Grau prea mult

grau2.jpgRecolta mare de grau si incapacitatea producatorilor agricoli de a putea negocia au dus pretul graului spre pragul de interventie din partea Uniunii Europene, o valoare cu mult sub pretul practicat pe piata comunitara.







Declaratiile de sustinere din partea autoritatilor nu i-au facut pe angrosisti sa mai puna ceva la pret, astfel ca producatorii sant, intr-un an cu o recolta excelenta, in situatia de a nu-si putea acoperi cheltuielile.

Marile bazine cerealiere se confrunta cu oferte de pret extrem de mici, de aproximativ 0,45 de lei/kg de grau, in conditiile in care pretul european este de aproximativ 0,75 lei/kg. Agricultorii considera ca un pret corect ar fi de circa 65 de bani/kg.

Presedintele Asociatiei de Marketing si Consultanta in Agricultura (ASOMAR) Teleorman, Ion Manaila, a declarat ca preturile avansate de depozitari si comercianti nu pot acoperi cheltuielile facute pentru obtinerea recoltei, chiar daca aceasta este mai buna decat in anul trecut, cand seceta puternica a provocat mari pierderi fermierilor din sudul tarii. "Noi am recomandat agricultorilor din judet sa stocheze graul si sa nu accepte preturi mai mici de 0,85 lei/kg, in conditiile in care painea se vinde in prezent cu mai mult de 3 lei/kg", a precizat sursa citată. În opinia sa, "nu este drept ca în fiecare an agricultorii sa piarda, iar ceilalti intermediari, inclusiv procesatorii din lantul economic al produsului, sa obtina profituri mari".


Sfaturi de marketing

Producatorii agricoli timiseni sant sfatuiti de specialisti sa nu vanda imediat paioasele din noua recolta la preturi mici, ci sa mai astepte pana spre finele lunii august, cand vor putea primi un pret mai bun. Specialisti din domeniu sustin ca, in plina campanie de recoltare a graului, pretul oferit de angrosisti este de 0,4 - 0,5 lei/kg, dar in august se va ajunge la 0,7 lei/kg, la fel ca in celelalte tarii europene. Ei au precizat ca preţurile care se practică în campanie sînt nemotivante, dar producătorii agricoli nu au cui sa vanda. Conditia principala este ca oamenii sa aiba locuri potrivite unde sa depoziteze cerealele, pentru a nu le deteriora calitatea, sustin acestia.

In judetul Timis, pentru a rezista pe piata in conditii de pret redus, agricultorii au incheiat un parteneriat cu o societate de profil, care dispune de 19 baze de receptie a cerealelor, unde graul poate fi depozitat in conditii optime. Costul de depozitare este de 25 de lei lunar, pe tona de cereale, cu 25% mai mic decat tarifele practicate de celelalte firme.


Recolta peste necesar

Scandalul pretului graului se prefigura chiar inainte de a incepe recoltarea, cand angrosistii au lansat pe piata preturi atat de mici incat aproape nu au fost luate in seama. Pentru vara acestui an, Romania asteapta o recolta putin peste sapte milioane de tone. Jocul pretului graului a inceput cu estimarea productiei pentru acest an. Ministerul Agriculturii s-a ferit sa prezinte public aceasta estimare, chiar daca este o dată oficiala; in functie de productia agricola se calculeaza inclusiv PIB-ul Romaniei. Ca sa impace pe toata lumea, ministerul a dezvaluit estimarea productiei pe propriul site, fara tam-tam-ul facut in alti ani, ca apoi sa o scoata de pe pagina de internet. Cele sapte milioane de tone prognozate sant cu mult peste necesarul de consum la nivel national, de regula 4,2 milioane de tone de grau.


Piata neagra dicteaza

Chiar de la inceput s-a vehiculat un pret de achizitie de 0,4 lei/kg, foarte aproape de pretul de intervenetie practicat la nivelul UE si aplicabil si Romaniei, ca stat membru - 101,31 euro/tona de grau. Angrosistii nu ar fi nici ei multumiti daca s-ar ajunge la intervenetia comunitara, pentru ca ar pierde posibilitatea de a cumpara grau ieftin.

Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si-a aratat, recent, increderea ca pretul graului nu va atinge valorile minime, de 0,4 lei/kg, considerand ca Romania functioneaza pe piata comunitara, unde preturile sant sensibil mai mari. "Punctul slab al producatorilor romani este lipsa de capacitate de negociere, pentru ca nu au unde stoca productia, chiar si pentru cateva saptamani", a completat Dacian Ciolos.

"Pretul este dictat de piata neagra", a concluzionat Viorel Marin, presedintele patronatului ANAMOB, vanzarile de grau direct din camp impunand pretul pe piata graului.


Petre Moraru

Sursa: ABC Agricol