Sprijinul financiar pentru incurajarea consumului de fructe proaspete in scoli

Sprijin financiar fructe in scoliProgramul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate. Deasemenea in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa si o serie de masuri adiacente precum: Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, organizarea de concursuri sau zile tematice dedicate consumului de fructe si legume.

 

Distributia de Mere - Sprijin financiar pentru programe cu impact social

Obiectiv: Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), constientizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe in stare proaspata.


BENEFICIARI

Beneficiari sunt elevii din clasele l-VIII, din scolile primare si gimnaziale, autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale, incepand cu anul scolar 2012-2013, de prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare, care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.


SOLICITANTII AJUTORULUI COMUNITAR

sunt consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti, care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile scolare, efectueaza plata catre furnizorii acestor produse si indeplinesc conditiile de aprobare.


VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

incepand cu anul scolar 2010-2011, fructele distribuite elevilor, perioada si frecventa distributiei, precum si limita valorii zilnice/elev se stabilesc si se actualizeaza anual prin Hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilorsi tarifelor.


CALITATEA, PREZENTAREA Sl MARCAJUL MERELOR DISTRIBUITE

Caracteristicile generale ale merelor distribuite elevilor sunt cuprinse in Anexa la OMADR nr. 243 din 5 noiembrie 2012, privind specificatiile tehnice ale caietelor de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor proaspete in scoli.

In aplicarea art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, aprobata cu modificari prin Legea nr. 195/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor furniza mere cu o greutate minima de 100 grame, incadrate la categoria "Extra" si/sau categoria I, conform Standardului de comercializare pentru mere, prevazut in anexa I "Standarde de comercializare prevazute la articolul 3" - partea B "Standarde de comercializare specifice" - Partea 1 "Standard de comercializare pentru mere" la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate.

Se vor asigura transportul si distributia merelor zilnic, bisaptamanal sau saptamanal la destinatar (institutiile de invatamant).

Prezentarea merelor se va face in ambalaje care sa permita numararea cu usurinta a bucatilor.

Pe ambalaje trebuie inscriptionate in mod obligatoriu:

    • denumirea produsului;
    • cantitatea neta exprimata in kg si numarul de bucati;
    • mentiunea privind greutatea minima de 100 grame/bucata;
    • conditii de depozitare;
    • denumirea si adresa furnizorului;
    • mentiunea privind lotul;
    • mentiunea „PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONFORM O.U.G. 24/2010, APROBATA CU MODIFICARILE Sl COMPLETARILE ULTERIOARE. ESTE INTERZISA COMERCIALIZAREA!";
    • data expirarii.


Merele trebuie sa fie intregi, sanatoase, spalate, curate, fara materii straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, sa reziste la transport si manipulare.

Loturile de mere destinate Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli - distributia de mere vor fi insotite de:

    • buletine de analiza privind continutul reziduurilor de pesticide si metale grele, care vor fi emise inainte de inceperea distributiei fructelor, aferente loturilor respective. Daca in perioada derularii distributiei apar situatii independente de vointa furnizorului, de natura sa afecteze loturile de mere destinate programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, acestea vor fi insotite de buletine de analize privind continutul de alti contaminanti. Buletinele de analiza se elibereaza de laboratoare nationale sau comunitare acreditate in conformitate cu ISO EN 17025."
    • avize de expeditie care trebuie sa indice denumirea produsului, soiul, categoria, numarul lotului din care s-au furnizat si cantitatea de mere furnizata, exprimata in kilograme, si numarul de bucati;
    • certificate de conformitate emise conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale - OMADR nr. 420/2008 privind stabilirea atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor;
    • certificate de calitate emise de furnizor.


ETAPELE DE DESFASURARE

1.  Aprobarea solicitantilor de ajutor financiar
Aprobarea solicitantilor se face in urma depunerii cererii de aprobare, in care sunt luate angajamente scrise privind respectarea regulilor acestei masuri, specificate in regulamentul european si legislatia nationala, fata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura APIA.

