Tractoarele care sunt conduse automat de un calculator in locul soferului sunt pe aproape. Unii producatori de echipamente au experimentat tractoare fara sofer, dar nu le-au dus inca dincolo de stadiul de cercetare. Problema mare este aceea ca tractorul trebuie sa "vada" atunci cand o persoana, animal sau obiect este aproape si sa opreasca sau sa manevreze in jurul acestuia. Nu este loc pentru eroare. Dar tehnologia de orientare a avansat foarte mult in ultimii ani. Tractoare autonome nu poate fi departe, in special pentru munca plictisitore de teren.
S-au spus deja atat de multe despre biocombustibil, este inutil sa spunem mai multe. Dar fiti siguri, biocombustibilii vor continua sa fie critici in urmatorii zece ani, si va va fi nevoie de tot mai multe alternative pentru a satisface cererea noastra masiva de combustibil - de la etanol si biodiesel la uleiul de rapita si floarea-soarelui.
De ani de zile, problema a fost cum sa scapam de reziduul de recolta in exces, astfel incat sa nu afecteaze aparitia culturilor. Acum ca producatorii de combustibil alternativ au o alta utilizare pentru biomasa, companiile de masini si echipamentele cauta din greu noi solutii pentru a face fata. Intrebarea cheie pentru aceste companii este este daca sa sa modifice echipamentele existente, sa elaborareze noi prototipuri sau sa construiasca masini cu totul diferite de colectare a biomasei. Cultivatorii se pot astepta ca masinile colectoare de biomasa sa arate foarte mult cu seceratoarele-pologitoarele din zilele de altadata, dar cu un nume nou si cu o eticheta de pret mult mai mare. Se pare ca acest combustibil alternativ poate sa readuca agricultura in afaceri
Geneticienii au modificat prima data trasaturile usor de identificat in seminte, si acum lucreaza ore suplimentare la cele grele. Toleranta la seceta va fi cireasa de pe tort, iar compania de seminte care va reusi prima sa controleze cu succes acest set complicat de gene va fi castigatoarea unei cereri uriase din partea cultivatorilor. Toate marile companii de seminte se asteapta ca in urmatorii zece ani sa creeze si sa produca hibrizi si soiuri toleranti la seceta in urmatorii zece ani.
Pe masura ce fermele devin tot mai mari, proprietarii acestora sunt in cautarea unui mod mai util si mai sofisticat de a urmari vehiculele decat de a conduce cu masina pana la parcela ca sa vada de ce Ion nu a ajuns la siloz. Cultivatori mari vor incepe sa adopte (daca nu au inceput deja) tehnologiile utilizate de transporturi si logistica, pentru a monitoriza si de a gestiona flota de masini de la un singur ecran de computer, reusind astfel sa optimizeze foarte eficient costurile si timpul de lucru. Tehnologia de gestionare a flotei, numita telematica, include dispozitivele de urmarire a vehiculului si software-ul care arata unde sunt toate vehiculele in orice moment. Versiuni mai avansate ale sistemului permit posibilitatea generarii rapoartelor privind orele de lucru a utilajelor, masurarea nivelului de combustibil, furturilor de combustibil, statisticilor pe fiecare parcela in parte (timp de lucru, combustibil consumat, aria lucrata din acea parcela) samd…
Alte articole : Urmarirea utilajelor in agricultura
Industria de combustie cu hidrogen este in crestere si intr-un stadiu in care etanolul a fost cu aproximativ 10-15 ani in urma. Producatori Auto inclusiv Honda, Toyota, BMW, GM, DaimlerChrysler si Volkswagen lucreaza la motoare pe hidrogen cu ardere interna si cu pile de combustie. BMW a construit doar o mica flota de masini "high-end" pe baza de hidrogen si a prezentat una guvernatorului Californiei, Arnold Schwarzenegger. Este inca mult de lucru. Industria de hidrogen trebuie sa gaseasca modalitatile eficiente energetic pentru a obtine hidrogen. Gazul de hidrogen poate fi produs din surse regenerabile cum ar fi metanul, etanolul, biomasa si apa sau separat din apa cu ajutorul electrolizei care ar putea fi alimentata de energia eoliana si solara.
