80% din productia agricola a Uniunii Europene se vinde prin grupurile de producatori, organizate sub forma de cooperative sau societati comerciale (SRL, SA). In Romania productia agricola se vinde foarte putin prin grupurile de producatori. Si asta pentruca nu s-au format inca acele grupuri mature de producatori. Un rol important al Consultantei Agricole trebuie sa fie acela de a forma aceste grupuri mature de producatori.
Consultanta individuala este anevoioasa, cere mult timp si de aceea, se recomanda consultanta oferita grupului deoarece aceasta are un spectru mai larg de actiune, iar rezultatele obtinute sunt mai rapide, mai bune si mai durabile.
Legaturile sociale sunt vitale pentru oameni, ele sunt o parte componenta a educatiei lor si genereaza sentimentul de siguranta si utilitate. Prin acestea oamenii afla ce inseamna recunoasterea, afirmarea, puterea si influenta. Grupul constituie legatura care se stabileste intre oameni ce reprezinta entitati si structurile sociale organizate. Acesta actioneaza, pe de o parte educational, prin intermediul unor conceptii si valori, iar pe de alta parte, indeplineste anumite cerinte principiale, oferind membrilor grupului sentimentul de utilitate, siguranta si posibilitati reale de autorealizare.
Factorii cu influenta mare asupra grupului sunt comportamentul liderului, comportamentul si idealul fiecarui membru, experienta si proiectele grupului, stadiul de dezvoltare al grupului, rezolvarea conflictelor; normele interne si structura grupului; presiunea mediului asupra grupului; numarul de intalniri; numarul subgrupurilor; procedee de control si sanctiuni.
Se poate vorbi despre un grup, daca un anumit numar de oameni se afla in legatura permanenta, se intalnesc regulat si prin aceasta incearca sa atinga scopuri comune. Apartenenta la un grup il incatuseaza pe individ pe de o parte, il forteaza sa traiasca sub anumite constrangeri, insa, pe de alta parte, ii ofera satisfactii in viata sociala si sansa de a participa la performantele grupului.
Principalele constrangeri pe care le impune grupul se refera la adaptare, la dezvoltarea unui sentiment comun. Fiecare membru al grupului trebuie sa se adapteze deoarece in cazul in care se gaseste intr-o pozitie extrema sau singulara este fortat sa paraseasca grupul. Prin aceasta, grupul are tendinta de a egaliza membrii sai.
Conducatorii sau liderii grupului sunt supusi la o presiune suplimentara deoarece ei sunt cei care reprezinta in mod special idealurile si normele grupului si aceasta inseamna ca un comportament instabil este mult mai riscant pentru ei decat pentru ceilalti membrii, deoarece aceasta poate insemna pierderea pozitiei pe care o au in grup.
Cine insa se adapteaza suficient grupului, se va identifica puternic cu aceasta si prin confirmarea reciproca din partea celorlalti membri ai grupului, rezulta unitatea de masura a intensitatii apartenentei la grup. Aceasta constiinta a grupului se exprima prin orientari valorice comune, cum ar fi mandria, vizavi de rezultatele obtinute impreuna, cat şi elementele de jargon care apar de regula in grup.
Prin sentiment comun, membrii grupului se apropie intre ei si în acelasi timp se indeparteaza puternic de mediul ce nu apartine grupului. Prin scopurile si realizarile sale grupul încearcă sa castige o anumita recunoastere sociala, insa alaturi de aceasta apare deseori concurenta, critica sau chiar dusmania. Ambele aspecte sunt necesare pentru dezvoltarea sentimentului comun si pentru a marii presiunea de adaptare a membrilor la normele grupului.
Grupul ca intreg, inseamna mai mult decat suma partilor sale componente si aceasta constatare este valabila si pentru performantele grupului, care in conditii prielnice pot fi mult mai mari decat suma performantelor particulare ale membrilor grupului. Aceste avantaje rezulta din principiile insumarii fortelor, a compensarii greselilor si capacitatilor, a concurentei stimulative, a planului de actiune comun si a capacitatii rapide de transpunere in practica a unui plan.
