Sprijin pentru exploatatiile de semisubzistenta

11fermamica.jpgExpertii francezi din cadrul Ministerului Agriculturii din Franta impreuna cu reprezentanti de la Camera Agricola din Austria, participa in aceste zile la Paraul Rece, la implementarea Proiectul PHARE de Infratire institutionala Continuarea sprijinului acordat pentru ANCA”. Proiectul sprijina fermierii pentru crearea si dezvoltarea de exploatatii agricole viabile din punct de vedere economic.

Lectorii de azi Roland Hanegel, Francois Anglade (Franta) si Maria Wegerer (Austria) au prezentat facilitatile oferite de masura 141 privind restructurarea fermelor de semi-subzistenta care nu sunt inca viabile din punct de vedere economic.

In cadrul proiectul, participa si ing Malaies Ioan, director la Oficiului Judeatean de Consultanta Agricola Arad.

Sprijin pentru exploatatiile agricole de semisubzistenta in curs de restructurare - COD 141, constituie o masura prioritara din cadrul Regulamentului CE 1698/2005 si face parte din Axa 1 (Imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier).

Sprijinul acordat prin aceasta masura are scopul de a facilita restructurarea si transformarea fermelor de semi-subzistenta in exploatatii orientate catre piata, prin utilizarea durabila a factorilor de productie, imbunatatirea managementului, prin diversificarea productiei agricole, precum si introducerea de tehnologii performante adaptate conditiilor locale.

Beneficiari acestei masuri sunt persoanele fizice si persoanele fizice autorizate care detin terenuri agricole in proprietate, care desfasoara activitati agricole, sunt in varsta de pana la 62 de ani si care prezinta un Plan de afaceri pentru restructurarea exploatatiei agricole.

Sprijinul va fi acordat sub forma de suma fixa, pana la valoarea maxima de 1500 de euro/an pentru fiecare ferma de semisubzistenta, pentru o perioada de maxim 5 ani.

Ferma de semi-subzistenta este ferma care produce pentru autoconsum care comercializeaza o mica parte din productia realizata si care are o dimensiune economica cuprinsa între 2 - 16 UDE.

Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta aflate în proces de restructurare - este un instrument menit sa determine o crestere a veniturilor fermierilor si facilitarea posibilitatilor de dezvoltare a celor cu potential economic scazut, transformarea acestora in exploatatii familiale comerciale capabile sa identifice noi oportunitati de valorificare a productiei, in special prin asociere in grupuri de producatori.

Pentru a beneficia de sprijin, fermierul trebuie să prezinte un plan de afaceri care:

sa demonstreze viabilitatea economica viitoare a fermei;

sa cuprinda detalii privitoare la necesarul de investitii;

sa descrie etape si obiective specifice.

Conformitatea cu planul de afaceri mentionat mai sus este reanalizata dupa un termen de trei ani. In cazul in care obiectivele intermediare cuprinse in plan nu au fost indeplinite la data reanalizarii, nu se acorda nici un sprijin suplimentar, insa beneficiarii nu vor fi obligati la restituirea sumelor deja primite.

Sprijinul se plateste anual sub forma unui ajutor forfetar care nu poate depasi plafonul de eligibilitate si nu poate fi acordat pentru un termen mai mare de cinci.

Aproape 100.000 de ferme mici vor primi 1500 euro/an, timp de 3 ani , daca isi fac un plan de modernizare.

Pentru a deveni viabila, ferma de semi-subzistenta poate utiliza si venituri din activitati non-agricole.

Unitatea de dimensiune economica - reprezinta valoarea productiei agricole in echivalent a 1200 euro. In Uniunea Europeana, Marja Bruta Standard (MBS) da posibilitatea compararii eficientei economice a fermelor dupa Unitatea de Dimensiune Economică (UDE).

Marja bruta standard (MBS) este egala cu (PRODUCTIA x PRETUL DE LIVRARE + SUBVENTII) – CHELTUIELILE SPECIFICE.

Cheltuielile specifice producţiei vegetale pentru calcularea marjei brute standard (MBS) sunt: samanta si materialul de plantat (cumparat sau produse in exploatatie); ingrasamintele chimice, ingrasamintele naturale cumparate sau cele din fermele proprii, produsele pentru protectia culturilor, asigurarea culturilor, apa de irigat, incalzirea, costurile specifice de comercializare (curatare, ambalare), alte cheltuieli specifice.

Prin Decizia 1999/725/CE din 1999, in Uniunea Europeana au fost stabilite 10 clase de dimensiune economica, in functie de numarul de UDE:

I - Mai putin de 2 UDE;

II - Intre 2-4 UDE;

III - Intre 4-6 UDE;

IV - Intre 6-8 UDE;

V - Intre 8-12 UDE;

VI - Intre 12-16 UDE;

VII - Intre 16-40 UDE;

VIII - Intre 40-100 UDE;

IX - Intre 100-250 UDE;

X - Mai mult de 250 UDE.