Gunoiul de grajd ca sursa de poluare

Poluarea cu gunoi de grajdSubstantele comune din gunoiul de grajd sunt hormonii, antibioticele si pesticidele. Indiferent de forma sub care gunoiul de grajd este folosit "crud" (proaspat/uscat) sau sub forma de compost, se va efectua o analiza a substantelor potential toxice. Normativele internationale prevad ca plantele sa nu fie tratate cu nici un fel de gunoi de grajd in termen de 120 de zile de la recoltare, pentru a se asigura protectie impotriva bolilor cum ar fi Salmonella si E. coli.

 

 

Cantitatile anuale de gunoi de grajd si nutrienti pe specii de animale

Datele primare obtinute in urma efectuarii a mai multor studii referitoare la cantitatile anuale de dejectii si de nutrienti pe specii de animale si presupunand ca gunoiul de grajd produs este de consistenta solida sau semi-solida arata urmatoarele: productia si volumul anual de gunoi de grajd (kg), precum si productia de nutrienti cu valorile cele mai mari s-au inregistrat la vacile de lapte (11.508 kg dejectii/an; 81 kg N, 15 kg P2O5 si 54 kg K2O), cai (9000 kg dejectii/an ; 45 kg N, 8 kg P2O5 si 28 kg K2O), bovine 1-2 ani (7749 kg dejectii/an; 55 kg N, 20 kg P2O5 si 43 kg K2O), urmate de vitei sugari 0,3 -1 an (4930 kg dejectii/an; 35 kg N, 5 kg P2O5 si 26 kg K2O), ultimile locuri fiind reprezentate de catre oi (843 kg dejectii/an; 7 kg N, 1 kg P2O5 si 5 kg K2O) si pasari (12 kg dejectii/an; 0,36 kg N, 0,07 kg P2O5 si 0,1 kg K2O).

 

Cantitatile medii anuale de dejectii de la diferite specii, functie de starea lor de agregare si de continutul lor in elemente nutritive sunt prezentate in tabelul 1:

Tabel 1. Cantitatile medii anuale de dejectii de la diferite specii, functie de starea lor de agregare si de continutul lor in elemente nutritive

 

Specii

Dejectii/an

Elemente nutritive (kg)

solide (kg)

lichide (l)

N

P2O5

K2O

Vaci

6000

2000

30,0

11,0

1,6

Oi

500

200

6,7

1,5

5,0

Cai

4000

1200

35,0

8,0

10,0

 

 

In tabelul 2. sunt prezentate concentratiile de nutrienti in diferite tipuri de balegar de consistenta semilichida.

Tabel 2. Concentratiile de nutrienti in diferite tipuri de balegar de consistenta semilichida

 

Tip balegar

 

Concentratia in nutrienti kg/m3

N total

N amoniacal

P2O5

K2O

Porcine

13-20

9-13

9-13

9-13

Vaci pentru lapte

11-16

4-7

7-9

9-13

Vaci pentru carne

13-18

4-11

7-13

11-16

Pasari

27-36

7-27

16-20

13-42

 

 

In tabelul 3. sunt prezentate concentratiile de nutrienti in diferite tipuri de balegar de consistenta lichida.

Tabel 3. Concentratiile de nutrienti in diferite tipuri de balegar de consistenta lichida

 

Tip balegar

 

Concentratia in nutrienti kg/m3

N total

N amoniacal

P2O5

K2O

Porcine

1,6-4,9

1,4-4,1

0,7-1,3

1,6-4,9

Vaci pentru lapte

1,3-2,4

0,8-1,3

0,8-1,6

1,6-3,3

Vaci pentru carne

0,7-2,0

0,7-1,0

1,3-4,1

1,6-4,1

Pasari

1,3-2,8

1,0-2,0

0,8-2,4

6,7-8,0

 

 

In vederea asigurarii unui optim de 170 kg azot pe an la hectar, necesarul de gunoi cabalin este asigurat de 2 cai, gunoiul bovin de 2 vaci, gunoiul ovin 13,3 oi, iar gunoiul porcin de 14 porci.

 

Elemente de poluare ale gunoiului de grajd

Indiferent de forma sub care gunoiul de grajd este folosit "crud" (proaspat/uscat) sau sub forma de compost, se va efectua o analiza a substantelor potential toxice. Singura exceptie de la acest lucru este in cazul in care gunoiul de grajd provine de la un animal ingrijit in conformitate cu practicile ecologice. Substante comune in gunoiului de grajd sunt: hormoni, antibiotice, pesticide. Normativele internationale prevad ca plantele sa nu fie tratate cu nici un fel de gunoi de grajd in termen de 120 de zile de la recoltare, pentru a se asigura protectie impotriva bolilor cum ar fi Salmonella si E. coli. Aceeasi regula se aplica si ingrasamintelor organice.

Emisiile
odorizante provenite de la sistemele de productie de origine animala provin din trei surse principale: facilitati de depozitare a gunoiului de grajd, adaposturilor pentru animale si modul de imprastiere a gunoiului de grajd.

