Pentru o noua realitate a satului romanesc in mileniul III

Viitorul satului depinde foarte mult de modul in care vom actiona cu totii intr-o democratie reala bazata nu numai pe dialog ci si prin consultarea cetatenilor si  compromis.

.

 


Pentru aceasta trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

Sa ne creem propriile realitati.

Nu pot sa traiesc intr-un sat italian, spaniol, francez sau german ci doar intr-un sat romanesc. Satul romanesc privit din afara pare frumos, dar daca traiesti in interiorul lui, constati ca arata urat. Nimeni nu mai pune mana pe nimic. Nimeni nu mai face curatenie. Copacii nu sunt curatati si sunt rupti de ploi si vanturi. Trotuarele si drumurile sunt impracticabile. Nu se folosesc deloc resursele locale sau cele naturale, resurse care costa atat de putin. La cata piatra exista in muntii din Romania si cat nisip in raurile din campie, nu ar trebui sa traim in noroi, in belti cu apa sau in praf. Parerea mea este ca Romania nu are gospodari. Gospodarii adevarati sfintesc locul si transforma satele romanesti in colturi de rai.

Sa oferim intuitia în afara de stiinta. Vom sluji locuitorii satelor pentru a le oferii surse interioare de autoritate, ca sa hotarasca singuri cum sa traiasca si sa munceasca.

Stiinta fara intuitia nu are nici o valoare. Daca nu intuim problemele si nevoiele, stiinta nu are nici un efect social. Exista la sat o lipsa de autoritate interioara, si din aceasta cauza nimeni nu ia initiativa. Oamenii cu initiative nu sunt promovati in Romania. Va trebui sa le oferim locuitorilor surse interioare de autoritate pentru a hotari singuri cum vor sa traiasca si sa munceasca. In sate nu se mai face nimic pentruca locuitorii si-au dat puterea alesilor iar alesii folosesc aceasta putere in alte scopuri. Daca oamenii si-ar lua autoritatea inapoi, comunitatile rurale vor fi mai frumoase, mai curate si oamenii mai instruiti, pentruca vor invata sa se autoadministreze singuri, asa cum se intampla in comunitatile rurale din Franta, Italia, Germania, etc.

Sa respiritualizam societatea rurala, prin cautarea adevarului, iubirii, compasiunii, prestigiului personal, intelepciunii si mijloacele lor de exprimare.

Simt ca este foarte greu sa-i apropri pe oameni. Au fost mintiti prea mult ca sa mai caute adevarul. Iubirea si compasiune este straina statutul roman atunci cand acesta vorbeste numai de taxe, impozite, inflatie, scumpiri, si lipsa de fonduri. Prestigiul personal si intelepciunea nu mai este de actualitate cand hotareste banul. Chiar daca se vrea sau chiar daca nu se vrea trebuie sa respiritualizam spatiul rural. Vreau sa cautam adevarul, iubirea, compasiunea, prestigiul personal si intelepciunea. Si trebuie sa gasim si mijloacele prin care sa le exprimam. In plus, vreau sa creem valorile spirituale specifice taranului roman precum cinstea, deschiderea, curajul, convingerea, implinirea personala, grija, cooperarea.

Sa raspandim democratizarea economico-sociala pentru a nu mai ramane loc pentru imperialismul economic si social.

Exista o mica clasa de imbogatiti care conduc economic si social Romania. Exista un imperialismul economic si social in Romania. Mileniul trei se afla in mileniul democratizarii economice si sociale si nu mai trebuie sa existe imperialismul economic si social specific mileniului doi. Am intrat in Uniunea Europeana unde democratizarea e la ordinea zilei si acest lucru trebuie sa fie clar pentru toti. Si pe deasupra putem sa ne miscam liberi dincolo de frontiere deoarece interdependenţt globala a devenit inevitabila odata intrati in UE.

Suntem unul si alegem sa creem impreuna.

Asociatiile de fermierii, femei, tineri sunt cele care conduc satele europene pentruca au putere iar autoritatile locale de aici, nu i-au nici o decizie fara a consulta asociatiile mai sus amintite. La noi nu am vazut sa se intimpla asa ceva. Trebuie ca in toata Romania sa se aplice principiul "suntem unul si alegem sa creem impreuna". Trebuie se oferim atit la nivel central cat si la nivel local responsabilitate fata de intreg, puterea de intretinere si preocuparea fata de echilibru. Avem nevoie in aceasta perioada de echilibru in toate actiunile nostre si de responsabilitate fata de Romania si fata de fiecare localitate. Avem nevoie de securitate prin increderea personala interioara. Avem nevoie sa folosim complet capacitatilor noastre omenesti. Si nu in cele din urma avem nevoie sa punem in centrul deciziei, nevoia actiunii intentionate.

Sa conducem comun activitatilor locale, printr-o gandire globala, generatii sau secole intregii in viitor.

Astazi trebuie sa gandim global la nivelul Uniuni Europene si sa actionam local la nivelul fiecarei regiuni si fiecarei localitati. Trebuie sa avem valori europene si valori traditionale. Trebuie sa oferim o mostenire viabila copiilor nostri.

