Uniunea Europeana a jucat un rol important in medierea acordului istoric incheiat astazi la Paris: 195 de tari au adoptat un nou acord universal privind clima, obligatoriu din punct de vedere juridic. Acest acord ambitios si echilibrat, primul acord multilateral major incheiat in secolul al XXI-lea, pune bazele unui plan global de actiune pe care omenirea ar trebui sa il urmeze pentru a evita schimbari climatice periculoase, limitand incalzirea globala la sub 2°C.
Acordul este rezultatul eforturilor pe care comunitatea internationala le-a facut ani de-a randul pentru a ajunge la un acord multilateral privind schimbarile climatice. Tinand cont de rata scazuta de participare in cadrul Protocolului de la Kyoto si de esecul de la Copenhaga din 2009, UE a construit o ampla coalitie de tari dezvoltate si in curs de dezvoltare, ceea ce a permis ajungerea la un rezultat pozitiv la Conferinta de la Paris. Acordul de la Paris trimite un semnal clar investitorilor, intreprinderilor si factorilor de decizie, si anume ca tranzitia globala catre o energie curata va deveni realitate si se va baza pe evitarea utilizarii de combustibili fosili poluanti.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Astazi, lumea este unita in lupta impotriva schimbarilor climatice. Astazi, omenirea primeste un colac de salvare, o ultima sansa de a preda generatiilor viitoare o lume mai stabila, o planeta mai sanatoasa, societati mai echitabile si economii mai prospere. Acest acord solid va ghida lumea in tranzitia globala catre o energie curata. Acest acord este, de asemenea, un succes pentru Uniunea Europeana. De mult timp ne remarcam drept lideri mondiali in actiunile de combatere a schimbarilor climatice, iar Acordul de la Paris reflecta acum ambitia noastra la nivel mondial. As dori sa ii multumesc negociatorului-sef al UE, comisarul Miguel Arias Cañete, si echipei sale pentru eforturile depuse zi si noapte pentru ca acest acord sa devina realitate si pentru ca Uniunea Europeana sa fie actorul central pe durata negocierilor. Sunt mandru de voi toti.”
Comisarul european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cañete, a declarat: „Acest acord este un pas major pentru Europa. Dar, si mai important, este un pas major pentru comunitatea internationala. Europa a condus eforturile depuse la Paris pentru a obtine un acord ambitios privind combaterea schimbarilor climatice, obligatoriu din punct de vedere juridic. Am incheiat aliante si altii ni s-au alaturat. Obiectivele noastre principale - obiectivul pe termen lung, ciclurile de revizuire la 5 ani si transparenta - figureaza in noul acord. De asemenea, acordul reafirma angajamentul global de a-i sprijini in continuare pe cei care au nevoie de asistenta. Am reusit. Urmeaza sa fie realizat ceea ce s-a promis. Europa va continua sa conduca tranzitia spre o economie cu emisii scazute, asupra careia am convenit.”
Acordul de la Paris privind schimbarile climatice reprezinta o punte intre politicile actuale si atingerea unui echilibru climatic pana la sfarsitul secolului. Ambitie, angajament si solidaritate: acesta este mesajul transmis de reprezentantii guvernelor reuniti la Paris.
Ambitie: Guvernele au convenit asupra unui obiectiv pe termen lung de a mentine cresterea temperaturii medii la nivel mondial cu mult sub 2°C peste nivelurile din perioada preindustriala si de a incerca sa limiteze cresterea la 1,5°C, deoarece acest lucru ar reduce in mod semnificativ riscurile si efectele schimbarilor climatice. In acord se indica nevoia de a stabiliza emisiile globale cat mai curand posibil, recunoscand ca acest lucru va necesita o perioada mai lunga pentru tarile in curs de dezvoltare, si de a efectua reduceri rapide ale cotelor de emisii, in conformitate cu cele mai bune dovezi stiintifice disponibile. Inaintea si in timpul Conferintei de la Paris, tarile participante au prezentat planuri cuprinzatoare de actiune privind reducerea emisiilor. Cele 185 de contributii preconizate stabilite la nivel national, pregatite inainte de Conferinta de la Paris, nu sunt inca suficiente pentru a mentine cresterea temperaturii medii globale sub 2°C pana la sfarsitul secolului. Cu toate acestea, acordul prezinta calea de urmat pentru atingerea acestui obiectiv.
Angajament: Pentru a realiza aceasta aspiratie comuna, guvernele au convenit sa se reuneasca o data la 5 ani pentru a stabili obiective mai ambitioase, in conformitate cu datele stiintifice. De asemenea, au acceptat sa comunice intre ele si cu publicul cu privire la masurile pe care le iau pentru a-si pune in aplicare obiectivele si pentru a asigura transparenta si supervizarea. O data la cinci ani, va avea loc un bilant global. Un sistem solid de transparenta si responsabilitate va monitoriza progresele inregistrate catre realizarea obiectivului pe termen lung.
Solidaritate: UE si alte tari dezvoltate vor continua sa sprijine actiunile de combatere a schimbarilor climatice, pentru a reduce emisiile si pentru a consolida rezistenta la impactul schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare. Alte tari sunt incurajate sa furnizeze sau sa continue sa acorde sprijin in mod voluntar. Tarilor in curs de dezvoltare li se va acorda sprijin international, continuu si sustinut, pentru adaptare. Tarile dezvoltate intentioneaza sa-si mentina obiectivul colectiv de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an pana in 2025, cand va fi stabilit un nou obiectiv colectiv.
Acordul de la Paris include si un articol privind problema pierderilor si daunelor provocate de impactul schimbarilor climatice. Tarile participante au recunoscut ca trebuie sa coopereze si sa consolideze cunoasterea, actiunile si sprijinul in diferite domenii, cum ar fi sistemele de alerta timpurie, pregatirea pentru situatiile de urgenta si asigurarea in caz de riscuri majore.
Agenda de actiune Lima-Paris, o initiativa a presedintiilor peruana si franceza ale COP, care vizeaza catalizarea actiunilor multilaterale ale partilor interesate, a reunit pe scena mondiala un numar fara precedent de tari, orase, intreprinderi si reprezentanti ai societatii civile, pentru a accelera actiunile comune de combatere a schimbarilor climatice, in sprijinul noului acord. Initiativa a demonstrat ca intreaga comunitate internationala era pregatita sa actioneze, chiar inainte de intrarea in vigoare a Acordului de la Paris in 2020. De-a lungul celor doua saptamani, in cadrul conferintei au fost prezentate o serie de anunturi majore si initiative novatoare.
Mai multe informatii cu privire la prioritatile Comisiei Juncker in domeniul politicilor climatice, puteti afla accesand site-ul Comisiei.
Comisia Europeana
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>