Atunci cand vorbim despre agricultura ecologica, vorbim evident despre un foarte bun exemplu de agricultura durabila. Suntem inca departe de deciziile finale despre cum va arata politica agricola comuna europeana post 2013.
Insa, unul dintre obiectivele reformei politicii agricole comune la care lucram in prezent este sa orientam agricultura europeana – sper eu, irevocabil – pe un fagas al productivitatii durabile. Si asta, prin practici agricole simple, necostisitoare, folosite de toti agricultorii, peste tot in Europa.
In viitoarea politica europeana, pe langa criteriile de eco-conditionalitate care vor fi mentinute pentru acordarea platilor directe, va exista si o plata suplimentara care sa-i incurajeze pe agricultori sa foloseasca practici agricole ecologice. Propunerile sunt inca in lucru, dar ne gandim la tehnici precum rotatia culturilor, scoaterea temporara a terenurilor din circuitul agricol sau mentinerea pasunilor permanente.
Agricultura ecologica certificata va intra din oficiu in acest sistem. Cred ca agricultura va avea un viitor in Europa numai in masura in care va gasi un echilibru intre productivitate, competitivitate economica si durabilitate ecologica. Agricultura are un impact asupra resurselor naturale, asupra peisajelor rurale. Acesta poate sa fie negativ sau benefic.
Rolul nostru este sa maximizam beneficiile pe care agricultura le poate aduce mediului, sa incurajam metode de productie care folosesc rational resursele naturale, care sunt atente la regenerarea lor, care mentin biodiversitatea si contribuie la lupta impotriva schimbarilor climatice. In acest context, agricultura biologica va avea desigur, un rol mai important.
Dacian Ciolos (Interviu acordat revistei „Green Report”)
Sursa: www.green-report.ro
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>