Peste 120 de sefi de stat si de guvern au insistat pentru actiune imediata si ferma, la Summit-ul Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, de la New York. Pledand pentru contributii asumate de toate natiunile, summit-ul isi doreste sa consolideze bazele pentru incheierea noului Acord Global in domeniul schimbarilor climatice.
Acest acord cu valoare juridica este asteptat sa fie semnat in decembrie 2015, la Paris si va intra in vigoare din 2020. Acordul trebuie sa includa toate cele peste 190 de State Parti la Conventia Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC). Acestea trebuie sa prezinte contributii nationale obligatorii, menite sa anihileze riscul major de crestere a temperaturii globale cu peste 2 grade Celsius, pana in anul 2050 (fata de anul 1850).
Urgenta actiunii a fost subliniata de Ban Ki-Moon, secretarul general ONU. Potrivit acestuia economia mondiala trebuie sa devina neutra din punct de vedere al carbonului, pana la sfirsitul secolului. S-a accentuat sensul ultimativ al actiunii pentru actuala generatie, prima afectata major de schimbarile climatice si ultima care poate actiona pentru ca aceste schimbari sa nu devina ireversibile.
Prezent la Summit, Attila KORODI, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice si vicepresedintele UNEA (Adunarea Natiunilor Unite de Mediu) a sustinut o interventie in sesiunea speciala ministeriala, in care a prezentat rezultatele strategiilor si politicilor tarii noastre, in domeniul combaterii schimbarilor climatice.
Ministrul Attila KORODI a reamintit ca Romania s-a aflat de la inceput in prima linie a luptei impotriva schimbarilor climatice. Tara noastra fost primul stat care in 2001 a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajandu-se sa-si diminueze cu 8% emisiile de gaze cu efect de sera, fata de anul sau de referinta, 1989. „Datele inventariate in 2012 arata ca angajamentul a fost indeplinit si depasit semnificativ, reducerile de emisii GES ale Romaniei fiind de 58%”, a subliniat acesta.
In cadrul aceleasi interventii, ministrul Attila KORODI a prezentat modul in care Romania isi valorifica potentialul in domeniul energiilor regenerabile: „In ultimii ani tara noastra a stimulat solid dezvoltarea acestui sector; iar astazi, aproape un sfert din totalul consumului de energie al Romaniei este asigurat din surse regenerabile”, a precizat Attila Korodi.
Referindu-se la necesitatea adoptarii anul viitor a noului acord global obligatoriu privind schimbarile climatice, ministrul mediului si schimbarilor climatice a facut apel la o actiune concertata si rapida: „Doar o actiune a tuturor natiunilor poate limita cresterea temperaturii globale, astfel incat sa nu trecem de pragul de doua grade Celsius pana in anul 2050. De aceea trebuie sa avem la Paris, in 2015, toate tarile pregatite sa semneze si sa isi asume un acord climatic ambitios. Este principalul obiectiv pe care il urmareste si evenimentul exceptional gazduit azi de Organizatia Natiunilor Unite”.
Apelul la mobilizarea natiunilor pentru semnarea noului acord global are loc in contextul in care, la nivel mondial, sunt inregistrate cresteri considerabile ale emisiilor de gaze cu efect de sera, cele mai mari cantitati de GES provenind din China si SUA.
Astfel, la nivelul anului 2012, China inregistra emisii in crestere cu 190% fata de nivelul anului 1990, in timp ce SUA atingea emisii de peste 6,8 miliarde de CO2, in crestere cu 4,3% fata de anul 1990. La nivel European emisiile au inregistrat o scadere de 20% in aceeasi perioada, situandu-se la 4,7 miliarde de tone CO2.
La New York, SUA au anuntat o reducere de 300 de milioane de tone a emisiilor proprii de CO2 pana in anul 2030 si au cerut ca economiile dezvoltate, dar si cele emergente sa se ralieze acestui efort, actionand ca o comunitate globala. In replica, China a subliniat ca a contribuit cu 58% la economiile globale de energie realizate in ultimii 20 de ani.
In acest context, un subiect foarte important pe agenda summit-ului l-a constituit Declaratia privind Pretul Carbonului – Carbon Pricing Statement – o initiativa a Bancii Mondiale. Declaratia este menita sa stimuleze un angajament fara echivoc al statelor, dar si al mediului privat in a dezvolta un mecanism de piata care sa genereze o crestere economica sustenabila si durabila, cu emisii reduse de carbon. Alaturi de statele participante, peste 30 de companii globale de business s-au angajat sa sustina declaratia si implicit extinderea si consolidarea pietei carbonului.
