De ce a fost rau cand a fost majorata TVA si nu este bine cand ar urma sa fie micsorata? ...

Decizia, indiferent cat de controversata, a Camerei Deputatilor de a reduce TVA de la 24% la 5% pentru alimentele de baza (paine, lapte, ulei vegetal, zahar) a fost taxata de unii analisti, o data pentru ca ar diminua veniturile bugetare si a doua oara pentru ca nu ar conduce la scaderea automata a preturilor. Care este explicatia?

 




Cand TVA a fost majorata, in vara, de la 19% la 24% acest lucru s-a vazut doua luni mai tarziu in preturi. Oamenii de afa­ceri au reactionat pe masura. Majorarea TVA va con­duce la cresterea preturilor, la inflatie, la somaj si evaziune fiscala, au sustinut ei, ceea ce de altfel se si intampla.

 

Un prim efect il va reprezenta cresterea cu minimum 5% a preturilor in industria alimentara, sustinea atunci Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta: "Toate preturile vor creste cu minimum 5%. Acum avem cea mai mare TVA din Europa la industria alimentara".

 

Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, afirma: "Aceasta crestere a TVA nu este un element de cost, ci o taxa adaugata, pe care nu o pot suporta producatorii, care oricum sunt la limita de cost".

 

Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks, sustinea: "Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final?".

 

Analistii economici au mers pe aceeasi linie. Acum, unii dintre acestia au pus sub semnul indoielii beneficiile reducerii TVA. Cum se explica?

 

Cresterea preturilor produselor alimentare in septembrie a dus inflatia anuala la 7,77%, un maximum al ultimilor doi ani, iar acest lucru a fost pus nu doar pe seama unui an agricol mai modest, ci si pe seama majorarii TVA. Insa si la bugetul de stat acest lucru s-a simtit.
Incasarile din TVA s-au ridicat in august, cea de-a doua luna in care s-a aplicat TVA de 24%, la 3,6 mld. lei (850 mil. euro), in crestere cu 9,4% fata de nivelul de 3,2 mld. lei din iulie. Fata de august 2009, cresterea a fost de 40%.

 

O diminuare a TVA la produsele de baza va conduce la o diminuare a veniturilor bugetare pentru ca administratia se va confrunta cu o crestere a cererilor de rambursare a TVA. ZF a calculat aceasta pierdere la 800-850 mil. euro anual, in vreme ce Guvernul estimeaza pierderile bugetare la aproximativ 460 mil. euro.

 

Insa, pana la urma, acest lucru nu este benefic pentru cumparator intrucat ar trebui sa conduca, teoretic, la scaderea preturilor alimentare si, pe cale de consecinta, la stimularea consumului care se va vedea in incasarile din TVA?

 

Majoritatea tarilor din UE practica o TVA redusa la alimente. Romania are TVA redusa la 9% la medicamente si carte si o TVA de 5% la locuintele cu preturi sub 380 mil. lei cumparate de la persoanele juridice.

 

