Biomasa: resursa ignorata a Romaniei pentru dezvoltare, decarbonare si reducere a costurilor

Biomasa - resursa ignorata a Romaniei pentru dezvoltare decarbonare si reducere a costurilorA V-a editie a Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi,organizat de Fordaq- Comunitatea Forestierilor, inseamna deja o traditie pentru sectorul padure-lemn. La dezbaterile online din 14 decembrie au participat organizatii reprezentative de pe intregul lant valoric al lemnului (AAP, APMR, AIL – Prolemn, Nostra Silva), dar si ai mediului universitar si de cercetare (INDCS „Marin Dracea”), invitati din sectorul energetic (Energy Serv), reprezentanti ai autoritatilor si ai RNP-Romsilva, jurnalisti si politicieni interesati de unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti si de potentialul sau pentru mediu si societate.


Cateva stiri au facut inconjurul presei zilele acestea:

Pretul certificatelor de carbon a atins maxime istorice, depasind 80 de Euro/ certificat, de la 25 de Euro/certificat anul trecut, punand si mai mare presiune pe decabonarea economiilor si penalizand sectoarele poluante. Direct afectate, tarile cu pondere mare a energiei din centrale pe carbune.

Pretul gazului, resursa de tranzitie, atinge maxime istorice pe burse, depasind 120 de Euro MWh.

Finantele tarilor europene fac fata cu greu masurilor de sustinere a preturilor cu energia termica si electrica a populatiei, masuri ce pot fi sustinute pe termen scurt, dar nu si pe termen lung! Situatia este identica in Romania, care prin masurile de plafonare a preturilor si plata a diferentei catre furnizorii de energie termica si gaz, va suporta costuri de nivelul a 2-3 miliarde de Euro. Subventie care merge practic catre sustinerea combustibililor fosili si este in mare parte irosita catre plata pretului ridicat al poluarii prin plata certificatelor de carbon, subventie acordata de multi ani in loc sa sustina investitiile pentru eficienta energetica si decarbonare.

WWF, cunoscutul ONG de mediu, atrage atentia ca Romania aloca prin Planul National Strategic doar 0,46% din finantare pentru gestionarea durabila a padurilor si sustinerea masurilor de protectie a acestora.

La Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi, reprezentantul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva a aratat ca, datorita previziunii de necesitate a revizuirii evaluarii de mediu a amenajamentelor silvice, RNP - Romsilva a retras din oferta de masa lemnoasa pentru anul 2022 un volum de 2,5 milioane m3! Preturile medii de adjudecare pentru masa lemnoasa ce se va exploata in 2022 au crescut la 395,61 lei. In 2021, pretul mediu de adjudecare a fost de 177 lei/m3, iar in 2020 de 153,36 lei/m3. La nivelul RNP - Romsilva, recoltarea masei lemnoase este blocata in 17 ocoale silvice, pentru padurile aflate in procedura normala de reamenajare in 2021.

Catalin Tobescu, presedintele Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn, a aratat ca, datorita sistemului SUMAL 2.0, prin nerespectarea temeiurilor juridice de emitere de norme diferentiate pentru circulatia masei lemnoase comerciale si pentru consumul propriu al proprietarilor de paduri, de pe aproximativ 800.000 ha mici proprietati de padure, 500.000 ha pasuni impadurite si 700.000 ha cu arbori izolati se recolteaza doar 1 milion m3 masa lemnoasa fata de un potential de minim 5 milioane m3, prin blocarea accesului proprietarilor la uzufructul proprietatii lor, cu rezultat intr-un deficit artificial de resursa de lemn in piata. Deficitul de lemn afecteaza direct si cele 3,5 milioane gospodarii care se incalzesc cu lemn de foc, conducand la o dublare a preturilor lemnului de foc si deturnarea resursei valoroase de lemn de la utilizari industriale catre lemn de foc. Din punct de vedere energetic, fiecare 2 milioane m3 masa lemnoasa echivaleaza cu puterea unui reactor nuclear.

Aceasta este o imagine de ansamblu a ceea ce se intampla in Romania, la nivel macro: saracie energetica, costuri foarte ridicate ale energiei termice si electrice, sustinere a combustibililor fosili cu costuri uriase care se duc in mare parte in certificate de carbon fara nici o imbunatatire a situatiei. Pe domeniul padurilor, lipsa de sustinere a gestionarii durabile a padurilor si a masurilor de conservare, deficite artificiale de resursa de lemn create prin blocaje administrative.

 

Lemnul - resursa ignorata pentru dezvoltare, reducere a costurilor cu energia si decarbonare

In cadrul lucrarilor Forumului Padurilor, Industriei lemnului si Bioeconomiei s-a aratat ca lemnul din padurile gestionate durabil ale Romaniei este o resursa pentru dezvoltare, decarbonare si reducerea costurilor cu energia.

