Un nou conflict a izbucnit intre Cipru si Turcia cu o miza cel putin bizara: cine e stapanul rahatului? Statul cipriot, membru UE din 2004, vrea sa fie recunoscut si protejat de Uniune ca unic producator al rahatului sub numele "loukoumi yeroskipou".
Producatorii turci au intrat in panica pentru ca produsul lor, cunoscut ca "lokum" sau "deliciu turcesc", nu poate concura pe piata de la egal la egal cu cel al cipriotilor. Mai mult, turcii nu pot obtine recunoasterea marcii comerciale din partea UE atat timp cat tara lor nu face parte din forul comunitar.
"Rahatul turcesc este cunoscut pe piata mondiala ca deliciu turcesc de ani. Grecii ciprioti habar nu au cum se face rahatul", sustine Adnan Ozdogru, patronul unei companii producatoare de "lokum" din orasul Adana, din sudul Turciei.
Insa, producatorii din Cipru spun ca nimeni nu-si poate aroga meritul de a fi inventat rahatul, mai ales ca delicatesa de cofetarie este produsa si in Grecia, si in Turcia, si in Cipru dupa aceeasi reteta.
Pe data de 19 Decembrie 2007, rahatul "Geroskipou loukoumi'' desertul facut din zahar, faina de porumb si migdale, a fost inclus in al catalogul denumirii de origine si indicatie geografica protejata al Uniunii Europene.
Cererea de inscriere in catalogul UE a fost prezentat in 2003 de catre Afrodita Yeroskipos Ltd, o companie din Geroskipou, un sat din Paphos. In martie 2005, cererea a fost trimis la Comitetul European pentru o decizie finala. Nu s-au ridicat obiectii din alte state membre UE sau tarile terte si asta a deschis calea pentru inregistrare oficiala a rahatului "Geroskipou loukoumi".
In 2004, Aphrodite Yeroskipos Ltd a lansat un nou brand, avand grija de a apara valorile sale traditionale de puritate si calitate. Produsul este fermecator ambalat. Se ofera acum, clientilor, o si mai mare varietate de arome si dimensiuni ale produsului traditional.
Un conflict asemanator, ca cel dintre Turcia si Cipru, poate aparea intre Romania si Ungaria pentru o serie de produse traditionale, precum salamul sau palinca. Cu toate ca avem salamul de Sibiu, Ungaria ne-a luat inainte cu salamul lor. Pe 19 decembrie 2007, odata cu rahatul cipriot, Salamul Pick, numit "Szegedi szalámi "sau "Szegedi téliszalámi" a fost inscris in catalogul UE, ca prim produs traditional din tara vecina.
Dupa cum merg lucrurile in tara noastra, vom putea avem primul produs traditional romanesc recunoscut la nivel european doar dupa 2013.
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>