Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru dezvoltarea turismului in Delta Dunarii

Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru dezvoltarea turismului in Delta DunariiIeri, 15 martie 2019, a avut loc la Tulcea seminarul “Agricultura ecologica-pilon de sustinere al turismului responsabil in Delta Dunarii”, eveniment organizat de Consiliului Judetean Tulcea, Asociatia de Management a Destinatiei Turistice Delta Dunarii si a Delta Organic Crops.

La intalnire au participat secretarul de Stat Daniel Dumitru Botanoiu, autoritati locale si operatori din domeniul turismului si al agriculturii ecologice, reprezentanti de marca, printre care si fostul presedinte al Republicii Federale Germania, Christian Wulff, si ambasadorul eco-turismului in Romania, domnul Ivan Patzaichin.

In cadrul seminarului au avut loc o serie de dezbateri importante, axate pe identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, pe standarde de calitate, pe dezvoltarea punctelor gastronomice locale.

Suprafata piscicola importanta, de 44.000 hectare, reprezinta un principal furnizor de hrana ecologica, iar traditiile din Delta sunt strans legate de pescuit, acvacultura, turism piscicol si coexistenta om-natura. Delta beneficiaza de un produs protejat la nivel european IGP - Scrumbie de Dunare afumata, un produs pentru care dosarul e depus la Comisia Europeana in vederea certificarii (salata cu icre de stiuca de Tulcea), doua dosare in analiza la MADR (placinta dobrogeana si salata traditionala cu icre de crap), 20 de produse traditionale atestate si 2 produse de reteta consacrata.

Potrivit reprezentantilor firmelor private, Delta Dunarii si-ar putea dubla suprafata cultivata ecologic in ultimii ani, in prezent agricultura bio ocupand circa 18.000 de hectare in rezervatie.

In debutul seminarului, fostul presedinte al Republicii Federale Germania, Christian Wulff, a vorbit despre necesitatea gasirii unor solutii pentru principalele provocari, lipsa fortei de munca si a predictibilitatii pentru mediul de afaceri, si a apreciat potentialul biologic al zonei. "Piata este in crestere pentru produsele bio. Aveti un sol optim, o clima excelenta", a precizat Christian Wulff.

In discursul sau, secretarul de stat Botanoiu a declarat: ”Mecanismele de integrare trebuie concepute printr-o comunicare excelenta intre comunitati si un mix de politici publice care sa adauge sustinere si crearea unor branduri si marci care sa consacre zona Deltei Dunarii, prin promovarea si integrarea acestora in activitatile de turism. Acest mix de politici publice trebuie partajat intre autoritatile centrale si autoritatile si factorii locali implicati”.

Referitor la acest tip de politici publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale intentioneaza sa promoveze un act normativ privind sustinerea produselor de inalta calitate, clasificate pe criterii de continut, zona de origine sau regiune. Aceste produse vor fi certificate si vor purta o holograma de inalta calitate, pe langa alte conditii de etichetare care sa asigure consumatorul de puritatea si valoarea produsului.

De asemenea, MADR are in vedere realizarea unor programe de promovare a brandurilor nou create si implicarea autoritatilor locale in regim de parteneriat pentru ca operatorii economici sa fie sustinuti in dorinta de a se face cunoscuti. Totodata, secretarul de stat a afirmat ca MADR sustine infiintarea punctelor gastronomice locale si sprijina concretizarea acestor proiecte.

Horia Teodorescu, presedintele CJ Tulcea, a declarat: "Seminarul acesta este deosebit de important pentru Tulcea ca perspectiva de viitor. Spun asta pentru ca in urma cu mai multi ani s-a pornit o strategie pentru dezvoltarea judetului Tulcea, realizata cu sprijinul Bancii Mondiale, care a avut ca piloni importanti tocmai agricultura ecologica si turismul. Agricultura ecologica reprezinta pentru judetul Tulcea drumul cel mai important pe care trebuie sa-l parcurga, printr-un parteneriat cu companii de prestigiu, care ne pot sprijini in ceea ce priveste know-how-ul si ma refer la companiile germane dar si alte companii din Uniunea Euopeana. Judetul are un potential extraordinar in ceea ce priveste agricultura ecologica, datorita conditiilor geografice si luam in calcul aici Delta Dunarii, cu restrictiile de mediu aferente () Aveti toata sustinerea Consiliului Judetean in ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii ecologice, pentru ca este un pilon de sprijin important pentru dezvoltarea judetului. Combinand agricultura ecologica si turismul responsabil, cred ca viitorul judetului Tulcea va fi unul sanatos, un viitor asigurat".

Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru turismul in Delta Dunarii


Ministrul plenipotentiar si insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei in Romania, Henning Kai, a mentionat ca schimburile de afaceri romano-germane au ajuns la 30 de miliarde de euro. "Sunt peste 7.500 de firme germane active, cu o contributie de 13% la capital, ceea ce face din Germania al doilea investitor ca marime in Romania. Am creat prin firmele germane 250.000 de locuri de munca. Sunt cifre care prezinta doar simbolic interconectarea dintre sistemele noastre economice", a precizat Hennig Kai.

Catalin Tibuleac, presedintele AMDTDD, a declarat: "Agricultura ecologica este in primul rand o modalitate de valorificare superioara a produsului agricol, prin introducerea in lantul alimentar scurt generat de turism. Seminarul a permis identificarea liantului dintre agricultura ecologica si turismul responsabil: alimentul bio. Trebuie sa tinem cont de faptul ca alimentul bio este, practic, produsul finit, care ajunge direct la turistul venit sa viziteze Delta Dunarii. Este laudabila concentrarea demersurilor la nivel judetean si guvernamental, pentru armonizarea legislatiei cu privire la activitatile economice nepoluante desfasurate in Delta Dunarii. De asemenea, ne ajuta foarte mult constientizarea, de catre decidentii politici si de catre mediul afaceri, a importantei agriculturii ecologice si a activitatilor nepoluante in dezvoltarea sustenabila a judetului. Cu ocazia acestui seminar am discutat si necesitatea definirii corecte si a implementarii conceptului de bioeconomie in Delta Dunarii, care va reprezinta fundamentul unei noi alocari de fonduri europene 2021-2027, pentru integrarea in Strategia Dunarii".

AMDTDD subliniaza, de asemenea, necesitatea definirii Brandului integrat de destinatie - concept unitar pentru integrarea agriculturii ecologice, a turismului responsabil, a bio economiei - armonizarea in acest sens a eforturilor Consiliului Judetean Tulcea, Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, Institutul National Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii, Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii, Clusterul Bio Danubius si mediul de afaceri.

Dintre reprezentantii pietei si specialisti, au prezentat alocutiuni Costin LIANU - conferentiar doctor universitar manager internationalizare BIO Danubius: "Clusterul BIODANUBIUS - etapa inteligenta pentru viitorul agriculturii ecologice in Delta Dunarii"; Thomas Hermann THURING - Delta Organic Crops SCS - "Agricultura ecologica - deziderat in dezvoltarea Deltei Dunarii"; Hennig KAI - ambasada Germaniei - relatiile economice romano-germane - "Sansa pentru viitor"; Christian WULFF - fostul presedinte al Republicii Federale Germania - despre parteneriatul romano-german.

De asemenea, au mai prezentat alocutiuni Ivan Patzaichin - ambasador al Eco-Turismului in Romania: "Traditia te invata cel mai bine - punctele gastronomice locale, pescaturismul"; Dragos ANASTASIU - Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana; Lucian SIMION - deputat in Parlamentul Romaniei: "Legislatie aplicata pentru o agricultura ecologica", Anca Nedea Pavel - directorul executiv al Organizatiei Patronale Mamaia - Constanta: "Turismul sustenabil in Delta Dunarii - deziderat pragmatic sau utopie?", Aurel BORSAN - presedintele Fundatiei "Amfiteatru": "Valorificarea identitatilor locale prin turism responsabil"; si Eniko MATYUS - manager general Cluster Regional pentru Turism Balneologic: "Specializare inteligenta prin Clusterele Regionale - Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania".

Reamintim ca operatorii certificati in agricultura ecologica primesc sprijin prin masura 11.1 din PNDR, in functie de tipul de cultura, pornind de la 293 euro/ha pentru terenul arabil, pana la 620 euro/ha pentru plantatiile de vie aflate in conversie la sistemul ecologic.

