Severn Suzuki - fata care a facut lumea sa taca pentru 5 min

Buna ziua, eu sunt Severn Suzukisi si va vorbesc astazi in numele E.C.O. - Organizatia de mediu a copiilor.

 





Suntem un grup de copii de doisprezece si treisprezece ani din Canada si incercam sa aducem o schimbare in aceasta lume! Am strans singuri banii pentru a veni pana aici, mii de kilometrii distanta, pentru a va spune voua, adultilor: trebuie sa va schimbati obiceiurile! Am venit azi aici fara nici o agenda ascunsa.

 

Lupt doar pentru viitorul meu! Deoarece daca imi pierd viitorul nu e ca si cum as pierde niste alegeri sau ceva la bursa. Sunt aici pentru a vorbi in numele generatiilor viitoare!

 

Sunt aici pentru a vorbi in numele tuturor copiilor din lume care nu au ce sa manance si al caror strigat de durere continua sa se auda. Sunt aici pentru a vorbi in numele tuturor animalelor care continua sa moara pe aceasta planeta pentru ca nu mai au unde sa se duca. Nu ne putem permite sa nu le auzim strigatul! Astazi imi este frica sa stau la soare datorita gaurii din stratul de ozon. Astazi imi este frica sa respir datorita poluarii ce ne inconjoara.

 

Odata obisnuiam sa merg la pescuit in Vancouver cu tatal meu pana cand acum cativa ani am gasit in rau pesti plini de cancer. Iar astazi auzim despre animale si plante care dispar in fiecare zi - dispar pentru totdeauna! Am visat mereu sa vad turme de animale salbatice, jungle si padurile tropicale pline de pasari si fluturi, dar acum ma intreb daca acestea vor mai exista pentru a le vedea si copiii mei. Voi, cand erati de varsta mea, va gandeati la aceste lucruri?

 

Toate acestea se intampla in fata ochilor nostri si, totusi, actionam ca si cum am avea tot timpul din lume si toate solutiile.

 

Eu sunt doar un copil si nu am toate solutiile, dar vreau sa va dati si voi seama de asta : nici voi nu aveti solutie la aceste probleme!

  • Nu mai puteti repara gaurile din stratul de ozon o data facute!

  • Nu mai puteti aduce inapoi pestii morti in rauri!

  • Nu mai puteti aduce inapoi la viata o specie de animale disparuta!

  • Si nu mai puteti aduce inapoi padurile ce erau odata acolo unde acum este desert.

  • Deci daca nu aveti solutii, daca nu stiti cum sa reparati lucrurile - atunci nu le stricati!

 

Aici, poate ca sunteti delegati ai guvernelor voastre, oameni de afaceri, organizatori, reporteri sau politicieni - dar de fapt sunteti mame si tati, frati si surori, matusi si unchi - si toti sunteti copiii cuiva. Eu sunt doar un copil dar totusi stiu ca toti suntem parte dintr-o familie, o familie de cinci miliarde de oameni, de fapt o familie de 30 milioane de specii si impartasim cu totii acelasi aer, apa si sol - Granitele si guvernele nu vor schimba aceasta!

 

Eu sunt doar un copil dar totusi eu stiu ca suntem toti impreuna si ca ar trebui sa actionam ca o singura familie fata de un singur scop ! Desi sunt suparata, reusesc sa va vorbesc si desi imi este frica,nu imi este frica sa spun lumii ceea ce simt.

 

In tara mea, facem atata risipa, cumparam si apoi aruncam atat de mult, si totusi tarile bogate nu impart si cu cei nevoiasi. Chiar si atunci cand avem mai mult decat suficient, ne este teama sa nu pierdem o parte din avutia noastra, ne este frica sa impartim cu altii!

 

In Canada, traim vieti privilegiate, cu o multe alimente, apa si case- avem ceasuri, biciclete, calculatoare si televizoare.

 

Acum doua zile aici, in Brazilia, am fost socati cand ne-am petrecut ceva timp cu niste copii care traiesc pe strazi. Si unul din copiii strazii ne-a spus: "Mi-as dori sa fiu bogat si daca as fi, as da tuturor copiilor strazii alimente, haine, medicamente, adapost, iubire si afectiune". Daca un copil de pe strada care nu are nimic, este dispus sa imparta, de ce noi, cei care avem totul, suntem atat de lacomi?

 

Nu pot sa nu mai gandesc ca acesti copii sunt de varsta mea, ca face o diferenta enorma locul in care te-ai nascut, si ca as putea fi unul dintre acei copii care traiesc in ghetourile din Rio, ca as fi putut fi un copil mort de foame din Somalia, o victima a razboiului din Orientul Mijlociu sau un cersetor in India. Eu sunt doar un copil dar eu stiu daca toti banii care s-au cheltuit pentru razboi ar fi fost cheltuiti pe eradicarea saraciei si gasirea unor solutii la problemele de mediu, ce loc minunat ar fi acest pamant !

 

La scoala, chiar si la gradinita, voi ne invatati cum sa ne comporte in lume. Voi ne invatati

  • sa nu ne certam cu altii,

  • sa gasim solutii,

  • sa-i respectam pe ceilalti,

  • sa curatam daca facem mizerie,

  • nu sa se lovim animalele,

  • sa impartim, sa nu fim lacomi!

 

Daca noua ne spuneti aceste lucruri, atunci voi de ce faceti exact ceea ce ne spuneti noua sa nu facem? Sa nu uitam de ce suntem la aceasta conferinta, pentru ce ne-am adunat aici- noi suntem copii vostrii. Si voi decideti in ce lume vom creste. Parintii ar trebui sa fie capabili sa isi aline copii spunandu-le "totul va fi bine", "facem tot ceea ce putem" si "nu este sfarsitul lumii ".

 

Dar eu nu cred ca voi ne mai puteti spune aceste lucruri. Suntem macar pe lista voastra de prioritati? Tatal meu spune mereu: "Esti ceea ce faci, nu ceea ce spui."

 

Ei bine, ceea ce faceti voi pe mine ma face sa plang in fiecare noapte. Voi adultii spuneti ca ne iubiti. Astfel va rog : transformati-va cuvintele in actiuni!!!

 

Va multumesc pentru atentie!!

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

http://www.youtube.com/watch?v=TJVH99uDhBk

 

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>