Populatie saraca, in campie bogata

1fermiera.jpg



In campiile cele mai fertile din Romania, la 18 ani de la revolutie, majoritatea populatie este saraca. Acest lucru sa petrecut si in SUA, unde populatia din Sudul fertil, era in anii "50" mult mai saraca decat cea din Nord. Istoria Sudului merita cunoscuta, ca sa ne putem da seama, despre cum sa ajuns la saracia romanilor, intr-o tara bogata.









Putine regiuni din lume au potentialul agricol al Sudului din SUA. Putine regiuni din lume au fost atat de nemilos jefuite si atat de epuizate printr-o folosire nerationala si printr-o permaneta incapacitate a omului de a se adapta la mediul inconjurator.

Regiunea scaldata de valea fluviului Mississippi are o lungime de 500 de mile, o latime de 100 de mile si este tot atat de fertila ca si valea Nilului.

Peisajul zonei in anii "50" era cel a foamei si reprezenta o mostenire culturala a epocii de pionerat, a conditiilor coloniale si a sclaviei. Regiunea a fost saracita ulterior, in perioda moderna, prin activitatea speculatorilor de pamant.

Primii colonisti din coloniile din Sud au incercat sa creeze pe pamantul Virginei o agricultura variata. Eu au semanat culturi aduse din Europa, dar care nu s-au adaptat prea bine Sudului. Au invatat de la indieni sa cultive porumbul, fasolea, cartoful dulce, dovleacul, pepenele verde si fragii. Culturile europene s-au indrodus treptat in functie de adaptarea acestora la conditiile de mediu.

Din nefericire acest gen de agricultura nu a fost privita favorabil de catre Anglia. O companie din Londra formata din cavaleri, nobili, negustori si aventurieri, a primit de la regele Iacob I, in anul 1606, dreptul de a exploata coloniile din Sud, si de a gasii o marfa solicitata la export care sa le aduca profituri fabuloase.

Au incercat cu matasea, apoi vita de vie, si au gasit pana la urma un produs indigen, numit tutunul. Astfel s-a creat un sistem de mari plantatii de tutun in Virginia, Maryland si Carolina. Pe valea fluviului Mississipii sa introdus bumbacul, iar in regiunile de coasta ale Louisianei, cultura de baza a devenit trestia de zahar. Marimea unei ferme mijlocii din Sud a ajuns in anul 1700 la 700 de acri.

La mijlocul secolului al XVIII -lea, aristrocratii din Sud, aveau proprietati de 150 000 de acri. Pentru a lucra in aceste ferme in anul 1619 au introdus sclavii negri, adusi din Africa. A inceput sa se dezvolte monocultura cu suita lui de consecinte triste: hrana insuficienta; secatuirea solului; sclavia; munca fortata; crizele economice; si un nivel cultural si biologic scazut al populatiei.

Pe langa aristrocratii mai existau aproape 2 milioane din familiile care nu poseda pamant. Ei sunt arendasi la cheremul fluctuatiilor pretului marfii lor supuse speculatiilor.

La inceput bumbacul si tutunul au fost cultivate fara a se aplica ingrasaminte. Dar prin monocultura s-a saracit pamanturile, incat au devenit necesare cantitati tot mai mari de ingrasaminte chimice. 30% din cel mai fertil teren din Sud, sufera in prezent de eroziune.

Dupa 1900 bancherii si grupurile finaciare din nord au cumparat in bloc fermele saracite din Sud. Forta disponibila din agricultura a inceput sa lucreze, pe niste salarii de mizerie, in fabricile care s-au mutat din Nord in Sud.

Arendasii cu sculele lor vechi au fost alungati, de pe pamanturile din Sud, si au pornit in cautarea de ferme unde sa lucreze in perioadele de campanie. John Steimbeck in romanul "Fructele maniei", a descris acest simbol al mizeriei din mijlocul belsugului, in care arendasii nu aveau bani sa cumpere paine copiilor lor.

In anii "50", au intervenit masurile federale care au dus la reconstructia Sudului. Astfel venitul individual a crescut cu 75% in 10 ani, in timp ce venitul national a crescut, in aceasi perioada, cu numai 56%. Nici astazi dupa 50 de ani de la reforme, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in bine. "Mahalale rurale ale Sudului sunt lucrul cel mai revoltator din SUA." este parerea analistului american, John Gunter.

In zona Campiilor fertile din Romania, in cei 18 ani de la revolutie se petrece acelasi fenomen de saracie si de degradare biologica si culturala a populatie. Guvernul SUA a intervenit in 1950 cu masuri federale pentru cresterea venitului individual. In Romania peste 50% din populatie traieste sub pragul de saracie, iar masurile nationale se reduc la intalniri populiste si demagogice intre partidele politice.

Aristrocratii romani (cu zeci de mii de ha), aventurierii, speculatorii de terenuri, grupurile financiare si de interes din Romania, sunt tinuti in brate si primesc aceleasi drepturi pe care le-a primit, compania londoneza, de la regele Iacob I, in anul 1606.

De 18 ani rescriem istoria saraciei dintr-o tara bogata, si nu invatam nimic din dilemele Sudului american. Si asta pentruca Romania a ajunsa pe mana unor sabotori ai economiei nationale, pentru care nu exista nici un fel de lege.

Sunt inginer agronom, traiesc intr-o regiune fertila din vestul tarii si nu pot sa stau nepasator la fenomenele de degradare biologica, psihica si sociala a satelor, comunelor si oraselor mici din Campia Aradului. In calitate de consultant agricol, nu am fost solicitat de nici un primar sau consilier local, sa-i sprijin in punerea in practica a masurilor de dezvoltare locala, rurala sau regionala. In schimb reprezentantii puterii locale sunt inconjurati de "asa zisi experti" care ii invata cum sa ocoleasca si sa incalce legea.

Totusi exista o mica mandrie nationala, pentruca am reusit sa rescriem, in 18 ani, istoria sumbra, multiseculara, a Statelor Unite ale Americii. Nu se poate lauda nimeni, in lumea contemporana, cu asemenea performante negative. Si asta pentruca restul lumii se lauda cu un minim de intelepciune si nu cu un maxim de prostie. Iar aceasta prostie nationala ne afecteaza pe toti, deoarece veniturile lunare le cheltuim intr-o saptamana pe mancare si intretinere. Restul de 3 saptamani traim ca si sclavii de pe fostele plantatii ale sudului prin asa numitele "masurile de protectie sociala" oferite de o clasa politica ajunsa in fruntea tarii pe scurtaturi necinstite si imorale.

Noutati

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>