valorificare corecta

Catina - Ioan PascanutValorificarea se face mai bine la export, deoarece acolo piata pentru produsele din aceste fructe este mult mai dezvoltata. De altfel, segmentul pentru aceste produse este inca unul de nisa. „Exista si o piata locala, pe care noi am format-o, unde ofer produse obtinute din prelucrarea fructelor. Dar produsele acestea au o mare deficienta. Sunt foarte perisabile, pentru ca nu adaugam nimic in ele si timpul de garantie este destul de scurt, iar lucrul acesta este un impediment la comercializare. Daca vorbim doar de fructe congelate sau uscate, este altceva”, spune Ioan Pascanut.

Cumparatorii din afara granitelor tarii vor, in general, cantitati mari, ceea ce pentru micii producatori e o mare problema. E nevoie de formarea unor grupuri de producatori prin intermediul carora sa se acceseze fonduri europene pentru crearea de depozite mari si instalatii de prelucrare la nivel national, care sa-i ofere micului producator garantia ca produsul sau va fi achizitionat sau cel putin depozitat corect. Mai mult, prin noul Program National de Dezvoltare Rurala se pot realiza astfel de depozite. Se poate obtine chiar finantare nerambursabila, in anumite conditii, pentru proiectele depuse de asociatii, de pana la 90%.

„Am vorbit cu majoritatea producatorilor de catina si toti ar fi de acord, doar ca fiecare asteapta sa faca celalalt. Am hotarat sa ma ocup eu, pentru ca si pozitia fermei mele este un avantaj, deoarece ne aflam in centrul tarii. Imi doresc ca in 2-3 ani sa reusim sa accesam fonduri europene si sa construim acele depozite la care visez si, in special, o instalatie de prelucrare. Aici ma refer la instalatia de extractie a uleiului de catina care este cel mai valoros produs al catinii, o instalatie care sa-ti dea garantia ca produsul este in continuare certificat ecologic”, arata cultivatorul.

Uleiul este extras si in prezent, dar nu se poate certifica drept produs ecologic, pentru ca instalatiile nu sunt conforme din acest punct de vedere.

 

Catina, fructul minune

Catina a inceput sa fie apreciata la adevarata valoare de doar cativa ani. Este preferata de cunoscatori deoarece contine vitamina C de zece ori mai mult decat citricele. Ajuta la cresterea imunitatii si chiar la ameliorarea unor boli grave, unii specialisti sustinand ca poate incetini evolutia cancerului. Este eficienta si in afectiuni ale tubului digestiv, ficatului si inimii.

Consumatorii trebuie sa stie ca datorita bogatiei de elemente bioactive, intra foarte repede in oxidare. Fructele de catina intra in oxidare in 48 de ore de la recoltare, consumatorii riscand sa consume oxizi, care sunt toxici, in loc de antioxidanti. Si fructele din flora spontana au calitati, dar este important modul de depozitare. „Acele fructe netinute corespunzator, vandute pe marginea strazii in bataia soarelui, sau in piete pe tarabe, nu mai au calitatile pe care ni le dorim. Catina se pastreaza doar congelata sau deshidratata. In stare naturala, mai mult de 48 de ore nu rezista”, ne-a explicat Ioan Pascanut, care si-a certificat productia ca fiind ecologica. Chiar daca plantele nu erau tratate cu absolut nimic, masura a fost necesara pentru ca fermierul nu avea documentele care sa certifice acest lucru si care sa-i permita comercializarea ca produs ecologic.

