Una dintre cauzele care au dus la regresul agriculturii, din tara noastra, a fost retinerea specialistilor, expertilor si functionarilor din administratia agricola centrala si locala, de a-si unii fortele in vederea realizarii in totalitate a Programului National de Dezvoltare Rurala.
Cuvantul “sinergie” este de origine greaca, fiind format din cuvantul “sin” care inseamna “impreună cu” si din cuvantul “ergon” care se traduce prin “munca”. In traducere literara, cuvantul “sinergie” semnifica “munca impreuna” si defineste efectul sporit ce se poate obtine prin actiunea simultana a mai multor elemente psihologice, fizice, biologice, economice, sociale etc.
Particularizand, se poate spune ca sinergia, masoara efectele valorice diferite ale iesirilor in raport cu efectele valorice ale intrarilor in proces. Pentru realizarea acestor efecte valorice trebuie sa existe o baza psihologica, o idee creativa, un spirit uman, adica o sinergie psihologica.
In agricultura sinergia nu este posibila fara ideile creative ale cercetatorilor, proiectantilor sau fara “know-how”-ul specialistilor in domeniu si al managerilor (directorilor).
Procesele decizionale complexe orientate pe sinergie au in vedere “combinatia optima” a functiilor si efectelor individuale ale fiecarei componente ale unui ansamblu pentru a obtine efecte mai mari decat suma efectelor componentelor. De aceea, este bine de remarcat faptul ca legile matematice nu se mai verifica in cazul sinergiei!
In domeniul economic si al afacerilor, la proiectarea strategiilor se are In vedere amplificarea efectului de sinergie si obtinerea unor valori cat mai favorabile pentru categoriile economice de: profit, cifra de afaceri, rentabilitate, eficienta, productivitate maxima, costuri minime.
Factorul timp constituie un criteriu de referinta deosebit de important intrucat trebuie avut in vedere momentul realizarii nivelului optim de integrare a efectelor favorabile posibile, adica momentul (perioada) in care se declanseaza potentialul maxim de sinergie.
Efectele sinergetice nu vor putea fi nici cuantificate, nici prezise, dar rezultatele se pot analiza intr-un spatiu tridimensional constituit din:
· ariile functionale implicate (administratie, finante, marketing, productie, cercetare-proiectare);
· tipurile de sinergii aferente (sinergia managementului, a investitiilor, productiei, desfacerii);
· amploarea sau intensitatea potentialului sinergetic pentru care se fac aprecieri sub forma de calificative, simboluri sau valori numerice estimative.
Studiile si analizele efectuate au condus la concluzia ca cel mai mare potential sinergetic il are activitatea de marketing! Cu cat managerii din domeniul marketingului agricol manifesta mai mult profesionalism in activitatea lor, cu atat scade riscul deciziilor gresite si se poate prevedea un nivel mai ridicat al sinergiei in agricultura. De asemenea, si nivelul sinergiei vanzarilor noilor produse agricole, ecologice si traditionale sau al celor imbunatatite este ridicat, deoarece acestea prezinta caracteristici calitative mai bune fiind mai adaptate la exigentele consumatorilor si vor fi deci mai solicitate de acestia.
In acelasi timp, este posibila o sinergie la nivelul de productie al agricultorilor romani, mai ales in cazul productiei pe loturi mari de produse agricole, deoarece asigura o folosire mai buna a utilajelor si masinilor agricole.
Utilizarea unor agregate multifunctionale la nivelul grupurilor de producatori, creeaza posibilitatea unei sinergii a investitiilor. Tot in domeniul investitiilor se poate mari potentialul sinergetic prin folosirea in comun, de catre producatorii agricoli, in cadrul unor activitati, a unor cladiri, birouri, laboratoare, aparate si chiar forta de munca disponibila, ce erau utilizate incomplet.
Cercetarea-proiectarea din domeniul agricol, ofera sansa unei sinergii pozitive prin contributia adusa de cercetatori si proiectanti la realizarea noilor produse sau la reproiectarea lor, precum si prin utilizarea aparaturii de testare si a echipamentelor de laborator.
Activitatile administrative au, de asemenea, un inalt potential sinergetic financiar si managerial care se manifesta la nivelul agentiilor si compartimentelor agricole si la nivel de ansamblu, al intregului minister.
Avand in vedere potentialul sinergetic al fiecarei alternative decizionale si/sau strategice agricole, nivelul acestuia poate constitui unul din criteriile de selectare a unei alternative din mai multe posibile. Prin urmare, conform atributului de previziune, managerii (directorii) de succes din domeniul administratiei agricole, se remarca si prin abilitatea ca prin deciziile ce le adopta sa contribuie la realizarea unor efecte sinergetice pozitive cat mai mari si la diminuarea pe cat posibil a efectelor sinergetice negative care pot sa apara.
Se impun masuri adecvate, la toate nivelurile administratiei agricole din tara noastra pentru corelarea activitatilor si sarcinilor care revin fiecarei unitati structurale din cadrul ministerului agriculturii, astfel incat sa conduca la o cat mai buna integrare a lor la nivel de ansamblu cu costuri de coordonare inter- si intra-departamentale cat mai mici.
Estimarea efectelor sinergetice ca urmare a adoptarii unor masuri, decizii si strategii in agricultura si dezvoltare rurala depinde in mare masura de factorul timp dar si de o multitudine de alti factori ce nu pot fi controlati, masurati sau prevazuti in totalitate, conducand la situatii de incertitudine si risc.
In concluzie, in cadrul deciziilor individuale si de grup pe care le adopt persoanele implicate, de la specialistul agricol si pana la ministrul agriculturii, ca factori umani implicati in sistemul elementelor de realizare a unei strategii de dezvotare agricola si rurala durabila, este necesar sa se acorde mai multa atentie elementelor de maximizare a efectelor sinergetice pozitive si, totodata, sa se evite pe cat de mult posibil elementele de generare a unor efecte sinergetice negative. Numai astfel se va ajunge la un real succes care sa genereze succes… atat in activitatea agricola, cat si in cea de dezvoltara rurala in tara noastra.
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>