Sa avem in mileniul trei urmatoarele valori: increderea, invatatura, responsabilitatea, asamblul, serviciile si implinirea personala.

Astazi am pierdut increderea in autoritatile statului datorita coruptiei generalizate. Am pierdut-o imediat dupa revolutie. Nimeni nu-si asuma responsabilitatea fata de decaderea spatiul rural romanesc. Raul vine din nestiinta. De asemenea observ ca tot mai multi romani se simt neimpliniti profesionali. Valorile prezentate mai sus nu mai trebuie aruncate in continuare la gunoi.

Sa cointeresam in afaceri familiile noastre, membrii comunitatilor locale, furnizorii, clientii, comunitatea, guvernul, ecosistemele.

Va trebui sa realizam un sistem care functioneaza. Trebuie sa exista o unitate de actiune si o echipa de valori in care fiecare sa-si gaseasca locul. Trebuie invatata fiecare formatie locala sa cante aceiasi melodie si care la nivel national sa se aude perfect, cantata de o orchestra de 20 milioane de romani. Trebuie ca aceasta melodie sa vorbeasca de afacere ca un mijloc de promovare a justitie economico-sociale si a serviciilor globale.

Sa avem ca avutie in spatiului rural romanesc calitatea vietii si alinierea la ordinea naturala.

Va trebui sa creem in Romania o viata comunitara formata din idei, informatii, creativitate si viziune comuna. Apoi trebuie sa contabilizam resursele prin monitorizarea starii bazei materiale, urmarirea bunurilor materiale critice, inclusiv cele naturale. Va trebui sa promovam conservare in locul consumului, sa integram o economiei vizibila bazat pe un capitalul informational. Si nu in cele din urma va trebui sa contabilizam social bolile, accidentele, incendiile, transporturile si curatenia ecologica.

Sa oferim ca forme de actiune doar cele care satisfac nevoile tuturor celor interesati.

Are ca motivatie servirea ireprosabila. Are ca scop intretinerea si se bazeaza pe poezia creatiei. Sunt create pentru orice si pentru orice care are o necesitate de satisfacut. Nu se bazeaza pe rolul administratiei. Deciziile se iau in consens si creaza o atmosfera de libertate in autoexprimare, deschidere, acceptare, egalitate, flexibilitate si invatatura tot timpul vietii.

Sa reprezinte comunitatile tuturor celor a caror viata e atins.

Doar in aceste comunitati vrem sa fim uniti complet si deschisi unii fata de alţii. Aici ni se ofera un nivel constient de ingrijire, incredere, bunavointa. Satul trebuie sa devina o organizatie colectiva de invatatura permanenta prin cunoastere si actiune. Satul trebuie sa asigure intretinere holistica, bunastare, sanatate, eliminarea violentei lingvistice, sociale, toxicomaniei, brutalitatii în familiei, criminalitatii, recidivismului, relatiilor vicioase. Tot aici va trebui eliminata violenta economica, prapastia dintre taranii saraci si cei bogati, discrepantele dintre standardele de la oras si sat, procesele de productie care provoaca boli si dauneaza ecosistemelor. In spatiul rural trebuie sa oferim facilitati pentru sanatate si recreere. Trebuie apoi sa avem politici pentru prevenirea bolilor, politici pentru alimentatie sanatoasa. Spatiul rural trebuie sa ofere o viata fara stres, o sanatate mintala, tehnici de integrare sociala, etc.

Sa se ofere perspectiva de conservare a mediului.

Aceasta perspectiva se bazeaza pe reparatie, reconditionare, refolosire, reciclare. Trebuie sa oferim aici industriile ecologice Suurise Seven cum ar fi: tehnologiile informationale; biotehnologiile; controlul poluarii; serviciile ambientale; reciclarea; substituirele de resurse; eficienta energetica; aprovizionarea cu energie calculata ecologic. Aici se va crea o economie care respecte legile ecologice. Spatiul rural reprezinta un model de viata prin protectia mediului. Modelul ofera integritatea vietii prin recunoasterea tuturor sistemelor vii si implinirea scopurilor.

Se se practice doar tehnologii adecvate.

Tehnologiile adecvate creaza locuri de munca, promoveaza conditii bune de munca, amplifica competenta, creativitatea, initiativa, dezvoltarea personala si bogatia de resurse. Biopolitica din mileniul trei va fi axata pe intretinerea tuturor sistemelor existente in spatiul rural. Locuitorii spatiului rural trebuie sa fie oameni care ispira si incurajeaza. Ei trebuie sa abordeaze moral, cultural, economic, ecologic, tehnologic toate problemele existente. Si trebuie sa le rezolve prin actiuni clare, eficiente si intuitive.

Programul National de Dezvoltare Rurala ar trebui aplicat conform aspectelor mai sus prezentate daca nu vrem sa aruncam banii Uniunii Europene pe apa sambetei.


 

Inginer agronom Suhoverschi Mircea

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>