• Restructurarea / reconversia plantatiilor viticole;
• Sprijinul financiar pentru asigurarea recoltei de struguri pentru vin;
• Masura de promovare a vinurilor din cadrul Programului National de Sprijin in Sectorul Vitivinicol 2014 - 2018.
Sumele forfetare / ha pot varia intre 1.890 euro, pentru modernizarea sistemului de sustinere prin instalarea a 3 randuri de sarme, pana la 13.580 euro cand, in cadrul planului individual, reconversia / reamplasarea este insotita de defrisare.
Etapele de parcurs sunt urmatoarele:
Da, cu conditia sa constituiti o garantie de 120% din suma cuvenita pentru masura respectiva si sa fi inceput lucrarile la masura respectiva.
Penalizarile se aplica in conditiile de nerealizare a suprafetelor planificate, astfel ca sub 50% nu se plateste sprijinul, iar nerealizarea cuprinsa intre 50 si 100% se penalizeaza cu retinerea pentru suprafata nerealizata a garantiei de buna executie.
Daca ti-ai asigurat recolta de struguri pentru vin, poti beneficia de un sprijin financiar comunitar de pana la 80% din valoarea primei de aigurare platite.
In noul context al comertului international, tinand seama de experienta acumulata de statele Uniunii Europene, de perspectivele de evolutie a pietelor atat din interiorul, cat si din exteriorul Uniunii, activitatea de informare si promovare a vinurilor, propusa de organizatiile profesionale si interprofesionale sau de catre societatile comerciale se integreaza treptat, ca parte necesara a politicii globale si coerente de informare si de promovare a produselor agricole pe piata interna si pe pietele din tari terte.
In acest mod se completeaza si se consolideaza actiunile desfasurate de statele membre, prin promovarea in special a imaginii acestor produse fata de consumatorii Uniunea Europeana si din tarile terte, in ceea ce priveste calitatea si siguranta alimentelor, metodele de productie, aspecte sanitare, de etichetare si de protejare a mediului.
Contribuind la deschiderea unor noi piete de desfacere in tari terte, actiunile realizate in cadrul programelor de informare si promovare produc, de asemenea, un efect de multiplicare a efectelor benefice ale initiativelor nationale sau private, mai ales pentru produsele pentru care exista stocuri.
Statele membre au fost invitate de catre Comisia Europeana sa elaboreze si sa prezinte spre aprobare programe nationale de sprijin destinate sa sustina sectorul vitivinicol, in cadrul masurilor de sprijin specifice, prevazute de Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 si (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului, cu modificarile ulterioare, programe care stabilesc pentru o perioada financiara de 5 ani, defalcat pe fiecare an FEGA: masurile propuse, alocarile financiare, obiectivele si impactul previzibil al programelor de sprijin, din perspectiva dimensiunii comunitare a acestora.
Incepand cu exercitiul financiar 2015, Programul National de Sprijin al Romaniei in Sectorul Vitivinicol va asigura continuarea masurii de informare si promovare a vinurilor pe pietele tarilor terte si dezvoltarea acesteia cu o componenta de informare pe piata interna.
Un Program reprezinta un ansamblu coerent de actiuni de o amploare suficienta pentru a contribui in statele membre ale Uniunii Europene la informarea consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin si la schema de Denumiri de Origine Controlata si Indicatii Geografice, iar in tari terte la imbunatatirea competitivitatii si a exportului vinurilor cu Denumire de Origine Controlata, Indicatie Geografica sau a vinurilor pentru care se indica soiul vitei-de-vie.
Scopul programelor consta in cresterea volumului informatiilor cu privire la produsele promovate, in vederea imbunatatirii fluxurilor comerciale cu aceste produse.
