Sprijinul financiar pentru incurajarea consumului de fructe proaspete in scoli

Sprijin financiar fructe in scoliProgramul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate. Deasemenea in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa si o serie de masuri adiacente precum: Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, organizarea de concursuri sau zile tematice dedicate consumului de fructe si legume.

 

Distributia de Mere - Sprijin financiar pentru programe cu impact social

Obiectiv: Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), constientizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe in stare proaspata.


BENEFICIARI

Beneficiari sunt elevii din clasele l-VIII, din scolile primare si gimnaziale, autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale, incepand cu anul scolar 2012-2013, de prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare, care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.


SOLICITANTII AJUTORULUI COMUNITAR

sunt consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti, care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile scolare, efectueaza plata catre furnizorii acestor produse si indeplinesc conditiile de aprobare.


VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

incepand cu anul scolar 2010-2011, fructele distribuite elevilor, perioada si frecventa distributiei, precum si limita valorii zilnice/elev se stabilesc si se actualizeaza anual prin Hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilorsi tarifelor.


CALITATEA, PREZENTAREA Sl MARCAJUL MERELOR DISTRIBUITE

Caracteristicile generale ale merelor distribuite elevilor sunt cuprinse in Anexa la OMADR nr. 243 din 5 noiembrie 2012, privind specificatiile tehnice ale caietelor de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor proaspete in scoli.

In aplicarea art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, aprobata cu modificari prin Legea nr. 195/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor furniza mere cu o greutate minima de 100 grame, incadrate la categoria "Extra" si/sau categoria I, conform Standardului de comercializare pentru mere, prevazut in anexa I "Standarde de comercializare prevazute la articolul 3" - partea B "Standarde de comercializare specifice" - Partea 1 "Standard de comercializare pentru mere" la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate.

Se vor asigura transportul si distributia merelor zilnic, bisaptamanal sau saptamanal la destinatar (institutiile de invatamant).

Prezentarea merelor se va face in ambalaje care sa permita numararea cu usurinta a bucatilor.

Pe ambalaje trebuie inscriptionate in mod obligatoriu:

    • denumirea produsului;
    • cantitatea neta exprimata in kg si numarul de bucati;
    • mentiunea privind greutatea minima de 100 grame/bucata;
    • conditii de depozitare;
    • denumirea si adresa furnizorului;
    • mentiunea privind lotul;
    • mentiunea „PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONFORM O.U.G. 24/2010, APROBATA CU MODIFICARILE Sl COMPLETARILE ULTERIOARE. ESTE INTERZISA COMERCIALIZAREA!";
    • data expirarii.


Merele trebuie sa fie intregi, sanatoase, spalate, curate, fara materii straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, sa reziste la transport si manipulare.

Loturile de mere destinate Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli - distributia de mere vor fi insotite de:

    • buletine de analiza privind continutul reziduurilor de pesticide si metale grele, care vor fi emise inainte de inceperea distributiei fructelor, aferente loturilor respective. Daca in perioada derularii distributiei apar situatii independente de vointa furnizorului, de natura sa afecteze loturile de mere destinate programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, acestea vor fi insotite de buletine de analize privind continutul de alti contaminanti. Buletinele de analiza se elibereaza de laboratoare nationale sau comunitare acreditate in conformitate cu ISO EN 17025."
    • avize de expeditie care trebuie sa indice denumirea produsului, soiul, categoria, numarul lotului din care s-au furnizat si cantitatea de mere furnizata, exprimata in kilograme, si numarul de bucati;
    • certificate de conformitate emise conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale - OMADR nr. 420/2008 privind stabilirea atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor;
    • certificate de calitate emise de furnizor.


ETAPELE DE DESFASURARE

1.  Aprobarea solicitantilor de ajutor financiar
Aprobarea solicitantilor se face in urma depunerii cererii de aprobare, in care sunt luate angajamente scrise privind respectarea regulilor acestei masuri, specificate in regulamentul european si legislatia nationala, fata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura APIA.