Fundamentele gestionarii sustenabile a padurilor sunt solide: suprafata padurilor Romaniei creste constant, padurile Romaniei au structuri primare, identic naturale intr-o proportie foarte ridicata, de peste 91%, cu o biodiversitate ridicata, recoltam sub 40% din cresterea neta a padurii, conform INS si Eurostat, mult sub media europeana de 70%.

In context s-a aratat ca in Romania a fost o greseala, care a indus o perceptie gresita privind amploarea taierilor ilegale, compararea volumului „disparut” din paduri data de Inventarul Forestier National cu valoarea recoltei data de Institutul National de Statistica. Nicaieri in Europa nu se compara aceste cifre, diferenta intre aceste cifre fiind bine-cunoscuta.

Conform unui studiu al Centrului de Cercetari al Comisiei Europene, volumul “disparut” dat de Inventarele Forestiere include lemnul mort, intreg volumul suprateran al arborelui cu varfuri, crengi si vegetatie din afara fondului forestier si nu poate fi comparat cu volumul de lemn comercial raportat ca fiind recoltat de statistica nationala - in speta INS. Ceea ce conteaza este acumularea neta, Net Change, faptul ca anual se recolteaza mai putin decat cresterea padurii. In Europa aceasta acumulare este estimata la 163 milioane m3 masa lemnoasa anual, din cresterea totala de 505 milioane mc a padurii, respectiv 32%. In Romania, procentul de masa lemnoasa nerecoltata anual, care se acumuleaza in paduri, este si mai ridicat - 41%, respectiv 24 milioane m3 anual, la o crestere totala a padurilor de 58 milioane m3, conform Inventarului Forestier National, Ciclul II!

Fundamentele gestionarii padurilor in Romania sunt solide: biodiversitate, stabilitate, recolta sustenabila.

Biomasa - resursa importanta a Romaniei  - Infographic Forum

 

Cum valorificam resursa de lemn din padurile gestionate durabila ale Romaniei?

Valorificare actuala inseamna deja un impact de mediu, economic si social pozitiv major pentru Romania:

Impact de mediu:

    • serviciile de mediu - beneficiile eco-sistemice - aer, apa, protectie a solului, biodiversitate,functiile sociale ale padurii.
    • 24 milioane tone CO2 bilant de fixare neta de carbon in paduri si produse din lemn.
    • 14 milioane tone CO2 salvate de la emisii prin utilizarea lemnului, prin efect de substitutie al produselor din lemn, prin evitarea utilizarii altor materiale cu amprenta de carbon mai mare.
    • minim 13 milioane tone CO2 emisii substituite prin energia termica folosita pentru incalzirea celor 3,5 milioane gospodarii care se incalzesc cu lemne, prin evitarea folosirii combustibililor fosili!

Impact economic si social:

    • impact economic: cifra de afaceri – 7,1 miliarde de Euro. Exporturi: 3,5 miliarde de Euro anual.
    • impact social: 150.000 locuri de munca directe, 300.000 de locuri de munca cu includerea efectului de antrenare pe orizontala.
    • 3,5 milioane gospodarii care se incalzesc cu lemn de foc - biomasa.

 

Ca sa fie mai bine inteles efectul de stocare a carbonului in produse din lemn si efectul de substitutie al acestor produse, va propunem sa consideram utilizarea lemnului in constructii.

Sa consideram o constructie din lemn. Fiecare metru cub de lemn stocheaza o tona de CO2 in structura sa pentru minim 35 de ani, la sfarsitul perioadei de viata a constructiei lemnul poate fi usor reciclat in utilizari energetice sau panouri tehnice (PAL). Dar concomitent, prin utilizarea lemnului, evitam folosirea unui metru cub de beton, pentru a carui producere - ciment, transport, etc - literatura de specialitate a evaluat ca vor exista emisii de o tona de CO2.

Din aceasta cauza, lemnul in constructii se considera ca are factor de substitutie de 2 tone CO2/ metru cub utilizat. Daca se foloseste lemnul si pentru elementele de structura si se inlocuieste astfel si fierul, factorul de substitutie ajunge 2,8!

Pe categoriile foarte largi de utilizare a lemnului - considerand lemnul in constructii, mobila, celuloza si hartie, ambalaje, un factor prudent de substitutie este de 1,2 tone CO2 evitate a fi emise pentru fiecare metru cub de lemn utilizat. Din recolta de 18 milioane m3 de lemn din Romania, 12 milioane m3 se regasesc in diverse produse din lemn, rezultand un efect de substitutie de minim 14 milioane tone CO2/an.