Evenimentul a avut loc la sediul Consiliului Judetean Tulcea, la initiativa presedintelui Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu si a presedintelui Asociatiei de Management al Destinatiei Turistice, Delta Dunarii (AMDTDD), Catalin Tibuleac.

Seminarul s-a desfasurat sub inaltul patronaj al fostului Presedinte al Republicii Federale Germania, domnul Christian Wulff. Au mai participat domnul Kai Hennig, ministru plenipotentiar, adjunct al sefului misiunii diplomatice a Republicii Federale Germania la Bucuresti, reprezentanti ai Guvernului si ai Parlamentului Romaniei, Lucian Furdui, prefectul judetului Tulcea reprezentanti ai mediului de afaceri, precum si primarii localitatilor din judetul Tulcea. Conducerea Consiliului Judetean Tulcea a mai fost reprezentata de vicepresedintii Dumitru Mergeani si Petre Badea si de administratorul public al judetului, Vasile Strat.

surse: MADR / Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii

 

Bio Danubius se implica in dezvoltarea sustenabila a Deltei Dunarii

In data de 15 martie 2019 a avut loc la Consiliului Judetean Tulcea seminarul ”AGRICULTURA ECOLOGICA-PILON DE SUSTINERE AL TURISMULUI RESPONSABIL IN DELTA DUNARII”. Evenimentul a avut ca scop identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, dezvoltare bazata pe utilizarea brandului integrat de destinatie, pe crearea de standard privat pentru certificarea produselor ecologice si prin implementarea punctelor gastronomice locale bazate pe integrarea activa a comunitatilor locale.

In cadrul seminarului au avut loc o serie de dezbateri importante, axate pe identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, pe standarde de calitate. In discursul sau, secretarul de stat Botanoiu a declarat: ”Mecanismele de integrare trebuie concepute printr-o comunicare excelenta intre comunitati si un mix de politici publice care sa adauge sustinere si crearea unor branduri si marci care sa consacre zona Deltei Dunarii, prin promovarea si integrarea acestora in activitatile de turism. Acest mix de politici publice trebuie partajat intre autoritatile centrale si autoritatile si factorii locali implicati”.

Centrul USH Pro Business a luat parte la eveniment in calitatea sa de unitate de management in ceea ce priveste internationalizarea clusterului Bio Danubius, singurul cluster pe agricultura ecologica din Regiunea Sud-Est. Clusterul Bio Danubius, care a avut si rolul de coorganizator al evenimentului, reprezinta un vector important de dezvoltare al regiunii, si pune in valoare potentialul pe care Regiunea Deltei Dunarii le ofera sectoarelor agricultura ecologica si turism, prin corelarea acestor domenii in vederea unei dezvoltari sustenabile.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta reprezentantilor autoritatilor publice la nivel local si national, a mediului de afaceri local, precum si de reprezentanti ai Ambasadei Germaniei si a fostului presedinte al Republicii Federale Germania, domnul Christian Wulff.

In cadrul evenimentului a fost prezentata activitatea clusterului Bio Danubius, format in anul 2014, precum si viziunea acestuia bazata pe bioeconomie. Au fost prezentate obiectivele clusterului de dezvoltare in zona a agriculturii ecologice, de dezvoltare si integrare a lanturilor valorice locale de agricultura ecologica cu cele turistice. A fost prezentata si activitatea internationala a clusterului precum si implicarea activa a acestuia in Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii.

”Bio Danubius, un cluster emblematic pentru regiune, a devenit deja un brand regional. Prin membrii sai, agricultori ecologici dar si universitati, institutii de cercetare si dezvoltare, acest cluster este bine orientat spre internationalizare si inovare, devenind astfel un partener important atat pentru mediile de afaceri locale cat si pentru autoritati. Participa activ la proiectul european de cercetare Danubius RI si doreste sa se implice in revizuirea strategiei regionale pentru biosfera Deltei Dunarii, precum si in alte proiecte care sa permita o promovare mai sustinuta a bioeconomiei. Pe plan national, Bio Danubius va deveni un motor al dezvoltarii filierelor de produse ecologice prin Asociatia Interprofesionala Inter-Bio”, a declarat domnul Costin Lianu, Director General USH Pro Business si Presedinte al Inter-Bio.

USH Pro Business
www.ushprobusiness.ro 

  

 

Noutati

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>