Zonele umede pot asigura un viitor durabil al zonelor urbane

Zonele umede pot asigura un viitor durabil al zonelor urbaneZiua Mondiala a Zonelor Umede este celebrata in fiecare an pe 2 februarie pentru sensibilizarea globala privind valoarea zonelor umede pentru omenire si planeta. Ea marcheaza, de asemenea, si data adoptarii in 1971, in orasul iranian Ramsar, a Conventiei asupra zonelor umede. Ziua Mondiala a Zonelor Umede a fost sarbatorita pentru prima data in 1997. Tema anului 2018 — 'Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane'.


Zonele umede urbane asigura si mentin vitalitatea oraselor prin mai multe mijloace importante: reduc inundatiile, asigura rezerve de apa potabila, filtreaza reziduurile, ofera spatii urbane verzi si reprezinta surse pentru mijloace de trai. Aceste beneficii aduse de zonele umede devin mai importante cu atat mai mult cu cat numarul populatiei urbane a trecut deja de pragul de 4 miliarde si continua sa creasca.

Pana in anul 2050, circa 66% din omenire va locui in orase, oamenii continuand sa se mute in zonele urbane, in cautarea unor locuri de munca mai bune. Din pacate, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de valoarea si importanta zonelor umede urbane.

In orasele cu dezvoltare rapida, zonele umede sunt adeseori privite ca terenuri neutilizabile; locuri pentru aruncarea gunoiului, acoperite si transformate pentru alte folosinte. Oamenii de stiinta estimeaza ca cel putin 64% din zonele umede mondiale au disparut inca din 1900, in timp ce, in paralel, orasele s-au dezvoltat exploziv.

Mesaje cheie

    • Zonele umede urbane mentin viabile orasele, asigurand multiple beneficii, cum sunt: controlul inundatiilor, rezerve de apa, filtreaza reziduurile, spatii verzi si reprezinta mijloace de trai.
    • Zonele umede urbane trebuie sa fie integrate in planurile de dezvoltare durabila ale oraselor si nu privite ca o risipa de terenuri.
    • Orasele trebuie sa adopte politici si actiuni care sa ajute la conservarea si promovarea zonelor umede urbane.


Ca un bun exemplu de actiuni care sprijina conservarea si promovarea zonelor umede urbane mentionam ca Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost partener cu Primaria Municipiului Tulcea in implementarea Proiectului 'Reconstructia ecologica in polderul Zaghen din Rezervatia Biosferei Transfrontaliere Delta Dunarii Romania/ Ucraina', finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu.

Proiectul derulat in apropierea orasului Tulcea a avut ca obiectiv refacerea unor functii ale ecosistemelor acvatice si de zona umeda, pierdute ca urmare a activitatilor antropice efectuate in anii 70 si care au avut ca scop extinderea suprafetei agricole a Romaniei. Obiectivul general al proiectului 'Conservarea diversitatii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de flora si fauna salbatica din zona lacului Zaghen' a fost indeplinit restabilindu-se astfel: functia de retentie a apei, functia de suport a biodiversitatii, functia de retentie a nutrientilor, functia estetica.

Parcul Natural VacarestiUn alt exemplu de zona umeda urbana din tara noastra este Delta Vacaresti, cu o suprafata de 186 de hectare care, in anul 2014, a fost declarata oficial parc natural. Astfel, se asigura conservarea acestui ansamblu peisagistic cu o mare diversitate biologica si in acelasi timp se ofera atat locuitorilor capitalei, cat si vizitatorilor, posibilitati de recreere, de ecoturism, de activitati educationale, de activitati stiintifice.

Ziua Zonelor Umede din anul 2018 are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare asupra felului in care zonele umede contribuie la viitorul oraselor durabile. Respectand deviza acestui an 'Zonele umede mentin orasele viabile', factorii de decizie si planificatorii urbani vor trebui sa faca fata cererii tot mai mari de terenuri in orase, protejand in acelasi timp mediul natural.

