Crizantema

chrysantheme

 Crizantema este floarea de aur a toamnei. Este stapana de necontestat a gradinilor in sezonul de toamna, detine un loc important in sortimentul florilor cultivate in spatii neprotejate, datorita calitatii ornamentale deosebite si a insusirilor biotehnologice care permit manevrarea mai larga a tehnologiilor de cultura.

.

 

 

 

 

Cunoscuta de Confucius si boteza de marele naturalist Linne "floarea de aur", crizantema are o istorie bogata si incarcata de semnificatii.

In China prezenta ei este semnalata din anul 1500 i.n. Hristos, cand o localitate ii purta numele. A fost cultiva ca leguma si ca planta ornamentala. Bucataria chineza foloseste frunzele si lastarii fragezi pentru prepararea salatelor si aromatizarea bucatelor si a ceaiului.

Din secolul VIII, japonezii au remarcat aceasta floare in flora spontana si a devenit subiectul unei sarbatori traditionale. In esenta crizantema este simbolul vechiului YAMATO (denumirea veche a Japoniei).

Ea a fost adusA in 1608 in Europa de catre olandezi, sub numele de Matricaria japonica, dar nu sa dapta si a disparut repede.

Francezii o importa in 1789 din China, a dovedit mai rustica si a supravietuit. Peste o suta de ani s-a creat Societatea Crizantemistilor Francezi. In 1891 are loc prima expozitie internationala la Orleans, oras cu reputatie internationala in domeniul crizantemelor.

Crizantema a devenit astazi un loc important in sortimentul floricol pe plan mondial.

Daca soiurile chinezesti rezista si sub cerul liber toamna pana iarna tarziu, soiurile japoneze trebuiesc protejate. Astfel s-au dezvoltat o serie de noi tehnici cu privire la inmultirea, dirijarea plantelor, la asigurarea factorilor de mediu.

Astazi, putine sunt florile care egaleaza frumusetea crizantemei, dar si mai putine cele care o depasesc. In Romania prezenta ei este semnalizata in anul 1750 sub numele de "margareta de toamna".

Cultura crizantemei a inregistrat progrese mari in ultima perioada, suprafete ocupate fiind semnificative: 600 ha Olanda; 600 ha Columbia; 200 ha Anglia; 100 ha Franta.

Crizantema cultivata astazi este un hibrid complex Chrysanthemum x hortorum, care atunci cand este inmultita prin seminte segrega in multe si diverse forme ale florii. Iar "Chrysanthemum Indicum" au devenit foarte populari in Europa.

crizantemaConditii de ingrijire

Lumina: Sunt plante ce iubesc lumina, ce traiesc pe terase sau in gradina, la lumina multa, dar fara soare direct. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 de grade a ghiveciului.

Temperatura: Crizantema in ghiveci traieste confortabil pe terase acoperite, descoperite sau scoasa din ghiveci si plantata direct in gradina. Se simte bine la temperaturi racoroase, de 5-10 grade Celsius.

Umiditate: Umiditatea atmosferica medie sau ridicata este propice dezvoltarii bune a crizantemei. Este necesar sa fie amplasata intr-un spatiu bine aerisit, dar ferita de curenti puternici de aer.

Sol si udare: Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice, care sa retina suficienta umiditate. Se uda des, se mentine pamantul permanent umed, dar nu ud. Se fertilizeaza saptamanal in perioada de inflorire, cu o dilutie slaba de stimulent de inflorire. Pentru evitarea putrezirii in ghiveci, nu se recomanda udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara.

Inmultire: Se inmulteste relativ usor prin butasi care se planteaza primavara.

Conditii speciale: Pentru obtinerea de forme deosebite, se recomanda tunderea periodica pentru ajustarea formei si indepartarea florilor trecute, iar toamna tarziu se recomanda o tundere relativ severa. In conditii bune se pastreaza si anul urmator.

Se poate dirija cresterea sub forma sferica sau sub forma de bol pe tulpina.

Crizantema este sensibila la atacul paduchilor de frunze, de aceea se va examina periodic si se va interveni cu produse fitosanitare la primele semne ale aparitiei daunatorilor.

Crizantema impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Este si o planta-simbol care, in religia catolica, se utilizeaza toamna pentru impodobirea mormintelor celor dragi.

 

Noutati

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Trucuri pentru a menține gazonul verde și sănătos pe tot parcursul anului

27-06-2024 Gazon

Trucuri pentru a menține gazonul verde și sănătos pe tot parcursul anului

Nimic nu este mai frumos decât să te bucuri de o curte cu un gazon verde, îngrijit, care să îți ofere un sentiment plăcut de vacanță și să aducă natura mai aproape de tine. Un gazon sănătos nu doar că îmbunătățește aspectul curții, dar creează și un spațiu perfect pentru relaxare și recreere. Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

26-06-2024 Gradinarit

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

23-05-2024 Flori

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

Florile artificiale au evoluat enorm in ultimii ani, ajungand sa fie adeseori confundate cele naturale. Daca in trecut erau evitate, deoarece nu excelau la capitolul aspect, astazi pot fi folosite in foarte multe moduri. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

06-12-2023 Flori

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

25-07-2023 Flori

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

O locatie insorita, apa si multi nutrienti sunt cele mai importante cerinte pentru ca aceste flori populare de vara sa prospere din primavara pana in toamna. Daca indepartezi si frunzele si florile ofilite din cand in cand, muscatele tale vor fi fericite. Pentru cei care considera ca udarea, fertilizarea si igienizarea regulata ocupa prea mult timp, expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poti asigura ca muscatele tale vor avea ... Mai multe>>

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

18-07-2023 Flori

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

Crearea unui aranjament floral frumos nu necesita foarte multe lucruri. Poti realiza o compozitie cu gust combinand flori artificiale si naturale. Astfel de creatii pot fi un decor interior grozav pentru orice eveniment ocazional. Dar florile si plantele artificiale pot fi incluse in decorul casei sau biroului tau, pentru a le oferi acea nota proaspata atat de populara in aceste vremuri. Mai multe>>