2.  Solicitarea ajutorului financiar
Solicitarea ajutorului financiar se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar.

Incepand cu anul scolar 2012-2013, solicitantii ajutorului financiar vor transmite cererea de plata si in sistem electronic, dupa validarea acesteia, prin intermediul unui program informatic distinct de sistemul informatic actual de la APIA.

Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:

    • buletinele de analiza ale loturilor de mere furnizate in perioada cererii respective, avand inscrisa mentiunea „Conform cu originalul", in cazul in care acestea sunt prezente in copie;
    • desfasuratorul cu institutiile scolare beneficiare; acesta va fi transmis la APIA prin intermediul sistemului informatic dupa validarea acesteia;
    • declaratia furnizorului/furnizorilor privind provenienta merelor, in original, specificandu-se numele si adresa producatorului, numarul/numerele lotului/loturilor din care s-au furnizat merele, soiul, categoria, anul recoltarii si greutatea minima a merelor furnizate, numarul/data emiterii buletinelor de analiza aferente lotului/loturilor, numarul/data emiterii certificatelor de conformitate aferente lotului/loturilor, cantitatea de mere furnizata institutiilor scolare din judetul respectiv, daca a mai furnizat mere din lotul respectiv pentru programul fructe in scoli in alt judet/judete, cantitatea furnizata, exprimata in bucati si kg, precum si cantitatea totala, exprimata in kg, a lotului respectiv;
    • copiile facturilor pentru merele furnizate in perioada cererii pentru care se solicita sprijinul financiar;
    • dovada platii catre furnizor a merelor facturate, in copie (ordin de plata si extras de cont bancar stampilat de banca/trezorerie);
    • adresa de la inspectoratul scolar judetean si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in original, in care trebuie sa fie specificat numarul total al zilelor de scoala pentru perioada cererii de plata si numarul de elevi beneficiari pentru fiecare institutie de invatamant;
    • copia contractului de furnizare a merelor in institutiile de invatamant, incheiat intre solicitant si furnizor, care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul.
    • centralizatorul avizelor emise pentru fiecare institutie de invatamant la care a furnizat mere in perioada cererii de plata, intocmit de furnizor;
    • dovada de identitate financiara;
    • certificate de conformitate emise conform OMADR nr. 420/2008 privind stabilirea atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor pentru loturile de mere furnizate in perioada cererii respective, avand inscrisa mentiunea Conform cu originalul, in cazul in care acestea sunt prezente in copie;
    • comunicarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, in copie, avand inscrisa mentiunea Conform cu originalul;
    • copie dupa contractul de furnizare a merelor incheiat intre furnizor si producator care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul. Cantitatile contractate de furnizor de la producator/producatori trebuie sa acopere cantitatile solicitate de fiecare consiliu judetean, respectiv primariile sectoarelor municipiului Bucuresti.
    • certificate de calitate emise de furnizor.


Cererile de plata se depun de doua ori pe an, conform structurii anului scolar, pentru doua semestre, dupa incheierea fiecarui semestru scolar. Cu exceptia cazurilor de forta majora, pentru a fi valabile, cererile de plata a ajutorului trebuie sa fie completate corect si depuse cel tarziu pana in ultima zi a celei de-a treia luni care urmeaza dupa incheierea perioadei la care se refera cererea.

Penalitati pentru cererile de plata depuse cu intarziere. Depasirea termenului de depunere a cererii de plata atrage dupa sine urmatoarele reduceri ale ajutorului financiar:

    • 5%, daca depasirea este mai mica sau egala cu o luna;
    • 10%, daca depasirea este mai mare de o luna, dar mai mica de doua luni;
    • in cazul in care termenul se depaseste cu mai mult de doua luni, ajutorul se reduce in plus cu 1% pe zi suplimentara de intarziere.


3.  Controlul la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vor face vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.

4.  Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata corect completata si valabila, cu exceptia cazului in care s-au initiat anchete administrative.



