Comuna Corbi (judetul Arges) va primi sprijinul comunitatii Romanian Business Leaders pentru crearea si implementarea strategiei de dezvoltare locala. Corbi este prima comuna selectata in programul de dezvoltare rurala Antreprenoresti, dintr-un total de 33 de comune inscrise in urma conferintei regionale de la Pitesti din 14 iunie si una dintre cele 6 comune care au fost vizitate de echipa Antreprenoresti in perioada 25-27 iulie. Antreprenoresti-Adopta un Sat s-a nascut din dorul de viata la tara al celor care se intristeaza atunci cand vad Romania rurala pustiita.
In faza pilot a proiectului, in 2016, sunt selectate 4 comune pentru care Romanian Business Leaders va crea impreuna cu gospodarii din localitate strategii si modele de dezvoltare economica.
Urmatoarele 3 comune vor fi selectate in program in cadrul a 3 noi conferinte regionale care vor avea loc in 7 septembrie la Craiova (pentru judetele Dolj, Gorj, Mehedinti si Teleorman), in 13 septembrie la Braila (pentru judetele Braila, Buzau, Galati, Tulcea si Vrancea) si in 14 septembrie la Slobozia (pentru judetele Calarasi, Constanta, Giurgiu si Ialomita). La finalul conferintelor, participantii isi inscriu comunele in program prin completarea unui formular care descrie potentialul de dezvoltare al comunitatii si gradul de implicare al grupului de initiativa locala. Echipa de proiect Antreprenoresti, formata din antreprenori si profesionisti selecteaza comunele in baza urmatoarelor criterii: numarul tinerilor depaseste media demografica a tarii, comuna prezinta potential de dezvoltare economica si deschidere, vointa si initiativa a liderilor locali, pentru a fi vizitate.
Para de Priboieni are un gust special datorita solului si apei bogate care umple oamenii si fructele de sanatate. Situat la 90 de minute de Bucuresti si 35 de minute de Pitesti, Priboieni este un loc de unde ne putem culege fructele si colecta laptele. Si totusi, de ce inca nu se intampla asa? Fostele plantatii au fost faramitate, asocierea este vazuta din prisma anilor de colectivizare si frica de esec primeaza in lipsa cunostintelor antreprenoriale de baza.
Sus la Odai are loc nedeia (sarbatoare campeneasca) valceana, vegheata de bolta stelara, iar padurea te asteapta sa o explorezi calare.
Odaite ca pe vremuri insufletite de un dor nebun de haiducie al celor ce pasesc intr-un tinut de poveste. Astazi, doar o odaita din zece este salvata, iubita si gatita de oaspeti. Intentia localnicilor este ca in viitor si celelalte odaite de pe platou sa fie ingrijite cu acelasi entuziasm.
'A insemnat sa fim noi insine' spunea fiul de vaza al Boteniului, filosoful Petre Tutea. La Boteni, braul se strange armonios pe trupurile satenilor si ii face falnici pentru sarbatoarea Braului de Boteni ce aduna peste 6.000 de oameni de prin imprejurimi. si daca tot este sarbatoare, atunci avem parte si de bucate alese, iar casul capata o savoare intensa cand este afumat dupa o reteta traditionala. si nu doar traditia se conserva bine in zona musceleana, ci si fosilele marine, dovada a trainiciei solului local.
Cadastrarea loturilor de pamant, revigorarea productiei pomicole, incurajarea crescatorilor de animale si promovarea produselor cu specific local sunt prioritare pentru Boteni.
In Corbi, pastrezi inca aroma murelor in timp ce urci pietrele stravechi ale schitului rupestru Corbii de Piatra. Legende si frumuseti naturale se intalnesc pe cursul Raului Doamnei ce strabate localitatea.
Fie ca mergi in Livada Bunicului sa inveti cum culegi mura si o pui la borcane sa te lingi pe degete si dupa inghet, fie ca te lasi purtat in povestea de secole a schitului rupestru Corbii de Piatra, comuna are un iz special. Este acel iz ce aduna traditia straveche si ii da o mireasma de modern sub atenta ghidare a grupului de initiativa locala dedicat trup si suflet comunitatii din care fac parte.
Un fort militar transformat in baza de agrement? Traseu de biciclete cu portiuni ce par decupate din vestitul tur francez? Toate acestea si alte surprize sunt cantonate in Schitu Golesti.
Incet, initiativa locala prinde contur in acesta comuna de pe Raul Targului si vedem investitii mari precum fabrica Fontana si baza de agrement din fostul fort militar, dar si posibilitati de investitii precum fostul spital minier, cladire in stil arhitectural neoromanesc sau spatii potrivite pentru dezvoltarea de servicii agricole.
Prima localitate dintre cele vizitate in care cadastrarea era efactuata total, Schitu Golesti se confrunta totusi cu lipsa initiativei antreprenoriale, reticenta in ce priveste asocierea si lipsa fortei de munca calificata.
Padurea de stejari imbratiseaza Cocorastii Mislii sa conserve traditia locala. Oamenii iau din seva acestor puternici copaci si se cladesc asemenea cu un spirit puternic si trainic de se aude departe in zari de ei. Atat de tare s-a auzit de ei ca au si fost chemati, randuri-randuri, in localitatile vecine, pustiind frumoasa dumbrava de langa comuna. Initiativa nu s-a lasat dusa de tot, ci s-a adaptat situatiei actuale astfel ca aici avem un exemplu de buna practica in accesarea finantarilor nerambursabile si exista o dorinta de schimbare pe termen mediu si lung.
Despre Antreprenoresti — Adopta un Sat!
Proiectul Antreprenoresti, initiativa aparuta spontan la Summit-ul RBL din 2016, isi propune sa creeze strategii de dezvoltare viabile pentru perioada 2017—2020 pentru minim zece comune selectate. Concret, proiectul urmareste sa produca rezultate palpabile si replicabile in comunitatile rurale din Romania, prin transfer de know-how specific (fonduri europene, management, schimb de experienta etc.), mentorat pentru antreprenori si administratie locala si prin identificarea potentialului local de dezvoltare economica. Pentru detalii, va invitam pe antreprenoresti.ro.
Echipa Antreprenoresti-Adopta un Sat! inseamna: Felix Daniliuc - Raiffeisen Leasing, Mihai Marcu - MedLife, Sorin Ignat - Banca Transilvania, Felix Tataru - GMP Grup, Alexandru Potor - FNGAL, Felix Patrascanu - FAN Courier, Ioana Traista - Fundatia PACT, Gabriel Istoc - B-team Consult and Services, Laura Popa - FNTM si alti antreprenori de succes.
Despre Romanian Business Leaders
Romanian Business Leaders este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in iulie 2011. Obiectivul sau este sa dezvolte o platforma de actiune si implicare sociala pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru business-ul responsabil si, in felul acesta, pentru toti romanii. Pentru detalii, accesati www.rbls.ro.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>