In Romania sunt 800 de specii medicinale
In Romania se utilizeza in scopuri medicale peste 800 de specii de plante. Unele remedii au fost descoperite de tarani, altele le-au mostenit de la geto-daci, romani, greci, ori le-au preluat de la vecini (indeosebi de la slavi).
Multe leacuri au fost identificate gratie asa-numitei "signatura rerum", adica a informatiei continuta de fiecare lucru sau fiinta, informatie pe care doar unii oameni pot s-o decodifice.
In subsidiar e vorba si de principiul "similia similibus curantur", altfel spus afectiunile se tratează cu ceva asemanator lor sau agentului care le-a provocat. Astfel, contra galbinarii sunt folosite, mai ales, plante cu flori galbene, contra hemoragiilor specii cu flori sau fructe rosii, contra bolilor de inima specii cu frunze sau fructe cordiforme, contra umflaturilor plante cu fructe veziculoase ori tulpini cu noduri proeminente etc. Din lista de plante utilizate, in medicina populara romaneasca, cel putin o treime sunt folosite pe baza celor doua principii precizate mai sus.
Farmacia animalelor
Oamenii au observat, inca din Antichitate, ca o serie de animale precum ursul, cainele, pisica, nevastuica, mistretul, cerbul, randunica, acvila, uliul, porumbelul, gaita, mierla, potarnichea, turtureaua, gaina, ciocanitoarea, sarpele, broasca testoasa s.a. consuma, cand sunt bolnave, diverse specii de plante. Din această "farmacie a animalelor" si azi se mai folosesc unele remedii de catre oameni (feriga, rostopasca, papadia s.a.). Acest fapt l-a determinat pe medicul francez F.F. Virey sa afirme, cu doua secole in urma, ca "animalele sunt primii doctori in medicina".
Intre primele tari europene la numar de specii
Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Sunt 3.630 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste 800 de specii hibride. Din cele 3.630 specii aproape o treime nu cresc in vestul Europei.
Un factor important privind plantele medicinale este acela ca Romania este situata pe paralela 45 grade, exact la mijlocul distantei dintre Poli si Ecuator. Consecinta este ca principiile active din plante (atat cele binefacatoare cat si cele daunatoare organismului) se afla, in general in concentratii medii. Eficacitatea plantelor medicinale scade, cel mai adesea, de la Ecuator spre Poli, si, desigur, si toxicitatea lor. Cucuta este in Grecia o planta cu toxicitate mortală iar in Norvegia este specie furajera si chiar consumata de localnici ca salata. O mare calitate apreciata la speciile medicinale din România, mai ales de catre straini, este aceea ca nu sunt afectate de fenomenul poluarii chimice.
In 1900, existau 700 de leacuri babesti
Mii de batrani si batrane de la tara au povestit cu mandrie ca la cei 70, 80 sau 90 de ani ai lor n-au fost si nu vor merge cat vor trai la medic. Exista o alta categorie, in care se inscriu aproximativ 30% dintre români care se tratează curent atat dupa recomandările medicilor cat si cu "leacuri babesti" pe care le-au aflat, prin viu grai, de la rude (adesea bunici si parinti), din reviste sau de la persoane "specializate". Apogeul fitoterapiei populare romanesti a fost atins in urma cu un secol, cand se apela la aproximativ 700 de specii de plante. Astazi numarul acestora a scazut la jumatate.
Colectie de plante medicinale foarte valoroase
Statiunea de Cercetare Dezvoltare Pentru Plante Medicinale Si Aromatice Fundulea, are o colectia de peste 100 de specii si soiuri de plante medicinale foarte valoroase, rezultatul a 30 de ani de cercetare.
Statiunea avea, in anii ’80, 120 de angajati si 750 de hectare cultivate cu sute de specii de plante medicinale si aromatice de cultura, din flora spontana sau aduse din toate colturile lumii.
Astazi statiunea a ajuns o ruina prin grija nepretuita a conducerii politice si administrative locale si centrale, asa cum au ajuns toate statiunile de cercetare agricole din tara.
Cei interesati de cultivarea plantelor medicinale, si de procurarea semintelor pot lua legatura cu Conf. ing. dr. Victoria Nita, care lucreaza din 1987 in cadrul statiunii.
Spre exemplu, statiunea are, spre vanzare, samanta de musetel care costa 150 RON/kg + TVA.
Adresa: Statiunea de Cercetare Dezvoltare Pentru Plante Medicinale Si Aromatice; B-dul 22 Decembrie nr. 1; Fundulea; Calarasi; telefon - 0242 642 190.
Culegerea plantelor din zone nepoluate
Pentru a culege plante, in functie de puterea lor de vindecare, e firesc sa cunoastem zonele unde cresc si care sunt locurile sanatoase de unde le putem recolta. De pildă, plantele care cresc pe campii au nevoie de multa lumina, dar cele care cresc in padurile de la munte nu sunt pretentioase in acesta privinta. Majoritatea plantelor se culeg pe vreme buna, insorita, dar nu in toiul caniculei.