Un
numar mare de compusi volatili au fost identificati ca fiind produsi de descompunere a deseurilor animale. Compusii gazosi cei mai importanti sunt: amoniacul, metanul si dioxidul de carbon. Acestea dupa cum se stie au implicatii in incalzirea globala si ploile acide. S-a estimat ca o treime din metanul produs in fiecare an provine din surse industriale, o treime din surse naturale, iar o treime din agricultura (in primul rand, animale si unitati de depozitare a gunoiului de grajd). Desi animalele produc mai mult dioxid de carbon decat metan, acesta din urma are impact asupra efectului de sera de 15 de ori mai mare decat dioxidul de carbon.

Praful,
agentii patogeni si mustele datorate productiilor de animale pot fi incadrate in emisiile care polueaza aerul. Praful, care reprezinta o combinatie de substante solide din gunoiul de grajd, fire de par, pene si fractiuni de furaje, este foarte dificil de eliminat din unitatile de productie de animale.

Agentii
patogeni reprezinta o alta forma de emisie in aer. Desi sunt prezenti in cladiri si in unitatile de depozitare a gunoiului de grajd, de obicei, nu pot supravietui in incintele curate si aerisite, dar pot fi transportati uneori de catre particulele de praf.

Mustele
reprezinta un alt element de poluare. Au tendinta de a prolifera in zonele umede de productie de origine animala, cu trafic redus de animale. Ciclul de la ou la adult, dureaza foarte putin, doar 6-7 zile, cand temperaturile sunt 40-50oC. Femelele pot produce 600 pana la 800 de oua, larvele pot supravietui ingropate la adancimi de pana la 4 metri, iar adultii pot zbura pana la 30 km.

 

Patogenie

Gunoiul de grajd contine germeni patogeni care pot avea avea un impact negativ asupra sanatatii umane, asupra vietatilor acvatice, asupra septelului si asupra faunei salbatice. Aceste efecte negative pot avea loc atunci cand dejectiile de la animale sunt introduse necontrolat in mediul inconjurator. In gunoiul de grajd pot fi gasite multe microorganisme patogene care pot produce infectii la om.

Agent
ii patogeni si principalele boli cauzate de acestia sunt: bacterii (Bacillus anthracisantrax, Escherichia colicolibacilioza, Leptospira pomonaleptospiroza, Salmonella sp.salmonela, Clostridium tetanitetanus, Mycobacterium tuberculosistuberculoza), virusuri (Hog Cholera, New Castle, Psittacosis), fungi (Histoplasma capsulatumhistoplasmoza, Coccidioides immituscoccidioza), protozoare (Giardia lamblia- giardioza, Toxoplasma sp.toxoplasmoza, Eimeria sp.), paraziti sau metazoare (Ascaris lumbricoidesascarioza, Sarcosystis sp.).

  

Proiectul ManProEnv

In practicile agricole traditionale, fertilizatori minerali si dejectii animaliere sunt aplicate pe solul agricol pentru a creste aportul de nutrienti si a imbunatati calitatea culturii. Cand acest surplus de nutrienti se infiltreaza prin terenul agricol si ajung in mediul inconjurator exista riscul ca acestia sa devina poluanti, in principal din cauza nitratilor proveniti din compusii azotati. Prin urmare, imprastierea fertilizatorilor minerali si a dejectiilor animaliere trebuie facuta cu atentie, atat in ceea ce priveste cantitatea, cat si perioada aplicarii, pentru a reduce riscul supra-acumularii nutrientilor si infiltrarea acestora. Proiectul ManProEnv isi propune sa vina in intampinarea acestor probleme prin identificarea si diversificarea mijloacelor de protectie a mediului, prin valorificarea dejectiilor animale, prin cresterea gradului de angajare al autoritatilor locale in indeplinirea prevederilor referitoare la protectia mediului, dar si prin cresterea nivelului de informare si constientizare publica. 

 

Proiectul ManProEnv - Dezvoltarea unui sistem de management pentru protectia mediului prin valorificarea superioara a dejectiilor animaliere in zona transfrontaliera Teleorman-Veliko-Tarnovo - face parte din Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007 – 2013, Axa prioritara 2: Mediu, Aria majora de interventie 1: Dezvoltarea unor sisteme comune de management pentru protectia mediului.

 

    Data de incepere a proiectului 30/12/2011
    Data de finalizarea a proiectului 30/06/2013
    Valoarea totala: 962 941.460 Euro

 

Proiectul ManProEnv este realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica (ICCF- Bucuresti), in parteneriat cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA-Bucuresti), Institutul pentru stiinta solului, tehnologie agricola si protectia plantelor „N.Poushkarov” si Centrul de afaceri “Svishtov”. Scopul proiectului il reprezinta constientizarea populatiei din zona transfrontaliera Teleorman-Veliko-Tarnovo asupra riscului prezentat de gestionarea necorespunzatoare a dejectiilor animaliere in ceea ce priveste poluarea cu azot si derivati ai acestuia, atat a solului cat si a apelor subterane si de suprafata, cu grave impacte asupra fluviului Dunarea.

 

ManProEnv3

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>