R.N.D.R. - Reteauna Nationala de Dezvoltare Rurala

 
 

Noutati

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

02-06-2021 Plante medicinale si aromatice

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

Compania romaneasca Faunus Plant, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala de remedii naturiste, estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 500.000 euro, o crestere de peste 50% fata de anul trecut. Compania cu sediul in judetul Bihor are in portofoliu peste 100 de produse (ceaiuri, tincturi, unguente, siropuri etc), fabricate exclusiv din plante, care sunt distribuite catre 1.100 de parteneri din tara. Mai multe>>

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

29-01-2021 Catina

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, face bilantul pentru 2020 si anunta care sunt planurile companiei pentru anul curent. Astfel, in 2021, producatorul se asteapta la o crestere de pana la 100% a vanzarilor si estimeaza dublarea cifrei de afaceri, pana la 300.000 de euro. Mai multe>>

Ferma de lavanda Tomita

17-09-2017 Plante aromatice

Ferma de lavanda Tomita

Ferma Tomita situata in orasul Nakafurano – Hokkaido, Japonia a fost infiintata in 1903 de catre Tokuma Tomita, iar in anul 1958 a lansat cultura de lavanda utilizata pentru parfumuri. Astazi, ferma Tomita detine cea mai mare suprafata cultivata cu lavanda din Japonia, fiind si unul dintre cele mai fotografiate locuri din aceasta tara. Un bun exemplu de ferma agroturistica, Ferma Tomita ofera ample oportunitati pentru plimbari relaxate inconjurate de mozaicuri nesfarsite de culoare, atat de frumos amenajate si manierate, incat dealurile par aproape suprarealiste. Mai multe>>

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

06-09-2017 Catina

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

Cinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi, asociatia are 9 membri, care detin cumulat 82 de hectare de catina si sunt cea mai mare forta comerciala in productia si comercializarea de catina ecologica din Romania. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori, iar acum tintesc pietele din Asia si pe cele europene. Mai multe>>

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

10-08-2017 Plante medicinale si aromatice

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, filiala Cluj-Napoca, a deschis la Sic (jud. Cluj) un centru pentru colectarea si procesarea plantelor medicinale in cadrul unui proiect pe fonduri elvetiene. Dotarile centrului sunt puse gratuit la dispozitia celor care culeg sau cultiva astfel de plante. Initiativa a fost demarata cu scopul de a incuraja generarea de noi surse de venit pentru persoanele defavorizate din zone rurale si pentru educarea acestora cu privire la cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinale. Mai multe>>

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

11-02-2017 Plante aromatice

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

Straturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea. Mai multe>>

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

18-08-2016 Plante medicinale

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

La fabrica Fares iau nastere aproximativ 400 de ceaiuri si produse din plante medicinale, care au la baza ingrediente benefice pentru sanatate cultivate pe 130 de hectare detinute de companie in judetul Hunedoara, in jurul municipiului Orastie. Intregul proces de fabricatie se desfasoara exact in acelasi loc in care a luat fiinta compania, acum 8 decenii. Mai multe>>

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

01-07-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

Editura Casa ofera pasionatilor de cresterea plantelor un ghid perfect pentru cultivarea mirodeniilor, atat in gradini, cat si in apartament. Cunoscutul scriitor Megyeri Szabolcs propune un manual complet de crestere a acestor plante, deosebit de importante pentru oameni. Mai multe>>

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

22-06-2016 Plante medicinale

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

Grupul de producatori de plante medicinale si aromatice si culegatori ai acestor plante din flora spontana format la Cluj-Napoca in urma cursurilor derulate in cadrul proiectului „Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil” a participat in data de 11-12 Iunie 2016 la zilele Barock Fest din Bontida. Mai multe>>

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

14-04-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

Vrei sa afli toate secretele socului? Atunci aceasta carte este pentru tine! Vei afla informatii despre istoricul plantei, superstitiile legate de ea, modul de valorificare ca planta ornamentala, medicinala precum si posibilitatea de a o utiliza in diverse retete culinare. Vei fi placut surprins sa afli ca socul traieste circa 100 de ani si ca are numeroase efecte spectaculoase in prevenirea si tratamentul alternativ al bolilor cardiovasculare, cancerului, virusului herpetic, HIV-ului, alergiilor, obezitatii si ca poate fi folosit cu succes pentru diverse afectiuni ale tenului. Mai multe>>