Elementele de baza ale unui program sunt:
Contextul general: Situatia pietei si a cererii reprezinta o analiza strategica si de marketing pentru fiecare dintre tarile-tinta si produsele vizate, menita sa permita evaluarea caracterului adecvat al programelor; se vor face referiri la volumul productiei medii anuale, evolutia cererii/consumului pentru produsele respective, oportunitatile de export sau dezvoltarea de noi canale de distributie etc.;
Obiectivele: absorbtia in totalitate a fondurilor europene destinate masurii; imbunatatirea competitivitatii vinurilor cu DOC/IG romanesti pe pietele tinta vizate de programe; patrunderea pe noi piete terte; consolidarea prezentei vinurilor romanesti cu DOC si IG pe pietele traditionale; cresterea cantitativa si valorica a livrarilor intracomunitare, respectiv a exportului de vinuri cu DOC si IG sau a vinurilor pentru care se indica soiul vitei-de-vie;
Strategia reprezinta activitatea care porneste de la selectarea tarilor, a produselor si a grupurilor tinta, a mesajelor, temelor si a celor mai adecvate canale de comunicare si care, prin folosirea resurselor alocate, trebuie sa asigure atingerea obiectivelor stabilite in cursul perioadei planificate si ulterior acesteia;
Grupurile tinta vizate: distribuitori, formatori de opinie: jurnalisti, experti in gastronomie, consumatori (cu exceptia tinerilor si adolescentilor mentionati in Recomandarea 2001/458/CE a Consiliului) institutii de invatamant din sectorul hotelier si al alimentatiei, HORECA;
Temele abordate: calitate, siguranta alimentara etc.;
Principalele mesaje care urmeaza sa fie comunicate: faptul ca legislatia Uniunii Europene contine norme stricte privind productia, indicatiile de calitate, etichetarea si comercializarea, garantand consumatorilor calitatea si trasabilitatea vinurilor oferite, precum si placerea si posibilitatea de a efectua o selectie , prin consumul responsabil de vin, dintr-o gama variata de vinuri europene de diferite origini; informatii cu privire la viticultura comunitara si legaturile acesteia cu conditiile, obiceiurile si gusturile regionale si locale;
Descrierea fiecarei actiuni si justificarea bugetului propus pentru fiecare dintre acestea;
Impactul previzibil - precizarea indicatorilor de masurare a impactului.
Se pot folosi, de exemplu, urmatoarele categorii de indicatori:
Bugetul – trebuie prezentat sub forma unui tabel recapitulativ in Euro al tuturor actiunilor din program, cu indicarea costului anual si total al acestora. Costurile trebuie defalcate pe actiune,pe an si pe tara tinta. In afara acestor costuri, bugetul mai cuprinde costuri de personal, transport, cazare, masa, cheltuieli generale, evaluarea rezultatelor actiunilor, rezultand costurile totale pe care punerea in aplicare a unui program le implica;
Planul de finantare - prezinta recapitulativ pe fiecare an si total contributiile financiare ale Uniunii Europene, cea de la bugetul de stat, dupa caz si contributia proporie a beneficiarului, necesare pentru punerea in aplicare a programului;
Evaluarea raportului cost/eficacitate pentru fiecare program aprobat este deosebit de importanta atat pentru Uniunea Europeana, pentru Romania, cat si pentru beneficiar, intrucat ea da masura valorii fondurilor cheltuite in raport cu atingerea obiectivelor stabilite prin programe si orienteaza activitatile de productie si export viitoare.
Pentru submasura de promovare prin informare a vinurilor produse in Uniunea Europena: Organizatii profesionale, organizatii de producatori, asociatii ale organizatiilor de producatori, organizatii interprofesionale, care propun programe de promovare a acestor vinuri.
Pentru submasura de promovare a vinurilor in tari terte: societati romanesti producatoare de vinuri cu D.O.C. si/sau I.G. si sau de vinuri pentru care se indica soiul vitei-de-vie, organizatii de producatori, organizatii profesionale si organizatii interprofesionale ai caror membrii produc si exporta vinuri cu DOC/IGP sau de vinuri pentru care se indica soiul vitei-de-vie, ale caror propuneri de programe de promovare a acestor vinuri au fost aprobate de MADR si care au incheiat cu APIA contractul de finantare.
Sunt prestatori de servicii selectati de beneficiari printr-o procedura concurentiala, prevazuta, in functie de pragurile valorice ale achizitiei de servicii, de Ordonanta de Urgenta nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, carora li se incredinteaza executia tuturor actiunilor de informare si promovare sau a unei parti a acestora (societati si agentii de comunicare, media & advertising sau de relatii publice). Acestia trebuie, in cadrul procedurii de selectie, sa faca dovada capacitatii lor tehnice, financiare, de personal calificat si sa respecte conditiile si criteriile de selectie stabilite de organizatiile care propun programe.
Beneficiarii pot sa puna direct in aplicare programul sau o parte din acesta.
Perioada este de cel putin un an si de cel mult trei ani de la data intrarii in vigoare a contractului de punere in aplicare a programului si poate fi reinnoita o singura data, pentru o perioada de maximum doi ani.
