Ajutor pentru ai invata pe fermierii romani sa coopereze

Din 1989, fermierii romani cauta tot felul de forme de colaborare atat in tara cat si in afara ei.

 






Fermierul roman doreste sa intre in contact cu colegii lui dar in conditiile in care sa se simta respectat. El doreste colaborare pe termen lung si sa vada rodul acelei colaborari.

 

Dar pentru ai ajuta pe fermieri ca sa coopereze trebuie in primul rand sa ne apropiem de ei si sa-i intelegem. Lucrul acesta nu este usor. De atatea ori au fost pacaliti incat au devenit foarte sensibili si tacit, inchid usa pe care cineva o forteaza, chiar cu bune intentii.

 

Ideile, traditiile, si conceptiile fermierilor sunt total diferite fata de cele ale celor care conduc tara romaneasca. Experienta noastra agricola ne arata ca este foarte greu de explicat aceste diferente de gandire, mai ales ca am avut o experienta cooperatista inainte de al doilea razboi mondial.

 

Fermieri romani au avut modele de cooperare in productia agricola (intrajutorare, claca), in procesare (mori de macinat cereale), in aprovizionare (cooperative de achizitii). Mai putin s-au organizat, ei, in forme asociative pentru a detine fabrici de produse lactate si abatoare, etc.

 

Fermierii romani, dupa 1989, au crezut ca trecerea de la comunism la capitalism se poate face prin forme democratice dar acum, odata cu falimentul capitalismul, au aflat ca democratia a fost doar o vorba aruncata in vant si nimic alceva.

 

Democratia inseamna consultarea, dialog si in cele din urma compromis. Constatam ca in Romania, ca peste tot in lume sa vrut capitalism cu orice mijloace si mai putin cu cele democratice.

 

Ma bucur ca suntem in vremuri de criza. Se spune ca acestea sunt vremuri de a judeca lucrurile gresite, pentru a le putea repara si merge mai departe.

 

Dreapta si stanga politica trebuie sa se intoarca spre centru pentru a putea purta dialogul democratic in toate domeniile soci-economice inclusiv in domeniul agricol. Refuzul va face sa se invrajbeasca milioane de romani intre ei in continuare.

 

Noi avem nevoie nu de capitalism salbatic ci de a creea sisteme democratice in economie, in care piata agricola sa functioneze in parametrii normali. Cooperarea face acest lucru prin sisteme democratice in care deciziile se iau prin consultare. Cand probleme sunt mai grave prin dialog. Si cand sunt radicale prin compromis. Aceste reguli democratice trebuiesc respectate de toata lumea pentru a avea fiecare roman de castigat.

 

Pentru ai ajuta pe fermieri trebuie sa ne intoarceam si sa-i intrebam cum decid ei sa coopereze in scopul de a se gestiona mai bine in conditiile de azi a economiei de piata.



 

Inginer agronom Mircea Suhoverschi