Avem o lege a compostului - deseurile vor fi colectate separat pentru compost cu utilizare in agricultura

Avem o lege a compostului - Tine de noi de fiecare cetatean ca ea sa fie o lege buna pentru RomaniaZero Waste Romania saluta adoptarea legii privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile, adoptata in unanimitate de catre Parlament in 28 iulie si trimisa spre promulgare in 3 august. Aceasta este un act normativ cu impact deosebit de important asupra tintelor de reciclare a deseurilor municipale asumate de Romania in fata Comisiei Europene.

Succesul nu ar fi fost posibil fara implicarea a sute de cetateni, care au cerut parlamentarilor sa nu introduca in lege o serie de amendamente care ar fi deturnat intregul demers. Cu toate acestea, este abia inceputul si masura succesului va fi data in mare parte de masura in care autoritatile publice locale ofera infrastructura de colectare separata, iar cetatenii incep sa separe biodeseurile.

„Felicitari tuturor celor care au trimis mesaje deputatilor din Comisia de Mediu si Echilibru Ecologic. Salutam seriozitatea cu care deputatii au tratat apelul nostru, precum si votul in unanimitate in favoarea amendamentelor sustinute de noi. Dupa promulgarea legii, responsabilitatea pentru succesul sau insuccesul prevederilor acesteia se transfera asupra autoritatilor locale si a cetatenilor. Insa avem convingerea ca, asa cum romanii care traiesc in comunitatile Zero Waste din Romania si din strainatate pot separa corect biodeseurile, inclusiv la bloc, se va reusi si in restul tarii” - Dr. Biolog Oriana Irimia, Coordonator Programe Schimbari Climatice, Zero Waste Romania. 

Exemplul comunitatilor Zero Waste din Romania (Salacea si Cociuba Mare din judetul Bihor, fiind cele mai recente) arata ca se poate creste semnificativ gradul de colectare (de la 1% la 61% in 3 luni), de compostare (de la 0% la 40% in 3 luni) si de implicare a cetatenilor (de la 8,4% la 85%), folosind infrastructura potrivita. Modelul care a condus la obtinerea acestor rezultate se bazeaza pe colectarea pe cinci tipuri de deseuri (plastic/metal, hartie/carton, sticla, biodeseuri, amestecate/fractie umeda) educatie pentru adulti si copii, precum si instrumente de motivare a populatiei prin bonificatie sau constrangere prin amenzi („platesti-pentru-cat-arunci”).

In urma campaniei initiate de Zero Waste Romania, a fost eliminat amendamentul propus de Asociatia Romana a Compostului (ARC), unde este implicat IRIDEX GROUP (membru fondator al ARC), societate ce detine printre altele si groapa de gunoi din nordul capitalei. Acestia propuneau obtinerea de compost inclusiv din colectarea in amestec a deseurilor reziduale, contaminate. 

 

Obligatii introduse prin noua lege

Incepand cu 1 ianuarie 2021, legea obliga UAT-urile sa implementeze colectarea separata a deseurilor biodegradabile, sa extinda colectarea separata din usa in usa a biodeseurilor in mediul urban, dublata de implementarea schemei „plateste pentru cat arunci” si sa incurajeze compostarea individuala in gospodariile din mediul rural. 

Potrivit legii, cetatenii si operatorii economici care nu separa biodeseurile risca amenzi cuprinse intre 400 si 800 lei, respectiv 10.000 si 20.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, operatorii de instalatii de compost risca amenzi cuprinse intre 15.000 si 30.000 in cazul in care compostul pe care il produc contine, printre altele, substante otravitoare, poluante si radioactive. In plus, amenzile se vor aplica si pentru nerespectarea utilizarii tipului de compost adecvat, respectiv compost de calitate foarte buna - Categoria A, in agricultura si horticultura sau a compostului de Categoria B pentru spatii verzi, urbane si rurale. 

Pentru compostul de Categoria C de calitate inferioara Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au la dispozitie 6 luni de la data publicarii legii pentru elaborarea normelor tehnice, intrucat acesta nu intruneste calitatile unui compost curat. 

Adoptarea acestei legi aduce Romania in randul modelelor de bune practici la nivel european si reprezinta o mare oportunitate, daca va fi implementata corect, pentru remedierea problemei grave a deseurilor si atingerea tintelor de reciclare la nivel national.

 

De ce colectarea biodeseurilor trebuie sa fie separata ?

Separarea biodeseurilor in gospodaria/locuinta oamenilor este vitala pentru cresterea semnificativa a nivelului de reciclare si evitarea unor amenzi costisitoare din partea UE. Avand in vedere ca in prezent Romania recicleaza doar 14%, aplicarea Legii compostului ar contribui semnificativ la atingerea obiectivului de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din totalul deseurilor municipale generate, obligatie prevazuta in Legea cadru a deseurilor 211/2011.

Conform expertilor, doar separand resturile alimentare si similare de reciclabile in propria locuinta/gospodarie, deseurile pot fi colectate separat pentru un compost curat, potrivit pentru utilizare in agricultura, sau pentru o reciclare eficienta. „Prin separarea biodeseurilor este optimizata colectarea separata, prin reducerea semnificativa a cantitatii de deseuri amestecate si recuperarea reciclabilelor, rezultand astfel hartie/carton, plastic, sticla etc. de mai buna calitate pentru industria reciclarii” - Dr. Enzo Favoino, Coordonator Stiintific, Zero Waste Europe.

Zero Waste Romania este o organizatie independenta, apolitica, care reuneste organizatii, grupuri informale locale, experti, activisti care militeaza pentru eliminarea deseurilor fara ingropare sau incinerare cu sau fara recuperare de energie (Waste to Energy). Oferim sprijin comunitatilor locale sa isi imbunatateasca relatia cu resursele naturale si sa adopte modele de productie si consum durabile, pentru a facilita tranzitia spre economia circulara. 

 

LINK Lege: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2020/pr041_20.pdf 

Facebook: https://www.facebook.com/ZeroWasteRomania/ 

Website: www.zerowasteeurope.eu 

  

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>