Enciclopedia plantelor medicinale folosite in terapia veterinara

Elaborarea acestei lucrari are la baza anumite considerente de ordin teoretic si practic: acest volum se adreseaza atat specialistilor, cat si publicului iubitor de animale; plantele medicinale pot fi incadrate la limita dintre produsele alimentare si medicamentele propriu-zise. Rolul lor nu se limiteaza la influentarea unor procese patologice, ci devine din ce in ce mai important in prevenirea afectiunilor. In lucrare este redata raspandirea plantelor medicinale, acolo unde sunt in numar mare si pot fi recoltate, de asemenea, cartea ofera indrumari privind recoltarea in conditii optime a acestor plante.  


Recoltarea plantelor medicinale din flora spontana de catre proprietarul necuvantatorului ofera numeroase avantaje: miscarea, imbogatirea cunostintelor, valorificarea unor resurse locale.

Pentru a evita eventualele accidente, este descris cum trebuie sa fie produsul obtinut dupa uscare. Se stie ca pentru a avea un efect terapeutic direct mai accentuat plantele medicinale se administreaza in amestecuri. De aceea, la fiecare afectiune mai des intalnita sunt prezentate plantele medicinale indicate. Pentru ca plantele medicinale sa-si pastreze calitatile si efectul asupra organismului, trebuie preparate in mod adecvat si potrivit scopului urmarit; acest aspect este mult mai important decat cantitatea pe care o administram.


Animalele, indiferent de modul lor de hranire, consuma diferite plante sau organe ale acestora in scopul diminuarii si, chiar, tratarii starilor lor de boala. Inteligenta la nivelul animalelor este definita prin capacitatea acestora de a-si adapta comportamentul la situatia existenta.

Se disting doua modalitati de conduite adaptative:
instinctiva (automata) exprimata prin programe ce includ experienta speciei, transmise genetic,
deliberata in care intervine intentionalitatea.

Un act deliberat cu eficienta adaptativa presupune o experienta insusita prin invatare si memorare, o anticipare si o elaborare adecvata. In instincte apare doar o experienta trecuta si memorata in genele codului genetic. Transmiterea lor la descendenti constituie prin sine insasi o anticipare a conditiilor de mediu si a experientelor la care va fi supus purtatorul lor. Cand experientele individuale si conditiile de mediu nu corespund cu acelea memorate de specie in aceste instincte, individul este obligat sa recurga la acte deliberate sau sa piara prin lipsa capacitatii de adaptare.

In realitate exista o imbinare a celor doua posibilitati de actiune, o “libertate a vointei” ale carei limite se extind concomitent cu dezvoltarea filogenetica a sistemului nervos. Intr-o lume in continua schimbare si evolutie, nici un instinct nu poate fi suficient pentru a anticipa toate conditiile in care va trai purtatorul sau. De aceea, acesta trebuie sa fie dotat si cu posibilitati de actiune intreprinse ad-hoc. Cand toate acestea sunt depasite individul dispare.

Instinctele sunt garantii pe care specia si le ia pentru ca perpetuarea sa sa nu se intrerupa. De aceea, le intalnim in lumea vie, si acesta este motivul pentru care manifestarea lor se petrece sub imperiul unei tensiuni la care animalul nu se poate opune fara sa-si atraga suferinta, iar satisfacerea lor este rasplatita prin placere.

In esenta lor, conduitele instinctive constituie acte inteligente avand finalitati adaptative. Ele sunt o expresie a inteligentei materiei vii.

Din dragoste de animale si de natura am continuat seria ENCICLOPEDIA PLANTELOR MEDICINALE prin realizarea volumului Enciclopedia plantelor medicinale folosite in terapia veterinara.

Din cuprins:
Lucrarea incepe cu o prezentare succinta a istoriei plantelor medicinale si a relatiei plante - animale, care face obiectul primului capitol Studiu introductiv.

In capitolul Notiuni generale despre plante medicinale se prezinta principalele clase de principii active, ca substante tamaduitoare pentru organismul animal. De asemenea, se indica metodele de identificare, recoltare, uscare si conservare ale plantelor medicinale in subcapitolul Obtinerea drogurilor. Un loc aparte in acest subcapitol il are prezentarea speciala a precautiei fata de plantele medicinale toxice. Capitolul se incheie cu prezentarea modurilor de prelucrare a drogurilor [reprezentate prin materia prima de origine vegetala, animala sau minerala, care serveste la prepararea anumitor medicamente (conform definitiei din DEX); organele uscate ale plantelor medicinale, in cazul nostru].

Al treilea capitol, care este si cel mai vast, cuprinde Plantele medicinale folosite in terapia veterinara. Fiecare specie de plante se legitimeaza cu denumirea populara si stiintifica, urmata de incadrarea in familie, ecologia si raspandirea in tara. In continuare se prezinta descrierea botanica succinta pentru recunoasterea plantei, organul (organele) utilizat(e), recoltarea (la plantele medicinale cele mai folosite recoltarea este insotita de prezentarea produsului obtinut, pentru a putea fi utilizat cu maximum de randament). Monografia plantei se completeaza cu compozitia chimica din punct de vedere al virtutilor terapeutice, precum si, unde este cazul, toxicologia plantei urmata de acordarea primului ajutor in cazul unor intoxicatii accidentale cu plante medicinale toxice. Apoi sunt prezentate recomandarile fitoterapeutice si modul de administrare al plantelor, atat in uz intern, cat si in cel extern. Monografia fiecarei plante medicinale se incheie cu un tabel care sintetizeaza datele cele mai importante despre aceasta. De asemenea, fiecare planta este insotita de un desen alb - negru.

Explicarea succinta a diferitilor termeni medicali si botanici intalniti in lucrare face obiectul Glosarului.

Indexul de denumiri stiintifice vine in sprijinul cititorului pentru a gasi planta medicinala cautata, indiferent sub ce denumire populara ar cunoaste-o.
 
Trebuie subliniat ca aceasta lucrare nu urmareste sa prescrie tratamente si nici sa inlocuiasca consultatia medicului, ci numai sa arate insusirile plantelor medicinale, sa inlature unele intrebuintari gresite si sa ajute la utilizarea lor intr-un mod stiintific, in apararea sanatatii.

 

 


       Detalii carte:
    * Autor: Mihaela Temelie
    * Editura: Rovimed
    * Colectie: Medicina veterinara
    * Anul aparitiei: 2009
    * Numar pagini: 484

 

Cartea "Enciclopedia plantelor medicinale folosite in terapia veterinara" este disponibila la:

www.librarie.net     >  Click aici pentru mai multe informatii ...

adevarulshop.ro     >  Click aici pentru mai multe informatii ...

www.cartinoi.ro      >  Click aici pentru mai multe informatii ...

   

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>