Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate. Deasemenea in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa si o serie de masuri adiacente precum: Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, organizarea de concursuri sau zile tematice dedicate consumului de fructe si legume.
Obiectiv: Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), constientizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe in stare proaspata.
Beneficiari sunt elevii din clasele l-VIII, din scolile primare si gimnaziale, autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale, incepand cu anul scolar 2012-2013, de prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare, care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.
sunt consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti, care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile scolare, efectueaza plata catre furnizorii acestor produse si indeplinesc conditiile de aprobare.
incepand cu anul scolar 2010-2011, fructele distribuite elevilor, perioada si frecventa distributiei, precum si limita valorii zilnice/elev se stabilesc si se actualizeaza anual prin Hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilorsi tarifelor.
Caracteristicile generale ale merelor distribuite elevilor sunt cuprinse in Anexa la OMADR nr. 243 din 5 noiembrie 2012, privind specificatiile tehnice ale caietelor de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor proaspete in scoli.
In aplicarea art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, aprobata cu modificari prin Legea nr. 195/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor furniza mere cu o greutate minima de 100 grame, incadrate la categoria "Extra" si/sau categoria I, conform Standardului de comercializare pentru mere, prevazut in anexa I "Standarde de comercializare prevazute la articolul 3" - partea B "Standarde de comercializare specifice" - Partea 1 "Standard de comercializare pentru mere" la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate.
Se vor asigura transportul si distributia merelor zilnic, bisaptamanal sau saptamanal la destinatar (institutiile de invatamant).
Prezentarea merelor se va face in ambalaje care sa permita numararea cu usurinta a bucatilor.
Pe ambalaje trebuie inscriptionate in mod obligatoriu:
Merele trebuie sa fie intregi, sanatoase, spalate, curate, fara materii straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, sa reziste la transport si manipulare.
Loturile de mere destinate Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli - distributia de mere vor fi insotite de:
1. Aprobarea solicitantilor de ajutor financiar
Aprobarea solicitantilor se face in urma depunerii cererii de aprobare, in care sunt luate angajamente scrise privind respectarea regulilor acestei masuri, specificate in regulamentul european si legislatia nationala, fata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura APIA.
2. Solicitarea ajutorului financiar
Solicitarea ajutorului financiar se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar.
Incepand cu anul scolar 2012-2013, solicitantii ajutorului financiar vor transmite cererea de plata si in sistem electronic, dupa validarea acesteia, prin intermediul unui program informatic distinct de sistemul informatic actual de la APIA.
Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:
Cererile de plata se depun de doua ori pe an, conform structurii anului scolar, pentru doua semestre, dupa incheierea fiecarui semestru scolar. Cu exceptia cazurilor de forta majora, pentru a fi valabile, cererile de plata a ajutorului trebuie sa fie completate corect si depuse cel tarziu pana in ultima zi a celei de-a treia luni care urmeaza dupa incheierea perioadei la care se refera cererea.
Penalitati pentru cererile de plata depuse cu intarziere. Depasirea termenului de depunere a cererii de plata atrage dupa sine urmatoarele reduceri ale ajutorului financiar:
3. Controlul la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vor face vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.
4. Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata corect completata si valabila, cu exceptia cazului in care s-au initiat anchete administrative.
Conform Strategiei nationale privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli si a hotararii anuale a Guvernului, privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei si frecventei distributiei, a limitei valorii zilnice/elev si a masurilor adiacente distributiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum si a modalitatii de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa urmatoarele masuri adiacente:
Solicitantii de ajutor financiar opteaza, in functie de buget si de preferinte, pentru masurile adiacente pe care le vor implementa.
elevii din clasele I-VIII care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat de Ministerului Educatiei Nationale. De prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.
Solicitantii ajutorului financiar pot fi consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile de invatamant publice si private autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale si care efectueaza plata catre furnizorii acestora.
Valoarea ajutorului financiar reprezinta maximum 15% din fondurile alocate consiliilor judetene si primariilor sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru acordarea gratuita a merelor.
Finantarea ajutorului financiar pentru implementarea masurilor adiacente se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si reprezinta sprijin financiar din FEGA si din contributie publica nationala totala. Contributia publica nationala totala se compune din cofinantare publica de minimum 11% din valoarea sprijinului acordat prin FEGA si taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiei de produse si prestarilor de servicii.
1. Solicitarea ajutorului financiar.
Aceasta se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar. Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:
2. Depunerea cererilor de plata a ajutorului financiar
Cererea de plata trebuie sa fie depusa in original, de doua ori pe an, la incheierea fiecarui semestru scolar, doar pentru masurile adiacente implementate in cursul semestrului respectiv.
Pentru a fi valabila, cererea de plata trebuie sa fie completata corect, sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura si sa fie depusa in termenul legal.
Solicitantul trebuie sa depuna cererea de plata pana cel tarziu in ultima zi a celei de a treia luni ce urmeaza perioadei care face obiectul respectivei cereri, exceptie facand invocarea de catre solicitant a cazului de forta majora.
Reduceri pentru cererile de plata depuse cu intarziere
Conform OUG nr. 24/2010, ajutorul financiar pentru cererile de plata depuse cu intarziere se plateste totusi, dar cu urmatoarele reduceri:
3. Inspectia la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vorface vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.
4. Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata, valabila si corect completata, in afara cazului in care s-au initiat anchete administrative.
A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
18-07-2025 Stiri agricole
Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>