Tehnologia schimba agricultura

 

Noi directii, descoperiri si tehnologii agricole



1.Tractoare autonome

Tractoarele care sunt conduse automat de un calculator in locul soferului sunt pe aproape. Unii producatori de echipamente au experimentat tractoare fara sofer, dar nu le-au dus inca dincolo de stadiul de cercetare. Problema mare este aceea ca tractorul trebuie sa "vada" atunci cand o persoana, animal sau obiect este aproape si sa opreasca sau sa manevreze in jurul acestuia. Nu este loc pentru eroare. Dar tehnologia de orientare a avansat foarte mult in ultimii ani. Tractoare autonome nu poate fi departe, in special pentru munca plictisitore de teren.

 

 

2.Biocombustibili

S-au spus deja atat de multe despre biocombustibil, este inutil sa spunem mai multe. Dar fiti siguri, biocombustibilii vor continua sa fie critici in urmatorii zece ani, si va va fi nevoie de tot mai multe alternative pentru a satisface cererea noastra masiva de combustibil - de la etanol si biodiesel la uleiul de rapita si floarea-soarelui.

 

 



 

3.Combine de biomasa

De ani de zile, problema a fost cum sa scapam de reziduul de recolta in exces, astfel incat sa nu afecteaze aparitia culturilor. Acum ca producatorii de combustibil alternativ au o alta utilizare pentru biomasa, companiile de masini si echipamentele cauta din greu noi solutii pentru a face fata. Intrebarea cheie pentru aceste companii este este daca sa sa modifice echipamentele existente, sa elaborareze noi prototipuri sau sa construiasca masini cu totul diferite de colectare a biomasei. Cultivatorii se pot astepta ca masinile colectoare de biomasa sa arate foarte mult cu seceratoarele-pologitoarele din zilele de altadata, dar cu un nume nou si cu o eticheta de pret mult mai mare. Se pare ca acest combustibil alternativ poate sa readuca agricultura in afaceri

 

4.Culturile rezistente la seceta

Geneticienii au modificat prima data trasaturile usor de identificat in seminte, si acum lucreaza ore suplimentare la cele grele. Toleranta la seceta va fi cireasa de pe tort, iar compania de seminte care va reusi prima sa controleze cu succes acest set complicat de gene va fi castigatoarea unei cereri uriase din partea cultivatorilor. Toate marile companii de seminte se asteapta ca in urmatorii zece ani sa creeze si sa produca hibrizi si soiuri toleranti la seceta in urmatorii zece ani.

 

5.Gestionarea flotei de masini

Pe masura ce fermele devin tot mai mari, proprietarii acestora sunt in cautarea unui mod mai util si mai sofisticat de a urmari vehiculele decat de a conduce cu masina pana la parcela ca sa vada de ce Ion nu a ajuns la siloz. Cultivatori mari vor incepe sa adopte (daca nu au inceput deja) tehnologiile utilizate de transporturi si logistica, pentru a monitoriza si de a gestiona flota de masini de la un singur ecran de computer, reusind astfel sa optimizeze foarte eficient costurile si timpul de lucru. Tehnologia de gestionare a flotei, numita telematica, include dispozitivele de urmarire a vehiculului si software-ul care arata unde sunt toate vehiculele in orice moment. Versiuni mai avansate ale sistemului permit posibilitatea generarii rapoartelor privind orele de lucru a utilajelor, masurarea nivelului de combustibil, furturilor de combustibil, statisticilor pe fiecare parcela in parte (timp de lucru, combustibil consumat, aria lucrata din acea parcela) samd…
Alte articole :
Urmarirea utilajelor in agricultura

 
 

6.Hidrogenul ca si combustibil

Industria de combustie cu hidrogen este in crestere si intr-un stadiu in care etanolul a fost cu aproximativ 10-15 ani in urma. Producatori Auto inclusiv Honda, Toyota, BMW, GM, DaimlerChrysler si Volkswagen lucreaza la motoare pe hidrogen cu ardere interna si cu pile de combustie. BMW a construit doar o mica flota de masini "high-end" pe baza de hidrogen si a prezentat una guvernatorului Californiei, Arnold Schwarzenegger. Este inca mult de lucru. Industria de hidrogen trebuie sa gaseasca modalitatile eficiente energetic pentru a obtine hidrogen. Gazul de hidrogen poate fi produs din surse regenerabile cum ar fi metanul, etanolul, biomasa si apa sau separat din apa cu ajutorul electrolizei care ar putea fi alimentata de energia eoliana si solara.