Insumarea fortelor (capacitatilor) conduce la un avantaj clar al grupului daca sarcina pusa unui membru depaseste forta acestuia si aceasta nu poate fi rezolvata decat prin efort comun. Aceasta regula este valabila de la simpla ridicare a unei greutati pana la o reprezentare efectiva a intereselor.
Compensarea greselilor si a capacitatilor conduce la acea situatie in care partile mai slabe sau mai bune ale membrilor grupului se completeaza reciproc astfel incat, greseala unui membru poate fi evitata, atenuata sau corectata prin activitatea celorlalti membri.
In conditii favorabile, se ajunge in cadrul grupului de lucru la concurenta stimulativa, adica fiecare membru al grupului este stimulat mai puternic in rezolvarea sarcinii comune decat ar fi facut-o in particular.
Grupul dezvolta norme comune pentru atingerea scopurilor sale, precum si un plan de acţiune pentru realizarea sarcinilor ce ii revin, de care membrii grupului se simt atasati. Respectarea planului de actiune este controlata de ceilalti membri ai grupului iar cel care se abate de la aceasta este amenintat cu sanctiuni. Daca normele existente sunt prielnice scopului comun iar planul de actiune este realizabil, atunci probabilitatea de atingere a scopului grupului este mai mare in medie pentru grup decat pentru fiecare membru in parte.
Grupul isi asuma mai usor un risc decat cei care actioneaza singuri, deoarece membrii grupului se hotarasc mai usor sa accepte o inovatie si nu se mai pot razgandi pe parcursul procesului de difuzie intrucat aceasta contravine normelor stabilite.
Grupurile mature (care au depasit problemele tipice formarii grupului si distribuirii rolurilor) pot oferi membrilor un sentiment de siguranta, iar apartenenta este perceputa ca fiind pozitiva si demna de obtinut.
Pentru activitatea de consultanta este de preferat munca cu grupuri de beneficiari datorita particularitatilor si dinamicii grupului, prin care se poate realiza mai usor telul propus. Concentrarea activitatii pe lideri cu influenta mare asupra grupurilor este mai putin eficienta decat elaborarea continutului activitatii de consultanta cu asentimentul intregului grup.
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
23-06-2025 Utilaje agricole
Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău. Mai multe>>
23-05-2025 Tractoare
Începând de vineri, 23 mai 2025, comunitatea agricolă din România va avea ocazia să vadă în premieră absolută noul tractor ZETOR – Seria 6. Lansarea va avea loc în cadrul expoziției agricole AgriPlanta – RomAgroTec, care se desfășoară până duminică, 25 mai. Seria 6 va fi prezentată la standul distribuitorului ZETOR din România, ZETOR TRACTOR SRL, aflat la standul E140. Invităm cu căldură toți vizitatorii și persoanele interesate să ne viziteze. Mai multe>>
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii
IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>
25-02-2025 Utilaje agricole
Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>
17-02-2025 Utilaje agricole
Dacă ești pasionat de grădinărit sau ai o mică fermă, știi deja cât de important este să îți ușurezi munca atunci când vine vorba de lucrările agricole. Un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde, fiind o unealtă foarte utilă pentru diverse activități. Fie că vrei să pregătești solul pentru semănat, să întreții culturile deja existente sau să amenajezi spațiile verzi din jurul casei, motocultorul îți transformă munca într-o activitate mai simplă și eficientă. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
01-02-2024 Agrotehnica
Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic. Mai multe>>
23-01-2024 Tractoare
Recent, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care vine sa aduca imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste conducerea tractoarelor agricole si forestiere. Mai multe>>
09-01-2024 Utilaje agricole
Buruienile de pe terenurile agricole pot duce la pierderi de recolte de 30% sau chiar mai mult. Fermierii controleaza, de obicei, buruienile prin pulverizarea intregului camp cu erbicide la o doza standard. Pentru a permite un control mai precis si mai durabil al buruienilor, BASF si Bosch au dezvoltat ONE SMART SPRAY in cadrul unui joint venture. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>