MASURI ADIACENTE in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli

Conform Strategiei nationale privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli si a hotararii anuale a Guvernului, privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei si frecventei distributiei, a limitei valorii zilnice/elev si a masurilor adiacente distributiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum si a modalitatii de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa urmatoarele masuri adiacente:

    1. Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare;
    2. Organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si/sau legume, inclusiv degustarea de fructe si/sau legume, cu acordarea de premii, precum si organizarea de activitati de gradinarit la nivelul scolii;
    3. Organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume sau de activitati educative practice.

Solicitantii de ajutor financiar opteaza, in functie de buget si de preferinte, pentru masurile adiacente pe care le vor implementa.


OBIECTIVELE SCHEMEI

    • Constientizarea elevilor asupra unei alimentatii sanatoase bazate pe consumul de fructe si legume;
    • Deprinderea si fixarea unor obiceiuri alimentare sanatoase in randul elevilor si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), mediatizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe si legume in stare proaspata.


BENEFICIARII AJUTORULUI FINANCIAR

elevii din clasele I-VIII care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat de Ministerului Educatiei Nationale. De prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.

Solicitantii ajutorului financiar pot fi consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile de invatamant publice si private autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale si care efectueaza plata catre furnizorii acestora.


VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

Valoarea ajutorului financiar reprezinta maximum 15% din fondurile alocate consiliilor judetene si primariilor sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru acordarea gratuita a merelor.

Finantarea ajutorului financiar pentru implementarea masurilor adiacente se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si reprezinta sprijin financiar din FEGA si din contributie publica nationala totala. Contributia publica nationala totala se compune din cofinantare publica de minimum 11% din valoarea sprijinului acordat prin FEGA si taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiei de produse si prestarilor de servicii.


ETAPELE DE DESFASURARE

1.  Solicitarea ajutorului financiar.
Aceasta se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar. Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:

    • dovada de identitate financiara;
    • copie de pe BI/CI a reprezentantului legal al solicitantului;
    • adresa de la Inspectoratul scolar judetean sau Inspectoratele sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in original, care trebuie sa specifice numarul total de elevi si numarul zilelor de scoala din perioada cererii, conform structurii anului scolar;
    • memoriu justificativ in care se vor prezenta actiunile desfasurate in vederea implementarii masurilor adiacente si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora;
    • documente justificative ale cheltuielilor efectuate, aferente perioadei pentru care se depune cererea, copia facturilor fiscale emise de furnizorii/prestatorii de materiale/servicii in baza contractelor incheiate, cu mentiunea Conform cu originalul si Bun de plata;
    • dovada platii catre prestatorii de servicii/furnizorii de materiale: ordin de plata si extras de cont bancar stampilat de banca/trezorerie, care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul;
    • copia contractelor (sau a atribuirii de contracte) incheiate cu furnizorii si/sau prestatorii de materiale si/sau servicii.


2.  Depunerea cererilor de plata a ajutorului financiar
Cererea de plata trebuie sa fie depusa in original, de doua ori pe an, la incheierea fiecarui semestru scolar, doar pentru masurile adiacente implementate in cursul semestrului respectiv.


Pentru a fi valabila, cererea de plata trebuie sa fie completata corect, sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura si sa fie depusa in termenul legal.

Solicitantul trebuie sa depuna cererea de plata pana cel tarziu in ultima zi a celei de a treia luni ce urmeaza perioadei care face obiectul respectivei cereri, exceptie facand invocarea de catre solicitant a cazului de forta majora.


Reduceri pentru cererile de plata depuse cu intarziere
Conform OUG nr. 24/2010, ajutorul financiar pentru cererile de plata depuse cu intarziere se plateste totusi, dar cu urmatoarele reduceri:

    • 5 %, daca depasirea este mai mica sau egala cu o luna;
    • 10 %, daca depasirea este mai mare de o luna, dar mai mica de doua luni;
    • 1% pe zi suplimentara daca termenul se depaseste cu mai mult de doua luni.


3.  Inspectia la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vorface vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.


4. Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata, valabila si corect completata, in afara cazului in care s-au initiat anchete administrative.


A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>