Paine nu se scumpeste, adica se ieftineste, dar pana la urma se scumpeste din cauza ieftinirii graului !?

236.jpg



Trei articole aparute in presa romaneasca despre pretul painii din aceasta vara se bat cap in cap. Sa dam citire la cateva articole aparute in "www.ziare.com" ca sa vedem cine minte si cine spune adevarul:










Paradox romanesc: Graul ieftin scumpeste painea!

Luni, 11 August 2008, ora 12:55

Paine se scumpeste nejustificat in conditiile in care pretul graului este extrem de mic, cel putin asa sustin producatorii agricoli. La randul lor, procesatorii spun ca folosesc graul cumparat anul trecut, la preturi mai mari decat cele practicate pentru productia din 2008.

In prezent, procesatorii ofera producatorilor circa 0,35 lei pe kilogramul de grau, de trei ori mai putin decat in primavara, insa pretul painii se metine la fel de ridicat, precizeaza membrii conducerii

"In primavara, graul se vindea si cu 0,9 de lei/kilogram. Acum se ofera doar 0,35 lei, dar painea se vinde la preturi mai ridicate ca in primavara", a declarat Dan Botanoiu, directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), citat de NewsIn.

In replica, Marcel Cucu - presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) - sustine ca niciodata ieftinirea graului nu a fost urmata de o ieftinire a produselor finite, mai ales a painii, cu toate ca poderea materiei prime este de 60% in pretul final.

Daca ieftinirea graului nu poate conduce automat la ieftinirea produselor de panificatie, procesatorii sustin ca pretul painii este sensibil influentat de alti factori, precum salariile platite angajatilor sau scumpirile la utilitati.

"In iulie am utilizat grau nou doar in proportie de 25%, iar in august amestecul este de 50%. Abia din septembrie vom folosi grau din recolta 2008 in proportie de 100%. Nu stim insa daca pretul painii va scadea, cat timp au crescut costurile la energie, combustibil, salarii", a precizat Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit si panificatie Rompan, citat de Adevarul.

In acelasi timp, unii procesatori spun ca pretul pe care il ofera pe kilogramul de grau este mai mare fata de cel vehiculat de producatori. Aurel Popescu sustine ca anul acesta procesatorii platesc intre 0,5 si 0,6 bani pe kilogramul de grau, in functie de calitatea acestuia, de pana la doua ori mai mult decat sustin producatorii.





Vom cumpara paine mai ieftina in aceasta vara

Marti, 27 Mai 2008, ora 08:25

Graul din noua recolta, care incepe din iunie, va fi cu cel putin 25 % mai ieftin decat cel comercializat in prezent pe piata, ceea ce ar putea duce la o ieftinire a painii, a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.

"Pretul graului din recolta de anul trecut a inceput deja sa scada, toata lumea vrea sa vanda pentru ca se stie ca un grau dintr-o recolta noua este mai ieftin. In ultimele saptamani, pretul graului a scazut cu 0,07 lei pe kilogram, ajungand la 0,850 lei la moara", a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele Rompan, Aurel Popescu.

Acesta a precizat ca noul grau va fi cu cel putin 25 % mai ieftin, deoarece nu intervin costuri cu depozitarea sau alte cheltuieli suportate in cursul unui an.

"Estimativ, graul din noua recolta va fi cu cel putin 25% mai ieftin, ceea ce ar putea duce, asa cum este firesc intr-o economie de piata, la scaderea pretului la paine", a mentionat Popescu.

Anul trecut, peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, fiind apreciata de specialisti drept cea mai mica din 1940.

Pentru acest an, specialistii MADR si fermierii se asteapta la productie buna, insa estimarile sunt diferite. Astfel, in timp se oficialii Ministerului spun ca este foarte posibil ca in acest an sa se obtina "o productie de grau de exceptie", reprezentantii fermierilor sunt mai rezervati si cred ca este prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca pentru acest an se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone.





Painea nu se scumpeste in aceasta vara

Vineri, 30 Mai 2008, ora 17:45

Pretul painii nu se va schimba in aceasta vara, anunta reprezentantii producatorilor din morarit si panificatie. E posibila insa o crestere a pretului la grau din toamna.

Presedintele ANAMOB, Viorel Marin, spune ca pretul painii ar trebui sa ramana constant in aceasta vara, iar tonul va fi dat de calitatea materiei prime in acest an si nu de cantitate. Pretul insa ar putea creste la toamna datorita modificarilor pretului la energie si la grau.

"Desi productia de anul acesta se anunta a fi unul din recorduri, in continuare consumul a crescut foarte mult, cererea e mai mare ca oferta, stocurile sunt in scadere, practic dupa 2-3 luni de recolta vom simti aceste efecte", a declarat Marin pentru The Money Channel.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au declarat recent ca, pentru acest an, se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone. Fermierii insa sunt mai rezervati, si considera ca este inca prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta anul trecut, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, reprezentand cea mai mica productie de dupa 1940.