La randul sau, Romania a semnat aceasta declaratie, alaturi de majoritatea covarsitoare a Statelor Membre UE, furnizand un semnal puternic in favoarea extinderii la nivel international a modelului Uniunii Europene privind piata carbonului (EU-ETS).
Lucrarile summit-ului s-au incheiat cu un document de concluzii. Completat cu un urias apel pentru actiune climatica, cu 400.000 de oameni marsaluind pe strazile New York-ului, Summit-ul Climatic este asteptat sa genereze un impuls semnificativ in negocierile internationale care pregatesc viitorul acord global post-2020.
Attila KORODI: Am convenit, de principiu, ca Romania si Canada sa identifice modalitati prin care pot schimba informatii pe tema procedurilor de evaluare a impactului de mediu, in cazul proiectelor miniere de mare capacitate.
Prezent la Summit-ul Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (New York, Climate Summit), ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice si vicepresedinte al UNEA, Attila KORODI, a avut o serie de intalniri bilaterale cu omologii sai din Portugalia, Slovacia, Isarel, Canada si Germania.
In cadrul intalnirii cu Jorge Moreira da Silva, ministrul Mediului si Energiei din Portugalia, discutia s-a axat pe necesitatea intaririi dialogului intre tarile Europei Centrale si de Est, reunite actualmente sub formatul Visegrad 4+ si tarile EU-15, cu scopul de a identifica elementele comune care trebuie clarificate in perspectiva agreerii la nivel UE a Cadrului 2030 Energie si Clima.
Cadrul 2030 Energie si Clima a fost dezbatut si in timpul intalnirii bilaterale cu Peter Žiga, ministrul Mediului din Slovacia, tara care detine actualmente presedintia rotativa a Grupului Visegrad. Atat Attila Korodi cat si omologul sau slovac au subliniat nevoia continuarii cooperarii tarilor din grupul Visegrad 4+ in acest format, admitand ca dialogul din interiorul grupului a consolidat pozitia statelor care-l formeaza si in interiorul Uniunii Europene. Intalnirea bilaterala romano-slovaca a abordat si subiecte din sectoarele managementului deseurilor si calitatii aerului, precum si aspecte referitoare la alocarile diferentiate ale fondurilor din bugetul UE, sub noul cadru financiar 2014 - 2020.
Tot in aceeasi zi a desfasurarii Summit-ului privind schimbarile climatice, ministrul Attila KORODI s-a intalnit si cu ministrul mediului din Israel, Amir Peretz, cei doi oficiali vorbind despre recentul acord de cooperare semnat intre guvernele celor doua state si, in acest context, despre oportunitatea de a dezvolta acest acord in sectorul protectiei mediului. Ministrul Attila Korodi a propus ca, in urmatoarele luni, Romania si Israel sa demareze schimbul de experienta la nivel de experti, exprimandu-si interesul privind transferul de expertiza, inclusiv prin cooperare in domeniul universitar.
Cat priveste intalnirea bilaterala romano-canadiana, discutiile din cadrul acesteia s-au axat pe subiectul procedurilor de evaluare a impactului de mediu a proiectelor din minerit practicate de cele doua state. In acest context, cei doi ministri au convenit, de principiu, sa dezvolte un sistem care sa permita schimbul de informatii intre cele doua tari. Informatiile se refera atat la procedurile de evaluare a impactului de mediu al mineritului de mare capacitate, cat si la principalele companii si la practicile si procedurile utilizate de acestea in activitatea de minerit.
Cu aceasta ocazie, ministrul canadian Leona Aglukkaq a admis ca, in acest domeniu, Canada deruleaza proceduri complexe de evaluare, exprimandu-si deschiderea pentru un schimb bilateral de experienta la nivelul agentiilor de mediu, care sa vizeze procedurile si etapele in evaluarea proiectelor din domeniu.
Tot cu ocazia Summit-ului privind schimbarile climatice desfasurat la New York, ministrul Attila Korodi s-a intalnit si cu ministrul federal al Mediului si Securitatii Nucleare din Germania, Barbara Hendricks. Cu aceasta ocazie, partea romana a adus in discutie contextul favorabil generat de acordul bilateral dintre cele doua tari, semnat la Luxemburg, in timp ce partea germana si-a exprimat intentia de a continua cooperarea si de a o extinde pe noi subiecte de interes. Astfel, oficialul german a propus ca, in viitorul apropiat, cele doua state sa dezvolte un parteneriat in domeniul eficientei energetice, printr-un proiect pe care Germania sa-l implementeze intr-un oras din Romania.
Cei doi oficiali au facut referiri si la formatul extins Visegrad 4+, ministrul Attila KORODI salutand participarea activa a Germaniei in cadrul unei runde de discutii din acest grup.
MMSC
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>