 

7.Azotul

Disponibilitatea si pretul ingrasamintelor de azot va continua sa fie un factor enorm in rentabilitatea culturilor. Toate eforturile se vor concentra pe aplicarea de azot exact la momentul optim pentru a promova cresterea, deoarece N nu va fi o optiune ca si pret scazut in viitorul apropiat.





 

8.Senzori in timp real – "On-the-go"

Asteptati-va la noi evolutii cu privire dispozitivele montate pe vehicule care ajuta la reglarea distribuirii de seminte, ingrasaminte si produse chimice. Un distribuitor de ingrasaminte va putea fi dotat cu un senzor in fata care va testa, sa zicem, pH-ul solului la fiecare cativa metri si va putea modifica automat rata de aplicare a ingrasamantului imprastiat peste acea zona. Tehnologia de senzori in timp real a fost prezenta sub o forma sau alta inca din 1990 cand s-au folosit pentru prima data senzori de azot. Exemplele includ GreenSeeker, Norsk Hydro (Yara) N sensor, si Crop Circle, toate acestea masurand verdeata frunzelor pentru aplicarea variabila de azot.

 
 

9.Vehiculele utilitare

Dupa ce au fost considerate mult timp "masinute de copii", vehicule utilitare au suferit o metamorfoza. Un exemplu in acest sens este noul "look" al utilitarului Gator de la John Deere. Noul XUV se incadreaza acum in categoria de "sport" UVS care include printre altele Rhino de la Yamaha, Polaris Ranger si Arctic Cat Prowler. Chiar Kawasaki a lansat un nou vehicul utilitar puternic pentru gama sa cu numele de Teryx si ai sai 750cc. Odata cu pretul in crestere al masinilor si utilajelor, tot mai multi producatori sunt dispusi sa-si achizitioneze un vehicul utilitar, mai ales cu noile functii si utilizari de care sunt capabile. Utilitarele pot acum sa duca mai multi pasageri la lucru sau sa traga greutati considerabile. Vehiculele utilitare din noua genaratie vor fi echivalentul ATV-urilor in urmatorul deceniu.
Alte articole: MULTIFUNCTIONALUL DE FERMA - un ajutor pentru fermierul roman

 
 

11.Uleiul vegetal in loc de combustibil

Imaginati-va ca va potriviti salata cu acelasi ulei pe care-l puneti in tractor in loc de motorina. Ceea ce poate parea o nebunie este acum mult mai aproape de realitate decat credeti. Proiectantii de la Deutz au dezvoltat primul motor diesel care ruleaza pe ulei produs din seminte de rapita. Fermierii pot cultiva propriile culturi de rapita, sa le proceseze direct la ferma, si sa foloseasca uleiul astfel obtinut pe post de combustibil direct in rezervorul tractorului. Sunt realizate deja un tractor de la Same Deutz-Fahr si unul de la Fendt gata echipate cu noul motor pe ulei vegetal. In plus, Deutz este in testarea motoarelor pe soia si ulei de floarea soarelui. Este interesant faptul ca in urma cu cateva decenii exista pe piata un tractor care putea folosi si ulei ca si combustibil. Ceea ce dovedeste ca putine sunt ideile noi, doar unele vechi si „reciclate”.

 

12.Morile de vant

Ceea ce era vechi este din nou modern atunci cand vine vorba de mori de vant si energia eoliana. Fermele eoliene cu zeci de mori de vant apar peste tot prin Europa. Si a devenit deja o moda printre firmele si universitatile mari de la noi din tara sa fie eco-friendly” si sa-si monteze proprile mori de vant pentru a produce energie. Dar doar cativa fermieri individuali au avut curajul sa o faca. Energia eoliana ca sursa gratuita de a suplini nevoile fermei este o investitie viabila si putem spera ca tot mai multi agricultori sa mearga in aceasta directie.

 

13.Graul

Graul ca si cultura a pierdut mult teren in ultimul deceniu, dar in viitorul foarte apropiat vom putea vedea o reinnoire a interesului pentru cereale la nivel mondial. O cerere in crestere si suprafetele cultivabile in scadere au creat o piata sanatoasa pentru aceasta cultura. Deci, cu o protectie mai buna a culturilor din partea statului si cu societatile de seminte care investesc foarte mult in soiuri noi si mai bune putem sa ne asteptam cat de curand la o revigorare a acestui sector puternic afectat de criza din ultimii ani.

 

 

Sursa:
farmindustrynews.com



 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>