Importanta si beneficiile initiativelor verzi si ecologice in business

initiative ecologice pentru protejarea mediului si PamantuluiSustenabilitatea este o problema din ce in ce mai mare pentru societate, in special in lumea afacerilor. Schimbarile climatice continua sa ne afecteze vietile, precum si soarta tuturor celorlalte specii de pe planeta. Pentru proprietarii de afaceri, lideri si administratori, practicile de business durabile devin imperative.

 

Potrivit NASA, este de peste 95% probabilitatea ca activitatea umana sa faca planeta sa se incalzeasca. Toate industriile din prezent au influentat in mare parte schimbarile climatice datorita dependentei de pamant, resurse, combustibili fosili, productie si consum non-stop.

 

IMPORTANTA MASURILOR ECOLOGICE SI VERZI IN MEDIUL DE AFACERI

A face afacerile mai sustenabile incepe prin a fi constient de problema in cauza si a intelege cat de important este sa faci schimbari atat pentru afacere, cat si pentru planeta. Proiectele verzi si ecologice in business vin la pachet si cu numeroase avantaje pentru companii, pe langa avantajele pe care le aduce mediului inconjurator.

Sustenabilitatea in business inseamna sa va dezvoltati afacerea fara a avea un impact negativ asupra planetei. Un business Green functioneaza in interesul mediului local si global, ceea ce inseamna ca sprijina comunitatea si economia dependente de o planeta sanatoasa. O afacere prietenoasa cu mediul ia in considerare mai mult decat doar profituri, ia in considerare impactul sau asupra societatii si asupra mediului. O astfel de afacere este sustenabila deoarece contribuie la sanatatea structurii in care opereaza, contribuind astfel la construirea unui mediu in care afacerea poate prospera.

 

tehnologii verzi

 

Tot mai multe companii din diferite industrii au inceput sa implementeze diferite proiecte si initiative Green pentru un impact scazut asupra mediului inconjurator si pentru protejarea planetei.

Beneficiile adoptarii si implementarii de initiative verzi si ecologice sunt multe. Nu numai ca puteti ajuta mediul inconjurator, dar initiativele ecologice sunt avantajoase pentru economie, sanatatea generala si multe altele.

Mai jos aveti cateva masuri verzi pe care le puteti implementa chiar si voi la locul de munca. Puteti opta pentru surse regenerabile de energie – panouri solare, eoliene etc. Investiti in echipamente, sisteme si aparate care au un consum mai mic de energie. Schimbati instalatiile sanitare si instalatiile electrice pentru a face economie la curent si consumul de apa. Reciclati articolele din plastic, hartie sau din alte materiale reciclabile. Reduceti consumul de hartie prin digitalizarea proceselor.

 

Masuri verzi in aviatie

In aviatie, companiile aeriene au adoptat o serie de masuri ce au dus la zboruri mai eficiente, consum mai mic de carburant, performante sporite si impact mai mic asupra mediului inconjurator. Producatorii de avioane au adoptat noi materiale in fabricarea avioanelor, multe dintre acestea fiind din reciclate.

Motoarele au fost modernizate pentru performante mai bune si pentru consum mai mic de kerosen. Inclusiv kerosenul a inceput sa fie schimbat cu biocarburant sau SAF (sustainable aviation fuel). Iar avioanele viitorului vor fi propulsate de motoare electrice, mult mai eficiente, dar si mai prietenoase cu mediul. Una peste alta, industria aviatiei depune eforturi impresionante pentru a reduce poluare si emisiile de CO2.

 

Masuri verzi in industria constructoare de masini

Industria constructoare de masini au adoptat noi masuri pentru reducerea poluarii, ceea ce a dus la aparitia de noi modele, dar si dezvoltarea segmentului de masini electrice. Masinile electrice functioneaza pe baza bateriilor, fara a emite gaze de esapament. Acestea au potentialul de a reduce emisiile de carbon si poluarea locala. Dezvoltarea infrastructurii de incarcare rapida a bateriilor este un aspect esential pentru a extinde adoptarea vehiculelor electrice. Totodata, industria auto isi indreapta atentia catre materiale mai usoare, cum ar fi aluminiul, fibra de carbon si materialele compozite, care contribuie la reducerea greutatii vehiculelor si, implicit, la consumul redus de combustibil.

 

Masuri verzi implementate in iGaming

Dar nu doar industriile producatoare au adoptat noi masuri verzi, ci si industriile de servicii si divertisment. Industria jocurilor de casino a adoptat numeroase ”tehnologii verzi” menite sa reduca amprenta de CO2 asupra mediului inconjurator.

Printre cele mai noi masuri ecologice, regasim programele de reciclare si gestionarea deseurilor. Acestea pot fi sortate corespunzator si reciclate pentru diminua impactul negativ al acestora asupra planetei. Echipamentele vechi, jocurile mecanice, accesoriile, plasticele, ambalajele etc., toate acestea pot fi reciclate. Totodata, companiile din industria de gambling au digitalizat numeroase procese si servicii, reducand astfel consumul de hartie. De exemplu, biletele de loterie si tichetele de pariere pot fi emise si gestionate electronic.

In domeniul jocurilor de cazinou online, nu exista constrangeri fizice, ceea ce poate duce la o reducere a consumului de energie si a amprentei de carbon asociate. De asemenea, jocurile online pot reduce utilizarea hartiei pentru ca nu este nevoie de bilete sau tichete fizice. Este adevarat ca serverele si toate echipamentele necesare in gestionarea platformelor online consuma energie, dar multe companii au trecut la utilizarea de energie verde, cum ar fi energia solara si eoliana.

 

Beneficiile initiativelor ecologice

Initiativele ecologice devin din ce in ce mai importante in afaceri din cauza preocuparilor tot mai mari cu privire la calitatea aerului, conservarea ecosistemelor noastre si tendintele emergente de mediu in afaceri.

Prin adoptarea de practici ecologice si tehnologii verzi, intreprinderile pot contribui la un viitor mai durabil si mai rezistent, culegand in acelasi timp beneficiile care tin de inovatie, reputatie buna si reduceri de costuri. Iata doar cateva dintre beneficiile practicilor ecologice pentru afaceri.

    • Implementarea tehnologiilor verzi poate ajuta companiile sa reduca costurile prin promovarea eficientei energetice si reducerea deseurilor.
    • Adoptarea practicilor ecologice poate oferi un avantaj competitiv prin demonstrarea unui angajament fata de mediu, ajutandu-va sa atrageti investitii si clienti.
    • Initiativele ecologice pot imbunatati reputatia unei companii demonstrand angajamentul fata de CSR si practicile de afaceri etice.
    • Punerea in aplicare a practicilor durabile poate stimula inovatia si poate ajuta companiile sa ramana in fata tendintelor emergente in materie de mediu.
    • Initiativele ecologice pot imbunatati satisfactia angajatilor prin crearea unui sentiment de scop si contribuind la un mediu de lucru pozitiv.


Este adevarat ca toate aceste initiative verzi si ecologice vin la pachet si cu un set de provocari pentru companii. Majoritatea firmelor se tem ca nu au resursele necesare pentru implementare, iar aici vorbim de bani si personal specializat. Insa pentru a trece peste aceste hopuri, autoritatile din mai multe tari europene au elaborat o serie de legi prin care spera sa ajute mediul de afaceri sa implementeze aceste noi tehnologii. Sunt fonduri ce pot fi accesate pentru astfel de initiative.

foto: pixabay.com

  

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>