Romanii castiga 2,2 euro/ora

mercedes.jpg



Castigul unui angajat roman este de 17,8 euro pe zi si de 2,2 euro pe ora.












Salariul mediu net pe economie
s-a majorat in ultimul deceniu de 3,4 ori, de la 104 euro in 1998, pana la 354 de euro in luna iunie a acestui an, cel mai favorizat sector fiind administratia publica, cu o majorare de aproape 5 ori.

Romania ramane atractiva pentru investitorii straini, in conditiile in care plata orara medie bruta din mediul privat este printre cele mai scazute din regiune, releva EurActiv. Angajatii care lucreaza in companiile private de pe piata locala castiga, in medie, 89 de euro brut pe saptamana, arata o analiza a remuneratiilor din mediul privat din 11 tari din Europa de Est, realizata de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE). In consecinta, castigul orar al unui angajat roman este de 17,8 euro pe zi si de 2,2 euro pe ora. Desi costurile cu forta de munca au crescut semnificativ in ultima perioada, Romania ramane una dintre cele mai ieftine destinatii investitionale din perspectiva costurilor salariale, fiind surclasata din acest punct de vedere doar de Bulgaria, unde plata saptamanala bruta este de 48 de euro. Un bulgar care lucreaza in mediul privat castiga astfel 1,2 euro pe ora, de două ori mai putin decat un roman si cel mai putin din Europa de Est. Studiul a luat drept referinta castigurile din Germania, astfel ca raportul dintre castigul unui angajat roman si cel al unui neamt este de 1 la 9. In conditiile in care salariul saptamanal mediu brut al unui roman este de 89 de euro, un angajat german va castiga 809 de euro pe saptamana si 20,2 euro pe ora. Daca luam in considerare si evolutia salariului mediu brut pe economie, putem spera ca in anul 2031 exista sansa ca si un angajat roman sa aiba un salariu mediu brut orar de aproximativ 20 de euro, in conditiile in care in sapte ani de zile salariul mediu brut orar a crescut de aproximativ trei ori, aceasta bineinteles fara a tine cont de alti factori“, spune Ileana Stefan, director de resurse umane al retailerului german de discount Plus, care operează 60 de magazine pe piata locala.




Cel mai bine platiti sunt slovenii

Analiza FedEE arata ca est-europeni cei mai bine platiti sunt slovenii, care castiga 5,8 euro pe ora, urmati de croati si cehi, cu 5,1 euro. Raportul intre cele mai mari castiguri raportate in economiile emergente si cele de pe piata germana este de 1 la 3. Desi salariile raman competitive in context european, principalul dezavantaj al pietei locale este deficitul de specialisti, care ameninta de ceva vreme dezvoltarea companiilor. Principalul dezavantaj al pietelor est-europene ramane taxele mari pentru fota de munca, noteaza autorii studiului. Fiscalitatea romaneasca asupra muncii este printre cele mai mari din UE, potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young. Chiar daca unele tari din Europa de Est raman competitive din punct de vedere salarial, cea mai mare „amenintare“ din punctul de vedere al costurilor vine dinspre Asia. In India, salariul mediu orar este de 0,95 de euro, in timp ce in China ajunge la 1 euro. Desi costurile cu forta de munca au avut cea mai spectaculoasa evolutie din regiune, crescand cu 309% in ultimii sapte ani, statistica FedEE arata ca salariile de pe piata locala nu s-au aliniat cu Europa Occidentala si nici macar cu multe dintre tarile din regiune. Pe de alta parte, la nivel de top si middle management, romanii si-au surclasat pe anumite pozitii si in anumite domenii, precum cel imobiliar sau bancar, omologii europeni.

Salariul mediu net pe economie s-a majorat in ultimul deceniu de 3,4 ori, de la 104 euro în 1998, pana la 354 de euro in luna iunie a acestui an, cel mai favorizat sector fiind administratia publica, cu o majorare de aproape 5 ori, arata datele INS. Salariul minim din Romania este de aproape zece ori mai mic decat al britanicilor, unde castigurile minime reglementate sunt de 1.381 de euro pe luna. Salariul minim a fost majorat recent la 540 de lei pe luna (150 de euro).

Sursa: www.ziarullumina.ro