Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii Fagaras

Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii FagarasFundatia Conservation Carpathia a finalizat cu succes primul program de monitorizare cu metode stiintifice, cantitative a speciei ras (Lynx lynx) intr-o zona pilot din Carpatii Meridionali. Monitorizarea a fost facuta cu ajutorul camerelor foto cu senzor de miscare si isi propune evaluarea starii de conservare si mentinerea unei populatii viabile de rasi, precum si crearea unui model de monitorizare a faunei salbatice la nivel national.


Specialistii Fundatiei Conservation Carpathia au monitorizat cea mai mare felina salbatica a Europei, intr-o zona pilot de 1200 kmp din estul Muntilor Fagaras, Piatra Craiului si Muntii Leaota. 23 de rasi adulti, 9 masculi, 6 femele, 8 indivizi cu sex nedeterminat, dar si 9 pui alaturi de femele au fost identificati cu ajutorul celor 150 de camere cu senzor de miscare instalate. 

Datele au fost obtinute in trei sezoane consecutive de toamna-iarna, din 2018 pana in 2020, pe parcursul a pana la 105 de zile de monitorizare in fiecare sezon. 

 

Cum au fost monitorizati rasii

In mod traditional monitorizarea carnivorelor mari s-a realizat in Romania prin numararea urmelor pe zapada. Totusi, rasii se deplaseaza foarte mult, astfel devenind imposibil sa atribuim o urma unui anumit exemplar, existand riscul ca acelasi animal sa fie numarat de mai multe ori. Lucru care s-a intamplat in Romania mai ales in perioada in care erau permise cote de vanatoare la aceasta specie.

Pentru a elimina aceste incertitudini, Fundatia Conservation Carpathia a folosit o metoda moderna de monitorizare, fara capturarea si perturbarea comportamentului normal al animalului. Monitorizarea cu camere cu senzor de miscare presupune fotografierea rasilor in habitatul lor, specialistii identificand mai apoi rasii pe baza imaginilor obtinute. Aceasta metoda este eficienta in studierea populatiilor de feline a caror blana prezinta un tipar unic de la individ la individ, asa cum este si cazul rasului. Pe baza numarului de recapturi ale fiecarui ras, specialistii Fundatiei au estimat marimea, densitatea si structura populatiei din zona pilot, folosind modele matematice complexe ce iau in considerare imigratia, mortalitatea, comportamentul si disponibilitatea habitatului. Evaluarea marimii populatiei este esentiala pentru a pune in practica un management durabil al acestei specii necunoscute din Carpatii Romanesti. Astfel de date ne arata daca populatia mentine o tendinta ascendenta sau descendenta in contextul schimbarilor de habitat, diminuarii resurselor de hrana samd.

Modelele matematice au prezis o densitate de 1.7 rasi / 100 kmp (interval confidenta=1.1-2.6). Aceste valori de densitate sunt mai mari decat in Carpatii Slovaciei, Alpii Elvetieni sau Muntii Jura la granita dintre Franta, Elvetia si Germania.


"Monitorizarea rasilor din estul Muntilor Fagaras este primul exemplu de monitorizare moderna, cantitativa pentru aceasta specie in tara noastra, si poate reprezenta un bun exemplu de schema de monitorizare aplicabila in mai multe zone pilot din putin studiatii Munti Carpati. Numai avand astfel de informatii putem avansa in managementul speciei ras in Romania, prin masuri care sa asigure linistea si spatiul pe care aceasta specie ni le cere in contextul fragmentarii habitatelor. Daca mentinem aceasta populatie viabila pe termen lung, pastram intacta intreaga comunitate de carnivore, inclusiv speciile prada ale acestora (cerb, caprior, capra neagra etc.) la nivelul intregului continent European. De ce? Pentru ca populatiile din Romania sunt sursa importanta de gene si pentru alte populatiile aflate in pragul disparitiei, precum cele din Europa Centrala si de Vest, atat prin recolonizare naturala cat si prin programe recente de reintroducere", a declarat Ruben Iosif, specialist fauna la Fundatia Conservation Carpathia. 

Raportul complet al monitorizarii este disponibil aici: https://bit.ly/31qZ4LD, Appendix 1 si Appedinx 2

 

Despre ras

Rasul figureaza pe lista animalelor strict protejate prin Directiva Habitate a Uniunii Europene, este al treilea mare pradator al Europei, dupa urs si lup cu care este in competitie pentru speciile lor prada, capriorul sau capra neagra. Este un carnivor foarte discret care se fereste de contactul cu oamenii. Acesta nu ataca animalele domestice, desfasurandu-se cu discretie in habitatele forestiere si se apropie doar pe timp de noapte de comunitatile locale din jurul Carpatilor. 

Rasii sunt animale teritoriale, care cutreiera zone de pana la 400 km², de aceea au nevoie de suprafete de padure continue pentru a supravietui, o conditie din ce in ce mai greu de asigurat. In perioada de iarna, cand zapada mare forteaza toate animalele catre altitudini mai joase, rasul si prada sa depind de ecosistemele create de agricultura traditionala din jurul Muntilor Carpati. Si aici intervine particularitatea Romaniei, pentru ca aceste zone, aceste mozaicuri de fanete, livezi si petice de padure, nu sunt inca total antropizate si fragmentate, oferind spatiu acestor animale. 

Cele mai mari amenintari la adresa rasilor din Romania sunt fragmentarea si degradarea habitatelor lor naturale, lipsa unui management bazat pe metode stiintifice, vanarea excesiva a speciilor sale de prada, braconajul. Ca si celelalte carnivore mari, respectiv ursul si lupul, rasul este indicator al unui ecosistem sanatos si echilibrat. Mentinerea unei populatii viabile si sanatoase de rasi reprezinta mentinerea unei paduri sanatoase, unde exista atat carnivore mari, cat si speciile lor de prada.

Despre Fundatia Conservation Carpathia

Viziunea Fundatiei Conservation Carpathia este crearea unei zone protejate cu natura salbatica de talie mondiala in sudul Carpatilor romanesti, care sa permita, desfasurarea proceselor evolutive naturale. De asemenea, Fundatia se implica si in crearea unei economii verzi in jurul Muntilor Fagaras, in beneficiul naturii si al oamenilor.

Impreuna cu Parcul National Piatra Craiului, care se invecineaza cu fondurile cinegetice din custodia CARPATHIA, am creat o zona de liniste pentru fauna, un total de 80.000 ha fara vanatoare sportiva sau pentru trofee.

Prin activitatile derulate, Fundatia Conservation Carpathia creeaza un exemplu de management si monitorizare a faunei, ce poate fi preluat la nivel national: monitorizare non-invaziva prin metode ADN si camere cu senzor de miscare, alaturi de un plan de masuri de management , echipe de interventie rapida pentru rezolvarea situatiilor potential periculoase, donatii de Ciobanesti carpatini, garduri electrice puse la dispozitie gratuit.

  

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>