Sensibilitatea afacerilor agricole

11tarani.jpg Pentru a pune bazele unei afaceri in agricultura in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, este absolut necesar sa parcurgem foarte multi pasi. Nu apuci bine sa te autorizezi, ca si vin sanctiunile "ca nu e aia..., ca nu e aialalta, etc.". Nu-i de mira ca producatorii agricoli, la un pahar de bautura fina, zic la adresa "acestor zelosi": "N-ai cu cine, niste tarani"



Si asa este foarte greu sa-i faci pe agricultori sa se autorizeze. Mai ales ca cel mai mare risc in afaceri este in agricultura. Mai suprinde faptul ca slujbasii statului nu sunt zelosi cand trebuie sa dea drepturile cuvenite celor ce lucreaza in agricultura. Dar sunt zelosi cu producatorii care au intarziat la plata obligatiilor o singura zi. Ce sa zica agricultorul: "N-ai cu cine, niste tarani"

De asemenea slujbasii statului sunt zelosi cu producatorii daca, afacerile, nu corespund celor mai inalte standarde occidentale. Daca intr-o metodologie de aplicare a unei legi agricole scrie ca recordul la statul sub apa este de 5 minute, "zelosii" ii vor obliga pe toti agriculturii romani sa stea sub apa 5 minute. Doar cine reuseste sa iasa la suprafata dupa 5 minute este in regula. Ceilalti nu numai ca nu sunt in regula, dar trebuie sa mai plateasca si penalitati.

Sau daca intr-o alta metodologie de aplicare a unei legi agricole scrie ca un om a rezistat 7 zile fara mancare, asta inseamna ca fermierii romani trebuie tinuti sapte zile cu burta goala, dupa care trebuie pusi sa munceasca la fel ca -si fermierul occidental hranit cu 4000 de calorii/zilnic.

Multe lucruri sunt absurde in agricultura romaneasca si tocmai de aceea ar trebui sa fim mai sensibili si mai atenti cu cei care si-au infiintat firme in agricultura si in spatiul rural. Sa nu mai fim "sesibili de insensibili". Si sa nu mai zica producatorii agricoli: "N-ai cu cine, niste tarani".



Infiintarea unei firmei consta in:

  • stabilirea obiectelor de activitate;
  • alegerea formei juridice;
  • alegerea denumirii firmei;
  • verificarea denumirii firmei;
  • redactarea actului constitutive;
  • depunerea capitalului social la banca;
  • depunerea documentatiei pentru obtinerea autorizatiilor;
  • publicarea in MO a incheierii judecatorului delegat;
  • inregistrarea la ORC;
  • obtinerea certificatului de inmatriculare si a autorizatiilor de functionare;
  • obtinerea stampilei si a formularelor fiscale tipizate speciale.

In termen de 15 zile de la data incheierii actului constitutiv, fondatorii sau administratorii societatii ori un imputernicit al acestora vor cere inmatricularea societatii in registrul comertului in a carui raza teritoriala isi va avea sediul societatea.

Cererea va fi insotita de:

  • actul constitutiv al societatii;
  • dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv;
  • dovada sediului declarat si a disponibilitatii firmei;
  • actele privind proprietatea asupra aporturilor in natura, iar in cazul in care printre ele figureaza si imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate;
  • actele constatatoare ale operatiunilor incheiate in contul societatii si aprobate de asociati;
  • declaratia pe propria raspundere a fondatorilor, a administratorilor si a cenzorilor ca indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege.

Toate avizele sau actele de autorizare, eliberate de catre autoritatile publice in functie de obiectul de activitate al unei societati, vor fi solicitate de catre oficiul registrului comertului, in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii, iar autoritatile competente vor trebui sa emita avizele sau actele de autorizare in termen de 15 zile. Nu este necesar a se depune avizele sau autorizarile tehnice si nici cele a caror eliberare este legal conditionata de inmatricularea societatii.

