Grupul Visegrad, Romania, Bulgaria si Croatia actioneaza impreuna in domeniul mediului si organismelor modificate genetic

MMSC V4Ministrul mediului si schimbarilor climatice, Attila Korodi, a participat in zilele de 7 si 8 mai, la Visegrad, la cea de-a 20-a reuniune a ministrilor de resort din formatul extins al Grupului de la Visegrad, incluzand Statele Membre ale Grupului (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia), alaturi de Romania, Bulgaria si Croatia.


Pe agenda reuniunii s-au aflat sectoarele calitatii aerului, biodiversitatii si schimbarilor climatice. Discutiile s-au purtat in contextul in care la nivel UE se afla in pregatire si dezbatere propuneri legislative importante in sectoarele mentionate. Statele Membre UE care fac parte din formatul Visegrad extins au agreat asupra unor elemente comune care sa fie sustinute in pregatirea acestor propuneri legislative.


Pachetul privind calitatea aerului, adoptat in decembrie 2013 de Comisia Europeana se afla in dezbaterea Consiliului. “Cunoasterea si reglementarea cantitatilor de substante emise in atmosfera sunt fundamentale in dezvoltarea politicilor de protectie a mediului. De aceea, Romania sprijina eforturile UE, care vor permite progrese viitoare in atingerea protectiei pe termen lung a atmosferei si in asigurarea unui aer curat”, a precizat ministrul Attila Korodi, aratand ca Romania poate suporta stabilirea de plafoane de emisii pentru anul 2030, dar acestea ar trebui sa fie mai putin restrictive si sa reflecte posibilitatile economice ale fiecarui Stat Membru.

“Este nevoie sa se realizeze tintele existente inainte de a se impune valori mai restrictive. Totodata, nu este evidentiat clar in evaluarea impactului Pachetului si este dificil de inteles cum ar trebui sa fie adoptate masurile post-2020 care sunt menite sa se atinga tintele 2030, alaturi de masurile aditionale de reducere si control al emisiilor. In plus, nu exista o estimare a costurilor acestora”, a atras atentia conducatorul delegatiei Romaniei.

Attila Korodi a precizat ca Romania poate accepta, in acest context, propunerea ca prima oara sa se negocieze toate propunerile noi pe Directiva privind poluantii atmosferici, fara angajamentele de reducere 2030 si apoi sa se determine tintele 2030, in afara acestui pachet.

Ministrii prezenti au agreat ca tarile V4+ sa ia masuri comune pentru a garanta ca valorile limita de emisie pentru instalatiile de ardere de dimensiuni medii (1-50 MW) sunt determinate intr-un mod care sa nu impuna eforturi administrative nejustificate si costuri suplimentare.

Discutiile din sectorul biodiversitate au vizat Propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Directivei 2001/18/CE, privind posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de Organisme Modificate Genetic (OMG) pe teritoriul lor. Ministrul Korodi a declarat ca Romania considera aceasta propunere de regulament ca fiind o buna baza de discutii, spre a se a ajunge la o solutie legala acceptabila pentru toate Statele Membre. De altfel, toti ministrii de resort prezenti la Budapesta au agreat sa sustina propunerea actuala privind modificarea directivei vizand organismele modificate genetic. Se urmareste ajungerea la un acord cat mai curand posibil la nivel UE, pentru a da Statelor Membre posibilitatea de a decide asupra cultivarii OMG-urilor pe teritoriul lor.

Un segment substantial al reuniunii Visegrad 4+3 s-a concentrat pe dezbaterea Cadrului 2030 privind Energia si Clima. “Romania, ca si celelalte state aflate la aceasta masa, este unul dintre Statele Membre UE care au inregistrat o scadere semnificativa a emisiilor de gaze cu efect de sera in ultimii 25 de ani. Acest aspect ar trebui avut in vedere in noul cadru” a precizat ministrul mediului si schimbarilor climatice. Aratand ca acest efort de reducere s-a realizat in cadrul global agreat si stabilit in negocierile internationale, prin Protocolul de la Kyoto, Attila Korodi a precizat ca deciziile UE trebuie sa tina seama in permanenta de contextul negocierilor globale in domeniul schimbarilor climatice.

Din aceasta perspectiva internationala, distribuirea eforturilor de reducere trebuie realizata intr-o maniera echilibrata pe baza unor criterii transparente si echitabile, care sa asigure o implementare eficienta din punct de vedere a costurilor.

“Este esential pentru noi sa fie luate in considerare situatiile specifice si particularitatile nationale”, a accentuat ministrul Korodi, subliniind ca “este nevoie de o partajare echitabila, bazata pe criterii echilibrate, a eforturilor de reducere si a costurilor aferente fiecarui stat membru”.

Conducatorul delegatiei Romaniei si ceilalti ministri de resort au agreat ca declaratia comuna sa precizeze ca, in viziunea Visegrad 4+3, nu sunt necesare tinte obligatorii pentru energiile regenerabile si eficienta energetica, care sa fie incluse in viitorul Pachet 2030 privind energia si clima. Tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa ramana reperul esential, iar aceasta trebuie stabilita la un nivel realist. In acelasi timp, mecanismele din pachet vor trebui sa faciliteze atingerea acestei tinte intr-o maniera care sa asigure neutralitatea tehnologica si eficienta costurilor, sa permita gestionarea provocarilor de competitivitate si a aspectelor privind ajutorul de stat.

De asemenea, luand nota de faptul ca mecanismul EU-ETS, de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera, ramane, in viziunea Comisiei Europene, elementul cheie in efortul de atingere a angajamentului de reducere a emisiilor in perspectiva 2030, ministrii au agreat ca acest mecanism trebuie sa includa masuri adecvate, care sa previna riscul de relocare a instalatiilor industriale din statele membre UE.

Ministrul Attila Korodi a punctat, pe marginea acestui punct de vedere comun, ca este necesara imbunatatirea coordonarii politicilor, astfel incat pe termen mediu si lung, pretul carbonului sa constituie un stimulent suficient de solid pentru a incuraja investitiile in tehnologii cu un continut scazut de carbon la nivelul UE. In acest context ministrul a subliniat ca “fixarea unor tinte mai ambitioase in termeni de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa tina cont de ajungerea la un acord pe plan international in domeniul schimbarilor climatice in anul 2015”.

Reuniunea s-a incheiat cu semnarea Declaratiei Comune a celei de-a 20-a Reuniuni a Ministrilor Mediului din Grupul Tarilor Visegrad, Bulgaria, Croatia si Romania.


MMSC

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>