Cine trebuie sa faca politica agricola locala ?

De 20 de ani, se cauta in Romania o organizatie profesionala care sa realizeze politica agricola locala. S-a asteptat crearea unor camere agricole, formate din producatori, dar in zadar.

 





Domnul comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos, avertiza ca, daca nu creem in Romania structuri agricole functionale la nivel local, nu putem sa ne regasim cu adevarat in Politica Agricola Comuna.


 

Fermierul local trebuie sa cunoasca obligatiile nationale si cele europene (vamale, de piata sau de pret), precum si cele stipulate de Programul National de Dezvoltare Rurala. De asemenea trebuie sa cunoasca si multe alte lucruri.


 

Chiar daca la nivel local s-au creat unele structuri compatibile cu cele europene nu este deajuns. In primul rand nu sunt exploatate toate posibilitatile de a se primii subventii europene. Cred ca trebuie sa existe o strategie locala prin care sa fie implicati institutii publice, producatori agricoli si organizatii profesionale pentru a inventaria rasele si soiurile locale, terenurile disponibile dezvoltarii agriculturii ecologice, pasunile si fanetele naturale, habitatele seminaturale, sau suprafetele agricole unde se aplica ingrasaminte verzi, etc. De asemenea trebuie sa existe implicare pentru cresterea calitatii produselor agricole si standardelor de bunastare la animale.


 

O alta masura care se impune la nivel local, este faptul ca trebuie sa se executa un control sistematic in sectorul agricol. Spun asta deoarce nu exista un program unitar de control si verificare privind: starea sanitar veterinara a animalelor; suprafetele si culturile agricole; productia integrata; agricultura ecologica; produsele traditionale; solul si apa; conservarea mediului, etc. Inspectorii care fac controlul trebuie sa fie cunoscuti de catre producatorii agricoli locali si trebuie sa existe date de contact cu fiecare ( APIA, Primarie, Mediu, Protectia consumatorului, Directia Agricola, Unitatea fitosatinara, Inspectia sanitar veterinara, etc). Printr-un control sistematic chiar in echipe mixte se pot cunoaste toate problemele si se pot gasii cat mai multe solutii viabile de rezolvare a lor.


 

In Romania nu este valorificata la maxim bazele de date locale formate din harti cadastrale si fotoplanuri prin care se pot verifica starea terenurilor si culturilor agricole. Avand la dispozitie aceste date se pot observa zonele de risc (seceta, grindina, inundatii), perdelele de protectie (sau lipsa acestora), zonele de flora si fauna salbatica, tipurile de sol. De asemenea, pe baza cartarii buruienilor si bonitarii terenurilor se pot face planurile locale de fertilizare, erbicidare, etc.


 

Un domeniu tratat cu indiferenta pe plan local este cel referitor la agricultura si mediu. Pentru asta ar trebui sa existe grupuri locale care sa abordeze biodiversitatea si gestiunea ecologica. Avand la dispozitie si bazele de date prezentate mai sus se pot lua masurile cele mai bune in caz de inundatii, seceta si accidente naturale sau climatice. Trebuie, de asemena sa existe pe plan local un set de masuri de bune practici agricole, din care nu trebuie sa lipseasca cele ameliorative (araturi adanci, rotatia culturilor, cultivarea leguminoaselor perene, scarificarea, fertilizarea organica, amendarea terenurilor, ingrasamintele verzi etc.)


 

Pe plan local nu exista grupurile de produse traditionale si ecologice recunoscute si care sa-si poate proteja produsele, culturile si animalele din rasele locale la nivel national si european. Suntem tara cu foarte multe produse atestate dar din cauza ca nu exista o politica agricola locala acest potential imens este slab valorificat. De asemene asociatiile si sindicatele agricole la nivel local sunt aproape inexistente. Si se pot creea asemenea asociatii atat pentru sectorul vegetal (cultura mare, legume) cat si pentru cel animal (ovine, bovine, porcine, pasari, apicultura).


 

Odata constituite aceste grupuri, se pot face activitati de consultanta de grup si de extensie, inclusiv cursuri de pregatire profesionala si de specializare. Nu in ultimul rand se pot lansa concursuri pe plan local (cu premii) pentru inovatii agricole, la care pot participa toti producatorii care au avut realizari semnificative in acest sens.


 

Una dintre cele mai importante lucruri care trebuie sa existe pe plan local este cel de promovare a investitilor. Este important ca de la tara sa plece spre comert si export produse agricole gata prelucrate. Ma refer si la cele proaspete care trebuiesc sortate, calibrate si ambalate conform standardelor, cat si la cele procesate (fainuri, uleiuri, conserve, preparate traditionale, etc) care trebuiesc certificate si etichetate corespunzator.


 

Stim ca o mare suma de bani neramburasibili sau dus pe investitii care aduc materia prima din import, ceea ce este grav. Banii europenii au venit pentru producatorii agricoli romani si nu pentru cei straini. Si au venit ca ei sa o duca mai bine iar consumatorii romani sa gaseasca produse romanesti mai bune si mai ieftine. Tocmai de acea trebuie urgent sa creem verigile lipsa din sistemul agroalimetar local, in care producatorii sa se asocieze pentru procesarea, depozitarea, ambalarea si distributia produselor agricole locale.


 

Suntem in recesiune, si recesiunea nu trebuie sa duca la lichidarea pietei ci la restructurarea ei. Exista in prezent o miscare pe plan mondial al vanzarilor directe din ferma. Este un parteneriat intre producatori si consumatori prin care se pot face legaturi pe termen lung. Fiecare producator are lista de consumatori la care livreaza sistematic produse pe baza de abonament. Cu aceasta ocazie se poate relansa si agroturismul. Astfel orasenii vin in fermele - pensiune unde pot sa stea doua zile si sa recolteze personal fructee, legume oua, mult mai proaspete si mai sanatoase decat cele din comert.


 

Este greu sa faci consultanta agricola fara sa existe o politica agricola coerenta si structuri agricole functionale pe plan local. Si totusi consultanta agricola se face, dar mai putin eficient. Sa incercat sa se schimbe unele lucruri dar fara o vointa politica puternica nu se poate face mare lucru. Asa ca arunc manusa in ograda politicienilor si producatorilor agricoli pentru ca impreuna sa facem o politica si o restructurare agricola locala adevarata.

 

 
 

 

Ing. Mircea Suhoverschi – Camera Agricola Judeteana Arad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>