Grupurile mature de producatori

80% din productia agricola a Uniunii Europene se vinde prin grupurile de producatori, organizate sub forma de cooperative sau societati comerciale (SRL, SA). In Romania productia agricola se vinde foarte putin prin grupurile de producatori. Si asta pentruca nu s-au format inca acele grupuri mature de producatori. Un rol important al Consultantei Agricole trebuie sa fie acela de a forma aceste grupuri mature de producatori.

.

Consultanta individuala este anevoioasa, cere mult timp si de aceea, se recomanda consultanta oferita grupului deoarece aceasta are un spectru mai larg de actiune, iar rezultatele obtinute sunt mai rapide, mai bune si mai durabile.

Legaturile sociale sunt vitale pentru oameni, ele sunt o parte componenta a educatiei lor si genereaza sentimentul de siguranta si utilitate. Prin acestea oamenii afla ce inseamna recunoasterea, afirmarea, puterea si influenta. Grupul constituie legatura care se stabileste intre oameni ce reprezinta entitati si structurile sociale organizate. Acesta actioneaza, pe de o parte educational, prin intermediul unor conceptii si valori, iar pe de alta parte, indeplineste anumite cerinte principiale, oferind membrilor grupului sentimentul de utilitate, siguranta si posibilitati reale de autorealizare.

Factorii cu influenta mare asupra grupului sunt comportamentul liderului, comportamentul si idealul fiecarui membru, experienta si proiectele grupului, stadiul de dezvoltare al grupului, rezolvarea conflictelor; normele interne si structura grupului; presiunea mediului asupra grupului; numarul de intalniri; numarul subgrupurilor; procedee de control si sanctiuni.

Se poate vorbi despre un grup, daca un anumit numar de oameni se afla in legatura permanenta, se intalnesc regulat si prin aceasta incearca sa atinga scopuri comune. Apartenenta la un grup il incatuseaza pe individ pe de o parte, il forteaza sa traiasca sub anumite constrangeri, insa, pe de alta parte, ii ofera satisfactii in viata sociala si sansa de a participa la performantele grupului.

Principalele constrangeri pe care le impune grupul se refera la adaptare, la dezvoltarea unui sentiment comun. Fiecare membru al grupului trebuie sa se adapteze deoarece in cazul in care se gaseste intr-o pozitie extrema sau singulara este fortat sa paraseasca grupul. Prin aceasta, grupul are tendinta de a egaliza membrii sai.

Conducatorii sau liderii grupului sunt supusi la o presiune suplimentara deoarece ei sunt cei care reprezinta in mod special idealurile si normele grupului si aceasta inseamna ca un comportament instabil este mult mai riscant pentru ei decat pentru ceilalti membrii, deoarece aceasta poate insemna pierderea pozitiei pe care o au in grup.

Cine insa se adapteaza suficient grupului, se va identifica puternic cu aceasta si prin confirmarea reciproca din partea celorlalti membri ai grupului, rezulta unitatea de masura a intensitatii apartenentei la grup. Aceasta constiinta a grupului se exprima prin orientari valorice comune, cum ar fi mandria, vizavi de rezultatele obtinute impreuna, cat şi elementele de jargon care apar de regula in grup.

Prin sentiment comun, membrii grupului se apropie intre ei si în acelasi timp se indeparteaza puternic de mediul ce nu apartine grupului. Prin scopurile si realizarile sale grupul încearcă sa castige o anumita recunoastere sociala, insa alaturi de aceasta apare deseori concurenta, critica sau chiar dusmania. Ambele aspecte sunt necesare pentru dezvoltarea sentimentului comun si pentru a marii presiunea de adaptare a membrilor la normele grupului.

Grupul ca intreg, inseamna mai mult decat suma partilor sale componente si aceasta constatare este valabila si pentru performantele grupului, care in conditii prielnice pot fi mult mai mari decat suma performantelor particulare ale membrilor grupului. Aceste avantaje rezulta din principiile insumarii fortelor, a compensarii greselilor si capacitatilor, a concurentei stimulative, a planului de actiune comun si a capacitatii rapide de transpunere in practica a unui plan.

Insumarea fortelor (capacitatilor) conduce la un avantaj clar al grupului daca sarcina pusa unui membru depaseste forta acestuia si aceasta nu poate fi rezolvata decat prin efort comun. Aceasta regula este valabila de la simpla ridicare a unei greutati pana la o reprezentare efectiva a intereselor.

Compensarea greselilor si a capacitatilor conduce la acea situatie in care partile mai slabe sau mai bune ale membrilor grupului se completeaza reciproc astfel incat, greseala unui membru poate fi evitata, atenuata sau corectata prin activitatea celorlalti membri.

In conditii favorabile, se ajunge in cadrul grupului de lucru la concurenta stimulativa, adica fiecare membru al grupului este stimulat mai puternic in rezolvarea sarcinii comune decat ar fi facut-o in particular.

Grupul dezvolta norme comune pentru atingerea scopurilor sale, precum si un plan de acţiune pentru realizarea sarcinilor ce ii revin, de care membrii grupului se simt atasati. Respectarea planului de actiune este controlata de ceilalti membri ai grupului iar cel care se abate de la aceasta este amenintat cu sanctiuni. Daca normele existente sunt prielnice scopului comun iar planul de actiune este realizabil, atunci probabilitatea de atingere a scopului grupului este mai mare in medie pentru grup decat pentru fiecare membru in parte.

Grupul isi asuma mai usor un risc decat cei care actioneaza singuri, deoarece membrii grupului se hotarasc mai usor sa accepte o inovatie si nu se mai pot razgandi pe parcursul procesului de difuzie intrucat aceasta contravine normelor stabilite.

Grupurile mature (care au depasit problemele tipice formarii grupului si distribuirii rolurilor) pot oferi membrilor un sentiment de siguranta, iar apartenenta este perceputa ca fiind pozitiva si demna de obtinut.

Pentru activitatea de consultanta este de preferat munca cu grupuri de beneficiari datorita particularitatilor si dinamicii grupului, prin care se poate realiza mai usor telul propus. Concentrarea activitatii pe lideri cu influenta mare asupra grupurilor este mai putin eficienta decat elaborarea continutului activitatii de consultanta cu asentimentul intregului grup.

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>