Ministerul Mediului: Oportunitatile actuale si viitoare de investitii in energiile regenerabile

energie regenerabila RomaniaMinisterul Mediului cauta solutii de a produce energie verde pentru a veni in intampinarea autoritatilor si investitorilor. Cu acest prilej ministrul mediului, Attila Korodi, a sustinut un discurs, joi, 7 august, la cea de-a XXII-a editie a Conferintelor Focus Energetic, ce a avut ca tema „Finantarea investitiilor energetice in conditiile noilor viziuni nationale si europene".


In ceea ce priveste potentialul Romaniei de a produce energie verde, ministrul Attila Korodi a declarat: "transformarea sistemului de putere este solutia cresterii verzi care presupune investitii masive in energiile regenerabile, a retelelor inteligente si a eficientei energetice. Din acest punct de vedere Romania a facut progrese in pas accelerat. Daca ne uitam pe cifre, acestea vorbesc de la sine. Anul trecut productia totala de energie verde a fost de peste 22,3 Terra Watti ora, cu o capacitate electrica totala instalata in unitatile de producere de 4.350 MW."


Evolutia sectorului de energie regenerabila in Romania

Evolutia acestui sector de-a lungul ultimilor 10 ani este spectaculoasa. Pionieratul productiei de energie verde in Romania, la nivelul anului 2005, era reprezentat de numai 3 instalatii de productie, si anume doua instalatii eoliene si o micro-hidrocentrala.

Promovarea Hartii soarelui si a vantului in perioada 2006-2008 s-a dovedit a fi un prim pas in dezvoltarea acestui sector. Astfel, la sfarsitul lui 2009, existau deja 31 de instalatii care produceau energie din surse regenerabile.

"De aici, putem vorbi de un adevarat boom in acest sector; in 2011 erau deja 82 de instalatii. Numarul acestora aproape ca s-a dublat in 2012, ajungand la 151, iar cea mai importanta crestere s-a inregistrat la sfarsitul anului trecut, cand erau deja functionale 559 de unitati care livrau in sistem energie verde.

Daca ne referim la sursele din care aceste instalatii produc energie, la sfarsitul lui 2013, in Romania erau functionale 14 instalatii pe biomasa, 73 de instalatii eoliene si 77 de unitati de productie din surse hidro. De departe cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o insa sectorul de productie din surse fotovoltaice. Daca, la nivelul lui 2012, erau functionale 41 de astfel de unitati, anul trecut se inregistrau nu mai putin de 395 de instalatii fotovoltaice.

Astfel, la nivelul anului 2013, ponderea energiei electrice din surse regenerabile in consumul total brut de energie electrica a ajuns la 40%. Aceasta evolutie ne-a transformat in campionii verzi ai Europei, indeplinindu-ne de pe acum tintele europene impuse pentru anul 2020" a completat ministrul Korodi.


Solutii de finantare a sectorului de energie regenerabila

"Chiar daca cifrele arata foarte bine astazi, poentialul de energie verde nu este valorificat la maxim. Pentru a mentine acest ritm accelerat de valorificare investitorii au la dispozitie noi solutii de finantare. Am agreat la nivel european ca cel putin un procent de 20% din Fondurile Structurale pentru perioada 2014-2020 sa fie orientat catre masuri privind schimbarile climatice. Asadar, bugetul Uniunii Europene joaca un rol cheie in promovarea actiunilor cu relevanta climatica in toate sectoarele economiei europene.

Unul dintre cele sase programe operationale, Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) propune actiuni in patru sectoare:

    • infrastructura de transport,
    • protectia mediului,
    • managementul riscurilor si adaptarea la schimbarile climatice,
    • energie si eficienta energetica.


Specific sectorului energie, viitorul POIM promoveaza investitii cu rol in utilizarea eficienta a resurselor naturale limitate.
In acest sens, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice impreuna cu Banca Mondiala deruleaza deja un program de asistenta tehnica in care o componenta importanta se refera la stabilirea prioritatilor de investitii.


In urma evaluarii, expertii au stabilit deja aceste axe investitionale pentru reducerea impactului schimbarilor climatice in acest sector. Acestea se refera la:

    • Modernizarea retelei de distributie;
    • Modernizarea sistemelor de termoficare comunala viabile din punct de vedere economic;
    • Reabilitarea termica a cladirilor rezidentiale construite in perioada 1950-1990;
    • Reducerea intensitatii energetice in sectorul industriilor producatoare de otel si substante chimice.


De asemenea, Romania are la dispozitie oportunitati de finantare prin Programul LIFE, cu un capitol special destinat schimbarilor climatice. Scopul Programului LIFE 2014­2020 este sa actioneze ca un catalizator pentru o mai buna implementare si integrare a obiectivelor de mediu si climatice. Concret, vorbim despre proiecte precum:

    • gestionarea riscului de inundatii;
    • gestionarea secetei in regiuni cu deficit de apa;
    • planificarea si instituirea in zonele urbane si rurale a unor masuri de retentie naturala a apei;
    • dezvoltarea de noi modele pentru realizarea tranzitiei catre o economie verde.


In data de 18 iunie a fost lansat call-ul in vederea depunerii proiectelor pe LIFE, iar beneficiarii romani vor trebui sa depuna propunerile de proiecte pana in data de 16 octombrie 2014. Aceste propuneri de proiecte vor fi transmise direct Comisiei Europene, urmand ca analiza sa se faca de catre specialistii de acolo.


Schimbarile climei ne oblige sa schimbam viziuni! Desigur, viziunile noi au nevoie de investitii bine gandite si planificate. Prin urmare, in vederea asigurarii unei absorbtii adecvate si consistente a fondurilor UE in exercitiul financiar 2014-2020 e nevoie de o cooperare la nivel institutional si de scrierea proiectelor astfel incat Romania sa-si indeplineasca tintele asumate la nivel European si national.

Din punctul meu de vedere insa, avem capacitatea sa depasim aceste tinte, asa cum, de altfel, am demonstrat-o deja" a concluzionat ministrul mediului, Attila Korodi.


MMSC



Noutati

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>

Din Germania către Europa: UGS Europe își lansează oferta

22-05-2025 Energie regenerabila

Din Germania către Europa: UGS Europe își lansează oferta

Un nou reper în modernizarea avansata a biogazului, orientat spre piață: Grupul UGS, un furnizor global de top în tehnologii de separare și modernizare a gazelor regenerabile, care include și compania Unconventional Gas Solutions LLC din Houston și H-Iron GmbH din Dortmund, a fondat UGS Europe GmbH, cu sediul în Ratingen, Germania, în ianuarie 2025. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Alimentatie sanatoasa

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Cum să recunoști uleiul de palmier de calitate

17-02-2025 Alimentatie sanatoasa

Cum să recunoști uleiul de palmier de calitate

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai utilizate uleiuri vegetale din lume, fiind prezent într-o gamă largă de produse alimentare, cosmetice și industriale. Cu toate acestea, calitatea uleiului de palmier poate varia semnificativ în funcție de modul în care este procesat și de sursa sa. Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive și pentru a evita produsele de calitate inferioară, este esențial să cunoști caracteristicile unui ulei de palmier autentic și sănătos. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>