Urmand tema si recomandarile propuse de Conventia Ramsar, Administratia Rezervatiei Biosferei ,Delta Dunarii' (ARBDD) in parteneriat cu Asociatia Euro Tulcea vor celebra Ziua Zonelor Umede prin organizarea mai multor actiuni. Astfel, in data de 2 februarie se vor desfasura activitati de celebrare a evenimentului de mediu atat la Tulcea, cat si pe teritoriul RBDD cu participarea elevilor si cadrelor didactice ale scolilor din localitatile Sulina, Crisan si Chilia Veche, in coordonarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare si Educatie Ecologica ale ARBDD, din localitatile respective.

ARBDD

2 februarie 2018 - Ziua Mondiala a Zonelor Umede

WWD - 2 februaruie


In fiecare an, se aniverseaza, pe 2 februarie, Ziua Mondiala a Zonelor Umede, care marcheaza semnarea, in 1971, a CONVENTIEI DE LA RAMSAR (Conventia asupra zonelor umede, de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice), ratificata de Romania prin Legea nr. 5/1991. In prezent, exista 169 de parti contractante, care au inscris, pe lista Ramsar, 2.293 zone umede de importanta internationala, avand o suprafata totala de peste 225 milioane de hectare. Obiectivul declarat al Conventiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al pasarilor acvatice, iar pe de alta parte constituie cele mai importante resurse de valoare economica, naturala, stiintifica si recreativa, a caror pierdere ar fi ireparabila.

Tema pentru Ziua Mondiala a Zonelor Umede din acest an este „Zone umede pentru un viitor urban durabil”, subliniindu-se, astfel, rolul important al zonelor umede urbane in a face orasele agreabile prin reducerea inundatiilor, eliminarea deseurilor de filtrare, asigurarea unor spatii verzi locuitorilor din mediul urban, acestea constituind, in plus, si o sursa de trai.

Avand in vedere importanta acestora, zonele umede urbane ar trebui integrate in planificarea si dezvoltarea viitoare a oraselor, pentru a fi puse in valoare.

Celebrarea evenimentului joaca un rol important in crearea zonelor umede sanatoase pentru a furniza servicii ecosistemice consistente, de care sa beneficieze locuitorii din mediile urbane, precum si pentru promovarea utilizarii corecte a zonelor umede si a resurselor acestora.

„Zonele umede aflate in interiorul oraselor, in special a marilor aglomerari urbane, cum este, de exemplu, Bucurestiul, nu pot decat sa aduca un mare plus, atat pentru mediu cat si pentru sanatatea locuitorilor. Aceste tipuri de zone ar trebui protejate de noi toti, reprezentand o valoare inestimabila pentru oameni si un habitat prielnic pentru specii de animale si pasari, de a caror existenta ne putem, astfel, bucura aproape de casa” subliniaza Viceprim-ministrul Gratiela GAVRILESCU, ministrul Mediului.

 

Zonele umede de importanta internationala declarate in Romania

  • Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” ( 21/05/91)
  • Insula Mica a Brailei (15/06/01)
  • Parcul Natural Lunca Muresului (02/02/06)
  • Complexul piscicol Dumbravita (02/02/06)
  • Lacul Techirghiol (23/03/06)
  • Parcul Natural Portile de Fier (18/01/11)
  • Parcul Natural Comana (25/10/11)
  • Tinovul Poiana Stampei (25/10/11)
  • Lacul Bistret (13.06.2012)
  • Confluenta Olt – Dunare (13.06.2012)
  • Lacul Iezer Calarasi (13.06.2012)
  • Balta Suhaia (13.06.2012)
  • Ostroavele Dunarii-Bugeac-Iortmac (22/08/2012)
  • Blahnita (30/08/2012)
  • Bratul Borcea (08/02/2012)
  • Canaralele de la Harsova (25/08/2012)
  • Confluenta Jiu-Dunare (25/09/2012)
  • Calafat-Ciuperceni-Dunare (25/08/2012)
  • Dunarea Veche – Bratul Macin (25/08/2012)

 

Din anul 2013, intre Romania si Bulgaria este un acord de colaborare in urma desemnarii transfrontaliere a trei zone umede comune de-a lungul Dunarii: "Iezerul Calarasi - Srebarna", "Suhaia - Insula Belene" si "Bistret – Insula Ibisha" deruland activitati de management comune ale acestora. Va invitam sa vizitati pagina oficiala a Conventiei Ramsar la: http://www.worldwetlandsday.org/map 

 Ministerul Mediului

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>