In prezent, in perioada 01-30 septembrie 2014, iar dupa aprobarea Ordinului pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile de punere in aplicare a masurii de promovare a vinurilor, eligibila pentru finantare in cadrul Programului national de sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014 - 2018 si pentru aprobarea modelului de contract privind punerea in aplicare a programelor de promovare a vinurilor sesiune deschisa, programele urmind a fi depuse la MADR pe tot parcursul anului.
(1) Pentru masura de promovare a vinurilor, din valoarea cheltuielilor eligibile, contributia U.E. este de maximum 50%, iar contributia beneficiarilor este de minimum 50%.
(2) Din valoarea cheltuielilor eligibile, beneficiarul poate opta pentru accesarea contributiei de la bugetul de stat, in cuantum de 30%. In acest caz, contributia U.E. este de maximum 50%, iar contributia beneficiarului este de minimum 20%.
(3) Actiunile prevazute la alin. (1) nu sunt orientate in functie de anumite marci comerciale, iar actiunile prevazute la alin (2) nu sunt orientate in functie de anumite marci comerciale in conditiile acordarii ajutorului de stat.
In prezent, contractele de punere in aplicare a programelor se incheie intre APIA si beneficiari in cel mai scurt timp, dar cel mai tarziu la data de 15 aprilie, acest termen putand fi modificat in situatii exceptionale, justificate corespunzator cu acordul MADR.
In prezent:
Plata sprijinului financiar din FEGA si, dupa caz, din bugetul de stat, se realizeaza cu utilizarea exclusiva a contului deschis in mod expres pentru derularea operatiunilor financiare privind punerea in aplicare a programului de promovare a vinurilor pe pietele tarilor terte.
Conform modificarilor PNS 2014 – 2018 comunicate Comisiei Europene, in Ordinul MADR privind promovarea vinurilor, regimul platilor va fi urmatorul:
Plata sprijinului financiar comunitar si national se poate efectua dupa cum urmeaza: plata in avans, plata intermediara si a soldului, pe baza cererii de plata depuse la APIA, cu sediul in municipiul Bucuresti, bd. Carol I nr. 17, sectorul 2, insotita de documentele justificative.
(2) Plata sprijinului financiar comunitar si national se poate efectua in avans pe baza cererii de plata si numai dupa constituirea la dispozitia APIA a garantiei corespunzatoare, in valoare de 110% din suma a carei plata se cere in avans.
Dovada constituirii garantiei trebuie depusa la APIA impreuna cu cererea de plata in avans, sub sanctiunea respingerii cererii.
(3) In cursul anului contractual beneficiarul poate depune una sau mai multe cereri de plata in avans, iar fiecare cerere de plata in avans poate fi depusa inainte de realizarea oricarei actiuni. Valoarea maxima totala anuala a avansului este de 30% din valoarea sprijinului financiar anual si se acorda pentru fiecare etapa contractuala.
(4) Justificarea avansului se poate face de beneficiar pe parcursul intregului an contractual, si cel mai tarziu, la data depunerii cererii de plata a soldului anual. Impreuna cu cererea de justificare a avansului si a documentelor justificative aferente, beneficiarul depune un raport in care precizeaza facturile si documentele de plata care justifica modul de utilizare al avansului, pentru actiunile realizate.
(5) Anual, pana la data de 15 noiembrie, fiecare beneficiar care a primit avans este obligat sa depuna la APIA, urmatoarele informatii pentru fiecare program:
- declaratiile de cheltuieli care justifica, pentru fiecare masura, utilizarea avansurilor pana la 15 octombrie, impreuna cu documentele justificative aferente;
- o confirmare, pentru fiecare masura, a soldului corespunzator avansurilor ramase neutilizate la 15 octombrie.
(6) Garantia aferenta sumelor acordate in avans se restituie beneficiarului, la cererea acestuia, dupa stabilirea dreptului definitiv la sprijinul financiar comunitar si dupa caz national primit in avans.
(7) In cadrul fiecarei etape contractuale beneficiarul poate depune la APIA cereri de plata intermediara a contributiei U.E. si, dupa caz, de la bugetul de stat, pana la sfarsitul lunii calendaristice care urmeaza dupa fiecare trimestru al anului contractual, insotita de documente justificative. Dosarul cererii de plata este insotit de documente justificative si de dovada efectuarii platii de catre beneficiar catre organismul de punere in aplicare si/sau catre furnizorii de servicii pana la data depunerii cererii de plata. Depunerea cererii de plata intermediara este optionala.