In functie de obiectul de activitate al unei societati comerciale, e necesar a fi obtinute urmatoarele autorizari:

  • autorizatie PSI: eliberata de Brigada de Pompieri
  • autorizatie sanitara: eliberata de Directia de Sanatate Publica
  • autorizatie sanitar-veterinara: eliberata de Directia Veterinara si pentru Siguranta Animalelor
  • autorizatie de mediu: eliberata de Agentia de Protectie a Mediului
  • autorizatie pentru protectia muncii: eliberata de Inspectoratul Teriotorial de Munca


Alegerea formei juridice:

INTREPRINZATORI INDIVIDUALI SI ASOCIATII FAMILIALE

Premize intreprinzatorii individuali nu pot fi decat persoanele cu domiciliul in Romania iar asociatiile familiale se infiinteaza de catre membrii aceleiasi familii.

Avantajele sunt autorizarea rapida si costuri de infiintare mai mici.

Dezavantajele sunt: impozitarea care se face asupra veniturilor (40%); putere financiara redusa; limitari in stabilirea obiectului de activitate; nu se poate angaja personal.


SOCIETATEA CU RASPUNDERE LIMITATA (SRL)

Caracteristici: garantarea se face numai cu patrimoniul social iar asociatii raspund in limita partilor sociale; limitarea la maxim de 50 de asociati; capital social minim 200 lei, in parti sociale ce nu pot fi mai mici de 10 lei.

Avantaje:

  • raspunderea limitata a asociatilor; limita minima a capitalului; control asupra managementului afacerii; poate avea un singur asociat;

Dezavantaje:

  • obiectele de activitate permise sunt limitate; o persoana poate fi asociat unic al unui singur SRL.



CONCLUZII

In agricultura nu vom avea alta solutie decat sa ne legalizam afacerea sub forma de intreprinzator individual, asociatie familiara sau SRL. Binenteles ca mai exista si formele asociative. Chiar daca ne vom inscrie intr-un grup de producatori, sau cooperativa de valorificare sau procesare, vom fi nevoiti sa ne autorizam. Si asta pentruca trebuie sa ne tinem o evidenta contabila ca orice fermier din Uniunea Europeana.

Fermieri vor imunitate afacerilor agricole si nu sa fie adusi la sapa de lemn: "N-ai cu cine, niste tarani"

Noutati

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

23-06-2025 Utilaje agricole

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău.  Mai multe>>

ZETOR TRACTOR - Noua Serie 6 la AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025 - Premieră Românească pentru Noul Vârf de Gama

23-05-2025 Tractoare

ZETOR TRACTOR - Noua Serie 6 la AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025 - Premieră Românească pentru Noul Vârf de Gama

Începând de vineri, 23 mai 2025, comunitatea agricolă din România va avea ocazia să vadă în premieră absolută noul tractor ZETOR – Seria 6. Lansarea va avea loc în cadrul expoziției agricole AgriPlanta – RomAgroTec, care se desfășoară până duminică, 25 mai. Seria 6 va fi prezentată la standul distribuitorului ZETOR din România, ZETOR TRACTOR SRL, aflat la standul E140. Invităm cu căldură toți vizitatorii și persoanele interesate să ne viziteze. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

25-02-2025 Utilaje agricole

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>

5 lucrări pe care le poți face cu un motocultor

17-02-2025 Utilaje agricole

5 lucrări pe care le poți face cu un motocultor

Dacă ești pasionat de grădinărit sau ai o mică fermă, știi deja cât de important este să îți ușurezi munca atunci când vine vorba de lucrările agricole. Un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde, fiind o unealtă foarte utilă pentru diverse activități. Fie că vrei să pregătești solul pentru semănat, să întreții culturile deja existente sau să amenajezi spațiile verzi din jurul casei, motocultorul îți transformă munca într-o activitate mai simplă și eficientă. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

01-02-2024 Agrotehnica

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic. Mai multe>>

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

23-01-2024 Tractoare

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

Recent, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care vine sa aduca imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste conducerea tractoarelor agricole si forestiere. Mai multe>>

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

09-01-2024 Utilaje agricole

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

Buruienile de pe terenurile agricole pot duce la pierderi de recolte de 30% sau chiar mai mult. Fermierii controleaza, de obicei, buruienile prin pulverizarea intregului camp cu erbicide la o doza standard. Pentru a permite un control mai precis si mai durabil al buruienilor, BASF si Bosch au dezvoltat ONE SMART SPRAY in cadrul unui joint venture. Mai multe>>