"Nu este niciodata rau cand scad taxele in momentul in care serviciile publice functioneaza normal. Insa, la noi, lucrurile stau altfel si cel mai important impact va fi asupra deficitului bugetar. Acele scaderi la buget trebuie completate din alta parte. Este adevarat, chestiunea cu taxele diferentiate se practica peste tot in lume. Dar astfel de sisteme perturba echilibrul si duc la disfunctionalitati", sustine analistul economic Aurelian Dochia. El da exemplul anilor '90, cand statul controla preturile la alimente in vreme ce alte preturi erau liberalizate: "Taxele diferentiate conduc la un comportament deviant. In anii '90 oamenii cumparau paine si o dadeau la animale pentru ca era mai ieftina decat furajele care aveau preturile liberalizate. Nu spun ca se va ajunge chiar aici, pentru ca depinde in ce masura o scadere a TVA se va reflecta si in preturi. Foarte probabil unii vor prefera sa mentina preturile si sa-si rotunjeasca veniturile". Pe de alta parte, afirma analistul, Franta sau Germania practica o TVA redusa la alimente, dar aceasta piata reprezinta doar 10-12% din PIB, in vreme ce in Romania ea este cea mai importanta sursa de venit a bugetului: "Cand ponderea este mica, impactul este minor. Mai apoi, o diferentiere de taxare, daca va avea efecte pozitive asupra consumatorului, se va rasfrange si asupra producatorului pentru ca nu toate, ci doar unele industrii sunt avantajate. Pana la urma, depinde ce fel de politica vrei sa ai si ce industrii sa incurajezi. Vrei sa avantajezi agricultura? Agricultura a fost masiv subventionata, dar nu a progresat deloc. Sigur, in Parlament, s-a votat cu gandul la electorat care aplauda astfel de masuri, dar nimeni nu vede consecintele negative care sunt mai putin vizibile. Deficitul bugetar? Nu este treaba noastra!" Observatii similare au facut si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, si economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc.

 

Oamenii din industria de profil: reducerea TVA, o gura de oxigen
Oamenii din industria de profil cred insa altceva. "Lipsa de reactie din industria alimentara e data de neincredere, pentru ca nimeni nu-si face calcule acum ca aceasta lege va intra in vigoare", spune Raul Ciurtin, presedintele producatorului de lactate Albalact, cel mai mare jucator cu capital romanesc din industria laptelui, estimata la un miliard de euro anual.
Ciurtin explica insa ca reducerea TVA-ului la alimentele de baza la 5% ar insemna o reinviere a consumului de alimente, ar ajuta puterea de cumparare "afectata grav" de climatul actual.
Mai mult, actionarul producatorului din Alba Iulia explica faptul ca preturile ar cobori in urma unei astfel de decizii, mai ales ca si in prezent majoritatea producatorilor apeleaza foarte des la promotii pentru a-si mentine cat de cat stabile volumele de vanzari. "Scaderea consumul i-a facut pe multi producatori sa-si creasca ritmul promotiilor."

 

Si Radu Timis, care detine alaturi de sotia sa afacerea CrisTim, cel mai mare producator local de mezeluri, spune ca reducerea TVA la alimentele de baza ar fi o "mica speranta data oamenilor" si considera ca nici statul nu va pierde atat de mult cum se anticipeaza din aceasta masura. "Ar putea scoate la lumina piata neagra, care se stie ca este peste 50% din exact pietele pe care se doreste aplicarea acestei taxe. In plus, sa ne uitam si cat este TVA-ul in celelalte state europene la alimentele de baza", afirma Timis.

 

Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola International, una dintre cele mai importante companii din industria carnii de pasare, spune ca exista o presiune foarte mare pe industria alimentara pentru ca nu se mai primesc subventii; "Cand se primeau subventii, preturile la raft, care aveau TVA de 19%, erau cu 25% mai mici decat media europeana. Practic, subventia se ducea la raft. Acum a disparut subventia si producatorii au fost nevoiti sa tina cat mai redus pretul. Daca s-ar fi aprobat diminuarea TVA, ceea ce ar fi fost o adevarata minune, efectele s-ar fi vazut in disparitia evaziunii, in cresterea consumului". Horoi crede ca resursele atrase la buget ca urmare a cresterii con­sumului ar fi echivalat pierderile din diminuarea TVA: "De diferenta asta de TVA avea nevoie industria, ar fi fost ca o gura de aer. Preturile nu ar fi scazut, dar o parte din acest procentaj s-ar fi reflectat in men­tinerea preturilor. In conditiile actuale vor mai ramane doi-trei pro­ducatori. Mai putina productie inseamna automat preturi mai mari, iar asta se va vedea in piata incepand din prima jumatate a anului viitor.


AUTORI: IULIAN ANGHEL si CRISTINA STOIAN

 

Sursa: www.zf.ro/eveniment

 

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>