Realizari si prioritati in sectorul vegetal in 2011

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, a sustinut o conferinta de presa in data de 6 aprilie 2011, la sediul MADR in care un material prezentat a fost legat de sectorul vegetal.

 







POLITICI IN SECTORUL VEGETAL
 

 

Aplicarea schemelor de plati pe suprafata, al caror cuantum a fost de 131 euro/ha in anul 2010, fata de 115 euro/ha in anul 2009. (Plata unica pe suprafata (SAPS) de 80,36 euro/ha, respectiv platile nationale complementare directe (CNDP) de 50,64 euro/ha )

 

Acordarea de ajutor specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, acordat exploatatiilor aflate in perioada de conversie catre agricultura ecologica. Suma alocata pentru anul 2010 este de 3.098.000 euro.

 

Plata la hectar pentru tomate destinate procesarii, acordata producatorilor ce au un contract incheiat cu un procesator recunoscut si livreaza pentru procesare cel putin echivalentul a 8.000 kg/ha tomate. Pentru anul 2010, prin HG nr. 273/2010 cuantumul care se acorda este de 1725 euro/ha.

 

Sprijin financiar acordat grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume, in perioada 2009-2013, astfel: pentru constituire, sprijin pe 5 ani (max 100 mii euro/an) in procent anual din valoarea productiei comercializate (VPC) de respectiv 10%,10%,8%,6%,4%; pentru investitii din planul de recunoastere, se acorda 75% din volumul investitiilor;

 

Organizatiile de producatori primesc sprijin pe 3-5 ani in procent de 4,1%(poate ajunge la 4,6%) din VPC (max 50% din cheltuieli) pentru finantarea unor masuri ce duc la accesarea fondurilor comunitare specifice sectorului.

 

Sprijin pentru restructurarea sectorului vitivinicol in cuantum anual de 42 mil. euro, pe perioada 2009-2013 pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, asigurarea recoltei, utilizarea mustului de struguri concentrat si/sau concentrat rectificat la cresterea tariei alcoolice naturale a vinurilor si promovarea acestora pe pietele tarilor terte 1

 

Implementarea schemelor de ajutor de stat : Subventionarea accizei la motorina utilizata in agricultura, pentru anul 2010. Schema s-a aplicat pentru o cantitate de peste 159 milioane litri, resursele financiare alocate fiind de peste 185 milioane lei.

 

Reglementarea regimului autorizarii importatorilor de seminte de canepa pentru alte intrebuintari decat pentru semanat ( HG nr.230/2011);

 

Sprijinul pentru asigurarea productiei agricole se subventioneaza 50% sau 70% din prima de asigurare in functie de riscurile asigurate.

 

Subventionarea dobanzilor la credite: schema consta in subventionarea ratei dobanzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli cu institutiile de credit sau cu institutiile financiare nebancare pana la data de 31 decembrie 2011 inclusiv.. Schema se aplica incepand cu acest an.

 

Aprobarea modificarilor si completarilor la regulile privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in agricultura ecologica, privind organismele de inspectie, certificare si supraveghere a activitatii organismelor de control.

 

Aprobarea reducerilor si excluderilor aplicabile cererilor de plata pentru ajutorul specific acordat imbunatatirii calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica.


 

PRIORITATI IN SECTORUL VEGETAL

Continuarea aplicarii masurilor de sustinere a producatorilor agricoli din sectorul vegetal, statuate prin actele normative adoptate in anul 2010 (acordarea platilor pe suprafata aferente anului 2010, sustinerea pretului la motorina, asigurarea productiei agricole, subventionarea dobanzii la credite, etc.)

 

Cresterea gradului de promovare a produselor agricole, prin care se acorda sprijin asociatiilor profesionale si interprofesionale reprezentative la nivel national sau comunitar. In plus, fata de agricultura ecologica si vinuri, sectoare prioritare din prisma Strategiei Nationale de Export 2010-2014, MADR va lua in considerare promovarea produselor de calitate inregistrate in baza Regulamentului nr. 510/2006 privind protectia indicatiilor geografice si a denumirilor de origine ale produselor agricole si alimentare.

 

Identificarea de noi scheme de ajutor pentru fermieri, in contextul Comunicarilor Comisiei Europene pe cadrul temporar de criza.

 

Eficientizarea functionarii pietei in sectorul legume-fructe prin instituirea Programului national pentru legume si fructe, prin care se creeaza premise favorabile initiativei private sau publice pentru realizarea concentrarii de spatii de depozitare pentru legume fructe si cartof in zonele cu potential de productie, in scopul asigurarii unui flux constant de marfa catre consumatorul final, asigurandu- se dinamizarea activitatii de constructii, cu efecte asupra cresterii economice si crearii de noi locuri de munca

 

Sustinerea organizarii si eficientizarea activitatii structurilor asociative la nivel interprofesional pe filiera de produs si a grupurilor de producatori

 

Implementarea masurilor specifice de reglementare a sectoarelor plantelor medicinale si aromatice si a produselor stupului, precum si a sectorului tutunului brut.


 

 

 

Sursa: www.mapam.ro