Schimbarea ponderii activitatilor agricole si infrumusetarea peisajului rural

Valeriu Tabara: Solutii si prioritati in agricultura romaneasca (5)

 







Daca nu sunt resurse suficiente ramane solutia reducerii cheltuielilor in activitatea agricola in ansamblul ei. Acest lucru se poate face intr-un mod barbar, urat, lasand locurile in paragina, sau intr-un mod inteligent.

 

Inteligent spun gandindu-ma la beneficiile pe care padurea si vegetatia verde o au asupra sufletului si corpului.

 

Asadar intentionez sa promovez renuntarea la cultivarea unei parti a terenului cu plante de cultura anuala, care necesita costuri mari cu mecanizarea, depozitarea, transportul si prelucarea productiei pana la stadiul de obtinere furaje concentrate sau produse alimentare, activitate care poate fi inlocuita cu cea a cresteri animalelor pentru carne. In special oi si vite din rase de carne, dar si porci in aer liber si chiar pasari.

 

Aceasta ultima activitate presupune transformarea mai rapida a potentialului pamantului in produs final cu valoare adaugata ridicata, cu eforturi umane si financiare mai reduse.

 

Daca pentru a creste 100 de porci avem nevoie de furajare cu concentrate continua, in cele 365 de zile ale anului (ceea ce presupune toata activitatea de obtinere a lor si costurile aferente), vacile si oile de carne pot fi hranite mai mult de 6 luni doar pe pasune iar in alte 4-5 luni vor consuma in special furaje grosiere (mai ieftine si usor de procurat) precum paiele, fanul etc. Asadar costuri reduse.

 

Constructiile si instalatiile pentru exploatarea animalelor in spatii controlate ca si costurile intretinerii microclimatului sunt iarasi mai scumpe in primul caz. Vacile si oile sunt mai putin pretentioase. Toate acestea inseamna renuntarea la investitii pe care oricum nu ni le permitem si adoptarea unor solutii pragmatice, mai ieftine dar cu rezultate cel putin la fel de bune.

 

Consumul de forta de munca si timp este de asemenea mai mic in cel de-al doilea caz.

 

Promovarea acestor tipuri de activitate precum si acordarea unor stimulente finaciare directionate pe acest sector este o cheie care poate reduce nevoia de investitii si salvarea unor terenuri de la degradarea completa.

 

In plus se creeaza si o piata de desfacere mai activa pentru cereale, obtinute in mod traditional in tara noastra, chiar si acolo unde nu s-ar impune.

 

Legat de acest subiect al utilizarii terenurilor ca pasuni, se stie ca mare parte dintre acestea sunt o bataie de joc la adresa stiintei agricole si bunului simt. Aici fara ezitare voi solicita amenzi drastice pentru cei care vor primi plati directe stimulatoare si nu vor lua masuri de imbunatatire a pasunilor dar si un control foarte dur al incarcarii pe unitatea de suprafata, pentru evitarea suprapopularii.

 

In special se va urmari ca terenurile situate in panta, terenurile din apropierea drumurilor si cailor ferate, a localitatilor sa fie utilizate ca pasuni cultivate sau permanente iar cele improprii utilizarii ca teren agricol sa fie impadurite.

 

Acest al doilea aspect al impaduririi va fi complementar sustinerii unei utilizari rationale a pasunilor si cresterii suprafetelor ocupate cu pajisti cultivate.

 

Prin sustinerea financiara a proiectului propus prin Strategia de combatere a secetei, alaturi de M.M.P, dar si prin colaborarea cu grupurile de voluntari si cu crescatorii de animale intentionam sa realizam plantarea un procent cat mai mare de arbori si perdele forestiere, care sa ofere protectie de intemperii animalelor si un peisaj rural mai curat si atragator.

 

De asemenea aceste paduri si perdele forestiere sunt in acord cu linia de actiune ceruta de schimbarile climatice care afecteaza partea de sud si sud-est a Romaniei, in general.

 

De-a lungul calatoriilor intreprinse am avut placerea sa vad astfel de zone care seamana cu Paradisul si sper sa trezesc gustul locuitorilor din spatiul rural pentru astfel de frumuseti naturale la realizarea carora trebuie sa trecem cat mai repede.

 

 

Autor: Valeriu TABARA

 

Sursa: valeriutabara.blogspot.com