Cererea de plata intermediara vizeaza actiunile realizate de catre beneficiar, inclusiv de organismul de implementare si subcontractanti (daca exista), in trimestrul de referinta si/sau in trimestrele anterioare, pentru care APIA nu a rambursat cheltuieli.
Cererea de plata intermediara reprezinta solicitarea la rambursare a sprijinului financiar aferent actiunilor realizate si platite de beneficiar, evidentiate prin extrasul de cont , catre toti subcontractantii/angajatii, inclusiv cheltuielile generale, de personal, transport, cazare, diurna pana la data depunerii cererii de plata intermediara.
Daca actuinile sunt realizate de un organism de punere in aplicare, beneficiarul prezinta in sustinerea cererii de plata intermediara si toate documentele lustificative care confirma realizarea actiunilor si efectuarea platilor evidentiate ca platite in extrasul de cont, de catre organismul de punere in aplicare catre toti subcontractantii/angajatii.
Daca cererea de plata intermediara insotita de documente justificative nu respecta in totalitate conditiile precizate, APIA va rambursa numai sprijinul financiar aferent cheltuielilor eligibile justificate corespunzator, cheltuielile nejustificate putand fi solicitate la urmatoarea cerere de plata sau cel tarziu la sold.
Impreuna cu cererea de plata intermediara, beneficiarul depune in cadrul documentelor justificative si un raport in care precizeaza facturile si documentele de plata care justifica platile pentru actiunile realizate.
(8) In cadrul fiecarei etape contractuale beneficiarul depune la APIA o cerere de plata a soldului, insotita de documente justificative, in termen de maximum patru luni de la data finalizarii actiunilor anuale.
Aceasta vizeaza actiunile realizate in cadrul anului contractual si platite de beneficiar, respectiv de catre organismul de punere in aplicare catre subcontractanti/ angajati, pana la data depunerii cererii de plta a soldului, evidentiate in extrasul de cont, pentru care APIA nu a rambursat sprijin financiar.
Cu toate acestea, evaluarea anuala poate fi finalizata si platita pana la data depunerii cererii de plata a soldului anual.
Depunerea cererii de plata a soldului anual insotita de documente justificative este obligatorie, cu exceptia unei situatii de forta majora sau circumstante exceptionale, dovedite cu documente justificative, sub sanctiunea considerarii ca plati necuvenite a platilor efectuate in cadrul contractului, care se recupereaza de APIA de la beneficioar conform legislatiei nationale.
(9) Termenele de plata pentru platile intermediare, avansuri si solduri anuale sunt de 45 de zile lucratoare, de la data depunerii unei cereri corecte si complete, insotita de documentele justificative corespunzatoare.
Cu toate acestea, termenul de plata al soldului poate fi suspendat, in orice moment al perioadei de 45 de zile lucratoare pentru efectuarea platii, prin notificare adresata de APIA beneficiarului de program, privind faptul ca cererea acestuia nu este admisibila, fioe pentru ca cererea nu este sustinuta de documentele justificative solicitate, fie pentru ca statul membru estimeaza ca fiind necesar sa primeasca informatii suplimentare sua sa procedeze la efectuarea de verificari. Termenul incepe sa curga din nou de la data primirii informatiilor solicitate sau de la data verificarilor efectuate de statul membru, care trebuie trimise sau, respectiv efectuate, in termen de 30 de zile de la data notificarii.
Pentru informatii suplimentare va puteti adresa APIA, Directia Comert Exterior si Promovare Produse Agricole, cu sediul in Bucuresti, Piata Rosetti, nr.4, etj. 3, tel.: 021.2005.012, 021.2005.032/017 sau puteti vizita pagina oficiala web: www.apia.org.ro
De asemenea, puteti consulta site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: http://www.madr.ro, sectiunea Agricultura, subsectiunea Horticultura, de unde se poate descarca documentatia necesara.
Legislatia UE aplicabila
Legislatia nationala aplicabila
La acest moment, poate fi consultat Programul National de Sprijin (PNS) in sectorul Vitivinicol, 2014-2018, aprobat de Comisia Europeana in Comitetul de Management pentru OCP in sectorul vitivinicol din 09.07.2013, publicat pe site-ul MADR: http://www.madr.ro/docs/agricultura/vinuri/pns-viticultura-2014-2018-update.pdf
A.P.I.A.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>