Disponibilitatea si pretul ingrasamintelor de azot va continua sa fie un factor enorm in rentabilitatea culturilor. Toate eforturile se vor concentra pe aplicarea de azot exact la momentul optim pentru a promova cresterea, deoarece N nu va fi o optiune ca si pret scazut in viitorul apropiat.
Asteptati-va la noi evolutii cu privire dispozitivele montate pe vehicule care ajuta la reglarea distribuirii de seminte, ingrasaminte si produse chimice. Un distribuitor de ingrasaminte va putea fi dotat cu un senzor in fata care va testa, sa zicem, pH-ul solului la fiecare cativa metri si va putea modifica automat rata de aplicare a ingrasamantului imprastiat peste acea zona. Tehnologia de senzori in timp real a fost prezenta sub o forma sau alta inca din 1990 cand s-au folosit pentru prima data senzori de azot. Exemplele includ GreenSeeker, Norsk Hydro (Yara) N sensor, si Crop Circle, toate acestea masurand verdeata frunzelor pentru aplicarea variabila de azot.
Dupa ce au fost considerate mult timp "masinute de copii", vehicule utilitare au suferit o metamorfoza. Un exemplu in acest sens este noul "look" al utilitarului Gator de la John Deere. Noul XUV se incadreaza acum in categoria de "sport" UVS care include printre altele Rhino de la Yamaha, Polaris Ranger si Arctic Cat Prowler. Chiar Kawasaki a lansat un nou vehicul utilitar puternic pentru gama sa cu numele de Teryx si ai sai 750cc. Odata cu pretul in crestere al masinilor si utilajelor, tot mai multi producatori sunt dispusi sa-si achizitioneze un vehicul utilitar, mai ales cu noile functii si utilizari de care sunt capabile. Utilitarele pot acum sa duca mai multi pasageri la lucru sau sa traga greutati considerabile. Vehiculele utilitare din noua genaratie vor fi echivalentul ATV-urilor in urmatorul deceniu.
Alte articole: MULTIFUNCTIONALUL DE FERMA - un ajutor pentru fermierul roman
Imaginati-va ca va potriviti salata cu acelasi ulei pe care-l puneti in tractor in loc de motorina. Ceea ce poate parea o nebunie este acum mult mai aproape de realitate decat credeti. Proiectantii de la Deutz au dezvoltat primul motor diesel care ruleaza pe ulei produs din seminte de rapita. Fermierii pot cultiva propriile culturi de rapita, sa le proceseze direct la ferma, si sa foloseasca uleiul astfel obtinut pe post de combustibil direct in rezervorul tractorului. Sunt realizate deja un tractor de la Same Deutz-Fahr si unul de la Fendt gata echipate cu noul motor pe ulei vegetal. In plus, Deutz este in testarea motoarelor pe soia si ulei de floarea soarelui. Este interesant faptul ca in urma cu cateva decenii exista pe piata un tractor care putea folosi si ulei ca si combustibil. Ceea ce dovedeste ca putine sunt ideile noi, doar unele vechi si „reciclate”.
Ceea ce era vechi este din nou modern atunci cand vine vorba de mori de vant si energia eoliana. Fermele eoliene cu zeci de mori de vant apar peste tot prin Europa. Si a devenit deja o moda printre firmele si universitatile mari de la noi din tara sa fie „eco-friendly” si sa-si monteze proprile mori de vant pentru a produce energie. Dar doar cativa fermieri individuali au avut curajul sa o faca. Energia eoliana ca sursa gratuita de a suplini nevoile fermei este o investitie viabila si putem spera ca tot mai multi agricultori sa mearga in aceasta directie.
Graul ca si cultura a pierdut mult teren in ultimul deceniu, dar in viitorul foarte apropiat vom putea vedea o reinnoire a interesului pentru cereale la nivel mondial. O cerere in crestere si suprafetele cultivabile in scadere au creat o piata sanatoasa pentru aceasta cultura. Deci, cu o protectie mai buna a culturilor din partea statului si cu societatile de seminte care investesc foarte mult in soiuri noi si mai bune putem sa ne asteptam cat de curand la o revigorare a acestui sector puternic afectat de criza din ultimii ani.
Sursa:
farmindustrynews.com
21-11-2024 Erbicide
Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>