2.  Solicitarea ajutorului financiar
Solicitarea ajutorului financiar se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar.

Incepand cu anul scolar 2012-2013, solicitantii ajutorului financiar vor transmite cererea de plata si in sistem electronic, dupa validarea acesteia, prin intermediul unui program informatic distinct de sistemul informatic actual de la APIA.

Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:

    • buletinele de analiza ale loturilor de mere furnizate in perioada cererii respective, avand inscrisa mentiunea „Conform cu originalul", in cazul in care acestea sunt prezente in copie;
    • desfasuratorul cu institutiile scolare beneficiare; acesta va fi transmis la APIA prin intermediul sistemului informatic dupa validarea acesteia;
    • declaratia furnizorului/furnizorilor privind provenienta merelor, in original, specificandu-se numele si adresa producatorului, numarul/numerele lotului/loturilor din care s-au furnizat merele, soiul, categoria, anul recoltarii si greutatea minima a merelor furnizate, numarul/data emiterii buletinelor de analiza aferente lotului/loturilor, numarul/data emiterii certificatelor de conformitate aferente lotului/loturilor, cantitatea de mere furnizata institutiilor scolare din judetul respectiv, daca a mai furnizat mere din lotul respectiv pentru programul fructe in scoli in alt judet/judete, cantitatea furnizata, exprimata in bucati si kg, precum si cantitatea totala, exprimata in kg, a lotului respectiv;
    • copiile facturilor pentru merele furnizate in perioada cererii pentru care se solicita sprijinul financiar;
    • dovada platii catre furnizor a merelor facturate, in copie (ordin de plata si extras de cont bancar stampilat de banca/trezorerie);
    • adresa de la inspectoratul scolar judetean si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in original, in care trebuie sa fie specificat numarul total al zilelor de scoala pentru perioada cererii de plata si numarul de elevi beneficiari pentru fiecare institutie de invatamant;
    • copia contractului de furnizare a merelor in institutiile de invatamant, incheiat intre solicitant si furnizor, care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul.
    • centralizatorul avizelor emise pentru fiecare institutie de invatamant la care a furnizat mere in perioada cererii de plata, intocmit de furnizor;
    • dovada de identitate financiara;
    • certificate de conformitate emise conform OMADR nr. 420/2008 privind stabilirea atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor pentru loturile de mere furnizate in perioada cererii respective, avand inscrisa mentiunea Conform cu originalul, in cazul in care acestea sunt prezente in copie;
    • comunicarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, in copie, avand inscrisa mentiunea Conform cu originalul;
    • copie dupa contractul de furnizare a merelor incheiat intre furnizor si producator care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul. Cantitatile contractate de furnizor de la producator/producatori trebuie sa acopere cantitatile solicitate de fiecare consiliu judetean, respectiv primariile sectoarelor municipiului Bucuresti.
    • certificate de calitate emise de furnizor.


Cererile de plata se depun de doua ori pe an, conform structurii anului scolar, pentru doua semestre, dupa incheierea fiecarui semestru scolar. Cu exceptia cazurilor de forta majora, pentru a fi valabile, cererile de plata a ajutorului trebuie sa fie completate corect si depuse cel tarziu pana in ultima zi a celei de-a treia luni care urmeaza dupa incheierea perioadei la care se refera cererea.

Penalitati pentru cererile de plata depuse cu intarziere. Depasirea termenului de depunere a cererii de plata atrage dupa sine urmatoarele reduceri ale ajutorului financiar:

    • 5%, daca depasirea este mai mica sau egala cu o luna;
    • 10%, daca depasirea este mai mare de o luna, dar mai mica de doua luni;
    • in cazul in care termenul se depaseste cu mai mult de doua luni, ajutorul se reduce in plus cu 1% pe zi suplimentara de intarziere.


3.  Controlul la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vor face vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.

4.  Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata corect completata si valabila, cu exceptia cazului in care s-au initiat anchete administrative.