Totalul efectului padure-produse din lemn pe linie de combatere a schimbarilor climatice prin stoc de CO2 in paduri si produse din lemn, efect de substitutie ale produselor din lemn si biomasa lemnoasa in energie totalizeaza 50 milioane tone CO2, care la pretul de piata de 80 euro/certificat de carbon inseamna o valoare de piata de 4 miliarde euro anual !!!!

 

Potentialul sectorului - principalele oportunitati:

    • utilizarea resursei de lemn in cascada - prioritar in produse din lemn cu viata indelungata, cu efect maxim de substitutie - cu oportunitatea de promovare a utilizarii lemnului in constructii.
    • cresterea eficientei energetice a resursei de lemn folosita pentru incalzire.
    • cresterea suprafetei padurilor - oportunitatea imensa este data de pastrarea folosintei celor 500.000 ha pasuni impadurite in sisteme mixte agro-silvice. Actualmente, prin sistemul de subventionare a pasunilor, proprietarii de pasuni sunt obligati sa defriseze aceste suprafete!

 

Oportunitatea de decarbonare si de reducere a costurilor in sectorul energiei prin utilizarea biomasei a fost subiectul altei prezentari sustinute in cadrul Forumului de catre dl. Catalin Dragostin de la Energy Serv.

In Europa, dar si in Romania, 35% din totalul energiei (termice, electrice, transporturi) se foloseste in sectorul rezidential, pentru incalzire si racire, in principal in gospodariile populatiei. In Romania, aproape jumatate din gospodarii sunt incalzite cu lemne.

Indiferent de resursa energetica folosita - carbune, gaz, biomasa, nuclear - daca se foloseste exclusiv pentru productia de energie electrica, randamentul este de doar 30%. Energia termica rezultata, restul de 70%, se iroseste. Pur si simplu se arunca in aer - prin mari rezervoare de racire sau in cazul energiei nucleare, prin sistemul de racire cu apa.

Din aceasta cauza in toate directivele europene se incurajeaza centralele in cogenerare, cu productie concomitenta de energie termica si electrica, care au randamente totale termic + electric de peste 80%. Distrugerea, in Romania, a sistemelor de incalzire centralizata, bazate pe CET-uri in cogenerare de inalta eficienta, este o mare pierdere, cu costuri economice si de mediu, un trend care trebuie inversat.

Iar marea oportunitate de energie regenerabila, verde, este biomasa forestiera si agricola, evaluata in studiile nationale la un potential de 28 de milioane de tone anual, cu o pondere mare pentru biomasa agricola.

In cadrul forumului, a fost prezentata o comparatie a potentialului daca am folosi biomasa forestiera in fabrici in cogenerare, comparativ cu energia nucleara:

Biomasa - resursa importanta a Romaniei  - comparatie

 

In cadrul forumului, s-a aratat ca, de asemenea, energia din biomasa la costurile actuale ale gazului pe piata, este de 3-4 ori mai ieftina decat energia din gaz, cu beneficii uriase adiacente prin efect de substitutie si evitarea emisiilor de carbon ale combustibililor fosili.

Concluzia simpla: incalzirea populatiei, sectorul rezidential este segmentul neglijat in PNRR, cu oportunitatea imensa a folosirii biomasei agricole si forestiere in centrale pe cogenerare pentru a decarbona sectorul energiei si a reduce costurile! In loc sa subventionam cu miliarde de euro anual industria energiei pe combustibili fosili cu agravarea permanenta a problemelor si cresterea costurilor prin cresterea pretului certificatelor de carbon, deci a penalizarilor, oportunitatea imensa este biomasa agricola si forestiera.

Potentialul sectorului forestier de a sustine dezvoltarea economica si de a contribui concomitent la combaterea schimbarilor climatice este imens. Din pacate, acest potential este irosit prin blocarea punerii pe piata a resursei de lemn- a se vedea situatiile expuse prin impactul revizuirii retroactive al evaluarilor de mediu pentru amenajamentele silvice si al SUMAL 2.0 asupra micilor proprietati de padure, precum si prin lipsa de finantare a sectorului forestier prin Planul National Strategic 2023-2027: 0,46% pentru paduri in PNS!

Este o prapastie intre potentialul padurilor si al industriilor bazate pe lemn pentru dezvoltare, decarbonare, reducere a costurilor si realitatea politicilor publice pentru sector, prapastie umpluta cu dezinformare si ipocrizie legata de apararea padurilor!

 

Despre Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn

Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit care promoveaza utilizarea sustenabila a lemnului provenit din paduri gestionate durabil in diferite aplicatii industriale. Constituita in 2020, Asociatia numara in prezent peste 30 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului. Mai multe despre AIL – Prolemn: www.pro-lemn.ro 

Prolemn 230px

  

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>