AgroBioHeat - solutii de incalzire bazate pe agrobiomasa in zonele rurale din Europa

AgroBioHeat - solutii de incalzire pe baza de agrobiomasa in zonele ruraleInlocuirea combustibililor fosili cu agrobiomasa poate fi o optiune promitatoare pentru decarbonizarea sectorului de incalzire, in special in zonele rurale. AgroBioHeat este un nou proiect UE finantat prin programul Horizon 2020, care are ca scop furnizarea unei platforme cuprinzatoare pentru depasirea barierelor si pentru sprijinirea preluarii pe piata a incalzirii cu agrobiomasa.


Sectorul incalzirii este adesea neglijat in eforturile generale ale UE de decarbonizare a economiei; cu toate acestea, sectorul reprezinta 51% din consumul final de energie, contribuie cu aproximativ 27% din emisiile de carbon ale UE si mai mult de 80% din consumul sectorului se bazeaza pe surse fosile. Energia bio este de departe cea mai importanta contributie (88%) la energia regenerabila din sectorul de incalzire. Pentru a respecta obiectivele UE 2030 privind energia regenerabila si reducerea emisiilor trebuie depuse eforturi suplimentare pentru decarbonizarea sectorului de incalzire.

Zonele rurale sunt, de asemenea, adesea trecute cu vederea in tranzitia energetica. Cu toate acestea, zonele rurale sunt ideale pentru dezvoltarea de solutii de incalzire regenerabile bazate pe anumite tipuri de resurse de biomasa: agrobiomasa. Agrobiomasa in diferitele sale forme (de exemplu, paiele, taierile, reziduurile agroindustriale, culturile energetice etc.) este abundenta in zonele rurale, asigura alimentarea cu combustibil si asigura lanturile scurte de aprovizionare. Astfel creeaza conditii favorabile pentru sustenabilitatea economica si ecologica. Utilizarea energiei din agrobiomasa poate avea, de asemenea, un impact social pozitiv, in special crearea de locuri de munca locale. In sfarsit, din punct de vedere tehnologic, sunt disponibile solutii moderne de incalzire care pot utiliza agrobiomasa cu emisii reduse si eficienta ridicata.

In ciuda acestor avantaje, absorbtia pe piata a incalzirii prin agrobiomasa este lenta din diverse motive: constientizarea limitata a optiunilor tehnologice, perceptia agrobiomasei ca fiind un combustibil dificil de utilizat, dificultatile de adaptare a ofertei si a cererii si lipsa unei viziuni clare si a unui sprijin clar din partea factorilor de decizie. Cazuri de succes exista, dar au o vizibilitate limitata si sunt rareori cunoscute dincolo de zona lor de operare.

 

Proiectul AgroBioHeat

AgroBioHeat - solutii de incalzire pe baza de agrobiomasa

Proiectul AgroBioHeat a fost conceput ca un set de instrumente pentru depasirea acestor bariere si crearea unui cadru favorabil pentru utilizarea extinsa a solutiilor de incalzire cu agrobiomasa. Majoritatea activitatilor de proiect care vizeaza promovarea incalzirii prin agrobiomasa vor fi implementate in sase tari multiplicatoare: Croatia, Franta, Grecia, Romania, Spania si Ucraina. Activitatile care vor fi intreprinse de proiectul AgroBioHeat sunt: angajarea actorilor locali si asistenta tehnica pentru 8 initiative de incalzire cu agrobiomasa selectate in tarile multiplicatoare, promovarea si vizibilitatea cazurilor de succes, elaborarea recomandarilor de politica nationala respectiv constientizarea si actiunile de incurajare, inclusiv participarea la targurile relevante, vizite la cazuri de succes si cursuri de formare.

In ceea ce priveste dezvoltarea de politici, AgroBioHeat intentioneaza, de asemenea, sa propuna stabilirea limitelor de emisie pentru cazanele pe agrobiomasa, pe baza mai multor campanii de testare la instalatiile partenerilor sau la instalatiile de exploatare, precum si pe baza feedback-ul producatorului, si de a include aceste aspecte cu ocazia revizuirii Regulamentul Ecodesign.

Consortiul de proiect include 13 parteneri din 9 tari europene cu o gama larga de competente si experiente, asociatii si clustere din domeniul biomasei si a energiei bio, a surselor regenerabile de energie sau din domeniul agriculturii, parteneri tehnici de cercetare cu experienta in domeniul biomasei si energiei bio, si, in final, companii care furnizeaza solutii de incalzire bazate pe biomasa. Partenerii de proiect sunt: Centrul pentru Cercetare si Tehnologie Hellas - CERTH (Grecia) - coordonator de proiect, Fundación CIRCE (Spania), Asociatia Spaniola pentru Biomasa - AVEBIOM (Spania), BIOS BIOENERGIESYSTEME (Austria), Bioenergy Europe (Belgia), Cooperativa pentru Energie Verde - ZEZ (Croatia), Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy (Romania), INASO-PASEGES (Grecia), Asociatia de Bioenergie din Ucraina - UABio si Asociatia initiativelor locale in domeniul energiei si a mediului - AILE (Franta).

In calitate de partener de proiect, Clusterul Biomasei Green Energy este responsabil pentru realizarea obiectivelor AgroBioHeat in Romania.

Constituita in 2011 de catre producatori de biomasa, producatori de sisteme de incalzire pe biomasa, operatori de sisteme de biomasa, firme de consultanta, universitati, centre de cercetare, administratii publice locale, Clusterul are ca scop dezvoltarea sectorul energiei bio, si dezvoltarea de comunitati sustenabile energetic.

Consortiul AgroBioHeat a avut deja o intalnire initiala in perioada 15-16 ianuarie 2019 in Salonic, Grecia. La intalnire au participat reprezentanti ai tuturor organizatiilor participante si au pus bazele pentru inceperea mai multor activitati de proiect care urmaresc sa aiba un impact pozitiv asupra implementarii solutiilor de incalzire pe agrobiomasa. In plus, partenerii proiectului au avut ocazia sa viziteze un caz concret de incalzire pe agrobiomasa din Grecia: Centrul de Horticultura Imathia al firmei AGRIS. Gradina de 3 hectare a companiei este incalzita aproape exclusiv prin utilizarea de agrobiomasa (peleti de floarea-soarelui), ceea ce duce la economii semnificative de costuri (20-30%) in comparatie cu pacura grea.

 

AgroBioHeat

Proiectul AgroBioHeat a inceput in data de 1 ianuarie 2019 si va dura trei ani. Acest proiect a primit finantare din programul de cercetare si inovare al Uniunii Europene Horizon 2020 in temeiul acordului de finantare nr. 818369.

Persoana de contact in Romania: Lajos Vajda, Clusterul Green Energy. Tel: 0751090944. E-mail: info (at) greencluster.ro 

  

Noutati

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

17-07-2024 Energie regenerabila

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

UE a reușit și nu prea să pună bazele unei piețe emergente a hidrogenului din surse regenerabile, potrivit unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană. Comisia Europeană a luat unele măsuri care s-au dovedit de succes, dar drumul, mai precis lanțul valoric al hidrogenului, rămâne presărat cu obstacole. Există puține șanse ca UE să își atingă până în 2030 obiectivele pentru producția și importul de hidrogen din surse regenerabile. Mai multe>>

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

17-07-2024 Eco / Bio

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

Impact Hub Bucharest, alături de Raiffeisen Bank România, lansează etapa Seed Stage, parte din cel mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Antreprenorii se pot înscrie în această etapă în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2024. Romania ClimAccelerator oferă sprijin pentru accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantec... Mai multe>>