Comuna Laslea - Transilvania
INTBAU este o organizatie caritabila internationala al carei obiectiv este promovarea arhitecturii traditionale, pastrarea specificului local si crearea unor locuri mai bune de trait. INTBAU incearca sa faciliteze contacte intre institutii si persoane care proiecteaza, construiesc, pastreaza, studiaza sau iubesc arhitectura si locurile traditionale.
.INTBAU aduna laolalta arhitecti, urbanisti, artizani si studenti in scopul dezvoltarii sectorului constructiilor si al mestesugurilor. Oferim pregatire mestesugarilor si constructorilor pentru a-i ajuta sa pastreze sau sa restaureze dupa metode traditionale cladiri vechi. In acelasi timp ii ajutam pe arhitecti si pe designeri sa construiasca cladiri care sa puna in evidenta locurile traditionale.
Atelierele de lucru organizate de INTBAU sunt destinate celor care practica arhitectura, mestesugarilor si studentilor. Prin educatie in domeniul arhitecturii traditionale, urbanismului si al mestesugurilor ajutam diferite comunitati sa restaureze cladiri vechi sau sa construisaca altele noi, care sa se integreze armonios in mediul incojurator si sa ofere o calitate mai buna a vietii.
INTBAU este o forta in promovarea traditiei in arhitectura, constructii si urbanism. Sediul central al organizatiei este la Londra. INTBAU functioneaza sub patronajul Altetei Sale Regale, Printul de Tara Galilor. INTBAU are filiale in Romania, Germania, India, Scandinavia si Nigeria. Alte filiale sunt in formare in Canada si Australia.
Seminarul INTBAU de Dezvoltare a Satului Transilvanean a avut loc in satul medieval Laslea, centrul administrativ al comunei Laslea, Transilvania, Romania
Scop
Scopul proiectului Seminarului este acela de a asista dezvoltarea ecologica pe termen lung a satelor sasesti medievale din Transilvania. Accentul cade pe turismul ecologic si pe fermele organice. Participantii au analizat trasaturile satelor din punct de vedere al asezarilor si au alcatuit propuneri pe baza principiilor Noului Urbanism pentru integrarea viitoare a conservarii patrimoniului si dezvoltarii ecologice, precum si un plan general pentru dezvoltarea viitoare a comunei Laslea.
Planul General include un ghid de informatii pentru constructiile noi in stil traditional din interiorul satului si in zonele de extindere urbana viitoare. Planul General nu este intentionat a fi un plan de dezvoltare fix, ci, mai degraba o analiza a posibilitatilor viitoare.
Conducatorii Seminarului au fost arhitectul si secretarul INTBAU, Londra, Dr Matthew Hardy, arhitectul-urbanist din SUA/Belgia Joanna Alimanestianu si arhitectul norvegian si membru al Comitetului de Onoare INTBAU, Arne Sødal. Acest trio a fost asistat de practicieni locali si internationali si de studenti. In organizarea Seminarului, INTBAU a lucrat cu Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural.
Plan General - propuneri-cheie
Planul realizat de participanti include urmatoarele propuneri cheie:
Peisaj
O zona de protectie a peisajului ar trebui extinsa pana la limita padurii. Aceasta trebuie sa preia doua forme: acoperitoare a suprafetei construite a satului si, respectiv a peisajului inconjurator. Impreuna, acestea ar trebui sa cuprinda strazile, casele, constructiile anexe, gradinile de zarzavaturi si terenul arabil.
Un coridor biodiversificat si un parc liniar ar trebui sa fie dezvoltat de-a lungul albiei raului.
Reteaua de poteci ramasa, cuprinzandu-le pe cele de-a lungul raului si pe cele din spatele caselor ar trebui redezvoltate si apoi construite noi poteci - aratate in planul general - cu marcarea si pozitionarea pe harti a intregului sistem de poteci pentru promovarea turismului pietonal.
Case si strazi
Exista un numar de gospodarii fara acoperis sau cu probleme grave privind locuinta.
Asistenta si instruire ar trebui pusa la dispozitia celor ce au nevoie pentru a intampina cererile lor legate de locuinte. Planul general arata propunerile facute pentru ariile cu locuinte noi in zonele de Nord si Sud ale satului.
Tipologiile de case traditionale ar trebui protejate prin folosirea de materiale si tehnici de renovare traditionale.
Locuintele care nu au fost pana acum conectate la retelele de gaz, electricitate si apa, ar trebui conectate cat mai curand posibil.
Peisajul stradal traditional ar trebui protejat si imbunatatit prin plantarea de copaci si luarea de masuri pentru incetinirea traficului si incurajarea utilizarii strazii de catre toti locuitorii, in special de catre copii.
Servicii si facilitati
Sisteme de canalizare si drenaj cu impact scazut din punct de vedere ecologic ar trebui introduse.
Reteaua de transee publice ar trebui folosita pentru introducerea acestor imbunatatiri.
Bai publice ar trebui dezvoltate in vecinatatea dispensarului.
Un centru de tineret ar trebui dezvoltat in cladirea Cinema-ului de langa Caminul Cultural.
Poduri noi ar trebui construite in puncte aratate in Planul General.
Pompe de benzina ar trebui localizate in centrul satului.
Noduri de activitate
Nodurile de activitate existente in sat, sustinute de localizarea lor in distante usor de parcurs pietonal, ar trebui spijinite si reintarite de activitati noi adecvate.
O piata cu structuri simple de tarabe ar trebui dezvoltate langa nodul de intersectie principal al Strazii Sasesti cu Strada Romaneasca, in apropierea raului, bufetului si a magazinelor.
Insertie Urbana
Trei situri principale existente in interiorul satului se preteaza pentru dezvoltari cu utilizare mixta, in care balanta intre locuire si alte utilizari variaza dupa caz. Aceste situri sunt la Vest, Est si Nord, aratate pe Planul General si adecvate pentru functiuni mixte de locuire, afaceri si industrie.
Situl vacant de pe Strada Principala ar trebui dezvoltat ca o cladire civica, pastrand linia traditionala de constructie si oferind capat de perspectiva dinspre strada Romaneasca.
Extindere urbana
Politica este aceea de a dezvolta in cadrul satului inainte de a dezvolta in afara zonei construite. Oricare noi zone dezvoltate trebuie sa fie adiacente, continuatoare ale dezvoltarii existente.
Se presupune ca orice extindere urbana va fi planificata in faze. Trei zone au fost identificate pentru posibile extensii urbane si aratate in Planul General. Acestea sunt la limita de Nord a satului, respectiv la cea de Sud, intre moara si in zona dintre cele doua rauri.
Intreprinderi locale
Proiecte de ecoturism, incluzand case de oaspeti si micro-ferme trebuie sa fie sustinute si incurajate in cadrul structurii urbane existente.
O casa de oaspeti ar trebui dezvoltata in casa parohiala ca parte a unei retele de cazare de oaspeti in casele parohiale ale satelor invecinate.
Un centru de calarie ar trebui dezvoltat in zona de sud a periferiei satului.
Ar trebui sustinuta continuarea activitatii morii.
Un centru pentru informarea asupra constructiilor si pentru instruire asupra mestesugurilor ar trebui dezvoltat in zona centrala a satului.
Un centru de informare turistica ar trebui gazduit in magazinul general.
O cafenea cu facilitati pentru internet poate fi dezvoltata in biblioteca, cafenea, sau orice alta locatie adecvata.
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>