MASURI ADIACENTE in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli

Conform Strategiei nationale privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli si a hotararii anuale a Guvernului, privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei si frecventei distributiei, a limitei valorii zilnice/elev si a masurilor adiacente distributiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum si a modalitatii de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa urmatoarele masuri adiacente:

    1. Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare;
    2. Organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si/sau legume, inclusiv degustarea de fructe si/sau legume, cu acordarea de premii, precum si organizarea de activitati de gradinarit la nivelul scolii;
    3. Organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume sau de activitati educative practice.

Solicitantii de ajutor financiar opteaza, in functie de buget si de preferinte, pentru masurile adiacente pe care le vor implementa.


OBIECTIVELE SCHEMEI

    • Constientizarea elevilor asupra unei alimentatii sanatoase bazate pe consumul de fructe si legume;
    • Deprinderea si fixarea unor obiceiuri alimentare sanatoase in randul elevilor si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), mediatizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe si legume in stare proaspata.


BENEFICIARII AJUTORULUI FINANCIAR

elevii din clasele I-VIII care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat de Ministerului Educatiei Nationale. De prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.

Solicitantii ajutorului financiar pot fi consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile de invatamant publice si private autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale si care efectueaza plata catre furnizorii acestora.


VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

Valoarea ajutorului financiar reprezinta maximum 15% din fondurile alocate consiliilor judetene si primariilor sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru acordarea gratuita a merelor.

Finantarea ajutorului financiar pentru implementarea masurilor adiacente se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si reprezinta sprijin financiar din FEGA si din contributie publica nationala totala. Contributia publica nationala totala se compune din cofinantare publica de minimum 11% din valoarea sprijinului acordat prin FEGA si taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiei de produse si prestarilor de servicii.


ETAPELE DE DESFASURARE

1.  Solicitarea ajutorului financiar.
Aceasta se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar. Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:

    • dovada de identitate financiara;
    • copie de pe BI/CI a reprezentantului legal al solicitantului;
    • adresa de la Inspectoratul scolar judetean sau Inspectoratele sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in original, care trebuie sa specifice numarul total de elevi si numarul zilelor de scoala din perioada cererii, conform structurii anului scolar;
    • memoriu justificativ in care se vor prezenta actiunile desfasurate in vederea implementarii masurilor adiacente si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora;
    • documente justificative ale cheltuielilor efectuate, aferente perioadei pentru care se depune cererea, copia facturilor fiscale emise de furnizorii/prestatorii de materiale/servicii in baza contractelor incheiate, cu mentiunea Conform cu originalul si Bun de plata;
    • dovada platii catre prestatorii de servicii/furnizorii de materiale: ordin de plata si extras de cont bancar stampilat de banca/trezorerie, care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul;
    • copia contractelor (sau a atribuirii de contracte) incheiate cu furnizorii si/sau prestatorii de materiale si/sau servicii.


2.  Depunerea cererilor de plata a ajutorului financiar
Cererea de plata trebuie sa fie depusa in original, de doua ori pe an, la incheierea fiecarui semestru scolar, doar pentru masurile adiacente implementate in cursul semestrului respectiv.


Pentru a fi valabila, cererea de plata trebuie sa fie completata corect, sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura si sa fie depusa in termenul legal.

Solicitantul trebuie sa depuna cererea de plata pana cel tarziu in ultima zi a celei de a treia luni ce urmeaza perioadei care face obiectul respectivei cereri, exceptie facand invocarea de catre solicitant a cazului de forta majora.


Reduceri pentru cererile de plata depuse cu intarziere
Conform OUG nr. 24/2010, ajutorul financiar pentru cererile de plata depuse cu intarziere se plateste totusi, dar cu urmatoarele reduceri:

    • 5 %, daca depasirea este mai mica sau egala cu o luna;
    • 10 %, daca depasirea este mai mare de o luna, dar mai mica de doua luni;
    • 1% pe zi suplimentara daca termenul se depaseste cu mai mult de doua luni.


3.  Inspectia la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vorface vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.


4. Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata, valabila si corect completata, in afara cazului in care s-au initiat anchete administrative.


A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro

 

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>