Se aleg intotdeauna zonele curate din punct de vedere ecologic, evitand, categoric, recoltarea de pe marginea soselelor, chiar a drumurilor de tara, a cailor ferate si din parcurile oraselor. Studiile de laborator au dovedit ca infuziile realizate din aceste plante sunt incarcate de metale toxice si ne afecteaza grav sanatatea.
Trebuie sa existe o preocupare riguroasa pentru ambalarea, si pastrarea semintelor tuturor speciilor de plante medicinale, in depozite de profil, in conditii igienice de maxima securitate.
02-06-2021 Plante medicinale si aromatice
Compania romaneasca Faunus Plant, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala de remedii naturiste, estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 500.000 euro, o crestere de peste 50% fata de anul trecut. Compania cu sediul in judetul Bihor are in portofoliu peste 100 de produse (ceaiuri, tincturi, unguente, siropuri etc), fabricate exclusiv din plante, care sunt distribuite catre 1.100 de parteneri din tara. Mai multe>>
29-01-2021 Catina
Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, face bilantul pentru 2020 si anunta care sunt planurile companiei pentru anul curent. Astfel, in 2021, producatorul se asteapta la o crestere de pana la 100% a vanzarilor si estimeaza dublarea cifrei de afaceri, pana la 300.000 de euro. Mai multe>>
17-09-2017 Plante aromatice
Ferma Tomita situata in orasul Nakafurano – Hokkaido, Japonia a fost infiintata in 1903 de catre Tokuma Tomita, iar in anul 1958 a lansat cultura de lavanda utilizata pentru parfumuri. Astazi, ferma Tomita detine cea mai mare suprafata cultivata cu lavanda din Japonia, fiind si unul dintre cele mai fotografiate locuri din aceasta tara. Un bun exemplu de ferma agroturistica, Ferma Tomita ofera ample oportunitati pentru plimbari relaxate inconjurate de mozaicuri nesfarsite de culoare, atat de frumos amenajate si manierate, incat dealurile par aproape suprarealiste. Mai multe>>
06-09-2017 Catina
Cinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi, asociatia are 9 membri, care detin cumulat 82 de hectare de catina si sunt cea mai mare forta comerciala in productia si comercializarea de catina ecologica din Romania. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori, iar acum tintesc pietele din Asia si pe cele europene. Mai multe>>
10-08-2017 Plante medicinale si aromatice
Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, filiala Cluj-Napoca, a deschis la Sic (jud. Cluj) un centru pentru colectarea si procesarea plantelor medicinale in cadrul unui proiect pe fonduri elvetiene. Dotarile centrului sunt puse gratuit la dispozitia celor care culeg sau cultiva astfel de plante. Initiativa a fost demarata cu scopul de a incuraja generarea de noi surse de venit pentru persoanele defavorizate din zone rurale si pentru educarea acestora cu privire la cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinale. Mai multe>>
11-02-2017 Plante aromatice
Straturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea. Mai multe>>
18-08-2016 Plante medicinale
La fabrica Fares iau nastere aproximativ 400 de ceaiuri si produse din plante medicinale, care au la baza ingrediente benefice pentru sanatate cultivate pe 130 de hectare detinute de companie in judetul Hunedoara, in jurul municipiului Orastie. Intregul proces de fabricatie se desfasoara exact in acelasi loc in care a luat fiinta compania, acum 8 decenii. Mai multe>>
01-07-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice
Editura Casa ofera pasionatilor de cresterea plantelor un ghid perfect pentru cultivarea mirodeniilor, atat in gradini, cat si in apartament. Cunoscutul scriitor Megyeri Szabolcs propune un manual complet de crestere a acestor plante, deosebit de importante pentru oameni. Mai multe>>
22-06-2016 Plante medicinale
Grupul de producatori de plante medicinale si aromatice si culegatori ai acestor plante din flora spontana format la Cluj-Napoca in urma cursurilor derulate in cadrul proiectului „Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil” a participat in data de 11-12 Iunie 2016 la zilele Barock Fest din Bontida. Mai multe>>
14-04-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice
Vrei sa afli toate secretele socului? Atunci aceasta carte este pentru tine! Vei afla informatii despre istoricul plantei, superstitiile legate de ea, modul de valorificare ca planta ornamentala, medicinala precum si posibilitatea de a o utiliza in diverse retete culinare. Vei fi placut surprins sa afli ca socul traieste circa 100 de ani si ca are numeroase efecte spectaculoase in prevenirea si tratamentul alternativ al bolilor cardiovasculare, cancerului, virusului herpetic, HIV-ului, alergiilor, obezitatii si ca poate fi folosit cu succes pentru diverse afectiuni ale tenului. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>