Obiceiurile si traditiile populare ilustrate pe marcile postale romanesti

Obiceiuri  si traditii pe marci postaleProiectul filatelic "Romania in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO" reuneste pe timbre semnificatii populare si ilustreaza valorile perene ale traditiei romanesti, patrimoniu reprezentativ pentru poporul roman si o adevarata imagine a identitatii neamului nostru.





Prin proiectele filatelice pe care le abordeaza, Romfilatelia contribuie la dezvoltarea si promovarea patrimoniului cultural si istoric national, marca postala fiind un veritabil sustinator al valorilor romanesti transmise de tara noastra comunitatii internationale.


Patrimoniul Cultural Imaterial romanesc insumeaza traditii si expresii orale, ritualuri si evenimente festive, dar si cunostinte si practici referitoare la natura, la univers si la tehnici legate de mestesuguri traditionale.

Patru dintre aceste obiceiuri si manifestari, inscrise in lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, sunt promovate cu mandrie prin prezenta emisiune de marci postale: ritualul Calusului, nominalizat si acceptat in noiembrie 2005, care este reprodus pe marca postala cu valoarea nominala de 6 lei, Doina inclusa in octombrie 2009 si transpusa pe timbrul cu valoarea nominala de 3,10 lei, ceramica traditionala de Horezu inclusa in decembrie 2012 si reprodusa pe marca postala a colitei dantelate, avand valoarea nominala de 9,10 lei. Colindatul in ceata barbateasca este cel mai recent obicei al traditiei romanesti, inclus pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO in decembrie 2013 si ilustrat pe marca postala cu valoarea nominala de 9,10 lei.

Dansul Calusului, prezent in timpurile vechi atat in Moldova cat si in Transilvania, astazi se practica in Muntenia, Oltenia si Ardeal (zona Orastiei). Acest dans specific romanesc, in mod traditional se executa in saptamana dinaintea Rusaliilor si are scop tamaduitor, insa exista documente istorice care atesta practicarea dansului si cu alte ocazii, de exemplu, dansul executat de soldatii lui Mihai Viteazul, „caluserii”, ce se aflau sub conducerea capitanului Baba Novac, in cadrul sarbatorii date de Sigismund Bathory in 1599, la Piatra Caprei langa Alba Iulia.

Calusul tine de cultul unui stravechi zeu cabalin numit de traditia populara a dacilor Calus, Calut sau Calucean. Elementele din costumul calusarilor poarta si ele denumiri care amintesc de numele zeului, miscarile dansului simbolizand tropaiturile si comportamentul cabalin.

Poporul roman a creat un adevarat tezaur artistic prin opere literare in care si-a exprimat nazuintele, a cantat vitejia stramoseasca si a dat glas sentimentelor si gandurilor sale.

Doina este una dintre creatiile literare reprezentative, specific romaneasca, care imbogateste folclorul alaturi de basme, balade etc. Ca specie literara, doina este o opera lirica in versuri in care se exprima o gama larga de sentimente (de dor, de jale, de dragoste) caracterizate printr-o deosebita profunzime si care se interpreteaza pe o melodie.

Realizarea ceramicii de Horezu este un mestesug traditional unic, practicat atat de barbatii cat si de femeile din partea de nord a judetului Valcea, procesul de fabricatie fiind divizat. Barbatii sunt cei care se ocupa cu extragerea lutului, care este, ulterior, curatat, portionat si udat, framantat, tescuit si amestecat, devenind astfel materia prima cleioasa din care sunt confectionate celebrele vase rosiatice de Horezu. Femeile sunt cele care decoreaza obiectele folosind tehnici si instrumente specifice, cu care deseneaza modele traditionale. Indemanarea si talentul de a combina formele si culorile definesc personalitatea si unicitatea acestui tip de ceramica. Culorile sunt vii si variaza de la maro inchis, rosu, verde si albastru pana la celebrul ivoriu de Horezu, iar simbolurile reprezentate sunt pestele, sarpele, cocosul, pomul vietii, frunza de stejar.

Decizia de a introduce tehnica ceramicii traditionale de Horezu pe Lista reprezentativa UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial este o recunoastere a sutelor de ani de traditie nealterata.

Obiceiul colindatului de ceata barbateasca intalnit, in preajma sarbatorilor de iarna in Romania si Republica Moldova, a fost inscris in lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO la cea de-a opta sesiune a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfasurat la Baku, Azerbaidjan, in martie 2013.

Colindatul in ceata barbateasca este un obicei vechi in cultura romaneasca. Originea lui latina a fost dezbatuta repetat si este general acceptata. Timp de secole a insotit poporul roman, indrumandu-i viata dupa normele inalte ale eticii si esteticii populare. El concentreaza valori de prima importanta ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuate prin traditia oralitatii. In timpul practicarii colindatului sunt luati in considerare toti membrii comunitatii, fiecare avand rolul sau ca parte a intregului colectiv. Obiceiul a educat in spiritul acestei traditii sute de generatii de copii si de tineri, facandu-i creatori si purtatori ai patrimoniului cultural imaterial.

Obiceiuri  si traditii pe marci postale 2Cele 4 valori sunt completate de plicul prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 20 de timbre + 1 vinieta, minicoala de 6 timbre si colita dantelata.

Incepand cu ziua de joi, 7 august a.c., emisiunea de marci postale Romania in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

Romfilatelia aduce multumiri Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si Muzeului Judetean Valcea pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de marci postale.

 

Obiceiuri  si traditii pe marci postale 3

 

Romfilatelia
www.romfilatelia.ro

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>