In cele trei articole (momente si schite), apar trei personaje: producatorii agricoli; reprezentatii Ministerului Agriculturii si reprezentantii producatorilor din morarit si panificatie. Agricultorii vorbesc de pretul mic la grau, ministerul vorbeste de productii record iar procesatorii vorbesc despre scumpirea energiei si cresterea fabuloasa a salariilor. Dupa cum vedeti se vorbeste doar in limbi straine!

Pana la urma, ca cetaten turmentat, in urma celor citite, zic: "Eu in cine sa mai cred?"

Noutati

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

02-06-2021 Plante medicinale si aromatice

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

Compania romaneasca Faunus Plant, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala de remedii naturiste, estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 500.000 euro, o crestere de peste 50% fata de anul trecut. Compania cu sediul in judetul Bihor are in portofoliu peste 100 de produse (ceaiuri, tincturi, unguente, siropuri etc), fabricate exclusiv din plante, care sunt distribuite catre 1.100 de parteneri din tara. Mai multe>>

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

29-01-2021 Catina

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, face bilantul pentru 2020 si anunta care sunt planurile companiei pentru anul curent. Astfel, in 2021, producatorul se asteapta la o crestere de pana la 100% a vanzarilor si estimeaza dublarea cifrei de afaceri, pana la 300.000 de euro. Mai multe>>

Ferma de lavanda Tomita

17-09-2017 Plante aromatice

Ferma de lavanda Tomita

Ferma Tomita situata in orasul Nakafurano – Hokkaido, Japonia a fost infiintata in 1903 de catre Tokuma Tomita, iar in anul 1958 a lansat cultura de lavanda utilizata pentru parfumuri. Astazi, ferma Tomita detine cea mai mare suprafata cultivata cu lavanda din Japonia, fiind si unul dintre cele mai fotografiate locuri din aceasta tara. Un bun exemplu de ferma agroturistica, Ferma Tomita ofera ample oportunitati pentru plimbari relaxate inconjurate de mozaicuri nesfarsite de culoare, atat de frumos amenajate si manierate, incat dealurile par aproape suprarealiste. Mai multe>>

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

06-09-2017 Catina

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

Cinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi, asociatia are 9 membri, care detin cumulat 82 de hectare de catina si sunt cea mai mare forta comerciala in productia si comercializarea de catina ecologica din Romania. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori, iar acum tintesc pietele din Asia si pe cele europene. Mai multe>>

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

10-08-2017 Plante medicinale si aromatice

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, filiala Cluj-Napoca, a deschis la Sic (jud. Cluj) un centru pentru colectarea si procesarea plantelor medicinale in cadrul unui proiect pe fonduri elvetiene. Dotarile centrului sunt puse gratuit la dispozitia celor care culeg sau cultiva astfel de plante. Initiativa a fost demarata cu scopul de a incuraja generarea de noi surse de venit pentru persoanele defavorizate din zone rurale si pentru educarea acestora cu privire la cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinale. Mai multe>>

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

11-02-2017 Plante aromatice

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

Straturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea. Mai multe>>

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

18-08-2016 Plante medicinale

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

La fabrica Fares iau nastere aproximativ 400 de ceaiuri si produse din plante medicinale, care au la baza ingrediente benefice pentru sanatate cultivate pe 130 de hectare detinute de companie in judetul Hunedoara, in jurul municipiului Orastie. Intregul proces de fabricatie se desfasoara exact in acelasi loc in care a luat fiinta compania, acum 8 decenii. Mai multe>>

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

01-07-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

Editura Casa ofera pasionatilor de cresterea plantelor un ghid perfect pentru cultivarea mirodeniilor, atat in gradini, cat si in apartament. Cunoscutul scriitor Megyeri Szabolcs propune un manual complet de crestere a acestor plante, deosebit de importante pentru oameni. Mai multe>>

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

22-06-2016 Plante medicinale

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

Grupul de producatori de plante medicinale si aromatice si culegatori ai acestor plante din flora spontana format la Cluj-Napoca in urma cursurilor derulate in cadrul proiectului „Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil” a participat in data de 11-12 Iunie 2016 la zilele Barock Fest din Bontida. Mai multe>>

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

14-04-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

Vrei sa afli toate secretele socului? Atunci aceasta carte este pentru tine! Vei afla informatii despre istoricul plantei, superstitiile legate de ea, modul de valorificare ca planta ornamentala, medicinala precum si posibilitatea de a o utiliza in diverse retete culinare. Vei fi placut surprins sa afli ca socul traieste circa 100 de ani si ca are numeroase efecte spectaculoase in prevenirea si tratamentul alternativ al bolilor cardiovasculare, cancerului, virusului herpetic, HIV-ului, alergiilor, obezitatii si ca poate fi folosit cu succes pentru diverse afectiuni ale tenului. Mai multe>>