Plata subventiilor pentru campania 2016 s-a realizat pana la termenul asumat de 31 martie 2017

Plata subventiilor APIA pentru campania 2016 s-a realizat pana la data de 31 martie 2017Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a sustinut vineri, 31 martie 2017, o conferinta de presa, la sediul institutiei. Cu aceasta ocazie, ministrul Agriculturii a prezentat stadiul platilor efectuate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura catre fermieri, pentru campania aferenta anului 2016.


Conform declaratiilor ministrului Agriculturii, Petre Daea, s-a reusit realizarea obiectivului din programul de guvernare privind acordarea in timp util a subventiilor pentru agricultura. Astfel s-a realizat incheierea platii subventiilor pentru campania 2016 pana la data de 31 martie 2017.

Este pentru prima data in Romania cand se dau subventiile pana la aceasta data. Anul trecut in luna aprilie se dadeau adeverinte pentru banci, in scopul acordarii de imprumuturi bancare, generand costuri suplimentare, fermieri fiind purtati pe drumuri. Acum au bani in conturi pentru executarea lucrarilor sau pentru investitii.

Cu toate acestea a ramas totusi un numar de fermieri neplatiti pana astazi. Cauzele care au intarziat plata catre acesti fermieri sunt urmatoarele:

    • cei cu documente de eligibilitate care trebuie depuse cu termen 31 martie 2017;
    • cei la care se finalizeaza controalele necesare cu termen 31.03.2017 pentru masuri de agromediu M214 si M10 --> Pachet P4 si P7 ;
    • cei care sunt in esantionul de teledetectie lotul 2;
    • alte blocaje: fermieri cu erori de cont, fermieri decedati, cereri neeligibile in urma controalelor.

Fermieri aflati pe fluxul de plata vor fi totusi platiti astazi, 31 martie 2016.


Plata subventiilor APIA pentru campania 2016


Plata subventiilor pana la aceasta data a fost posibila datorita:

    • Actelor normative elaborate la timp
        • Ordinul MADR nr. 3/11.01.2017 pentru aprobarea cantitatilor de motorina aferente perioadei 1 iulie 2016-30 septembrie 2016.
        • Hotarare de Guvern nr. 53/16.02.2017 pentru aprobarea sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume.
        • Hotarare de Guvern nr. 54/23.02.2017 privind stabilirea pentru anul de plata 2016 a cuantumului ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal (ANT) pentru culturile amplasate pe teren arabil.
        • Ordonanta de Urgenta nr. 16/24.02.2017 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.
        • Hotarare de Guvern nr. 62/27.02.2017 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat, in sectorul zootehnic, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul 2016.
    • Sume bugetare ASIGURATE la timp
        • Sumele prevazute pentru subventii au fost asigurate prin bugetul de stat pe baza de programe.
    • Masuri organizatorice
        • Eliminarea intarzierilor privind controalele pe teren. In 28 ianuarie un numar de 8.174 fermieri din 8 judete nu aveau finalizat controlul pe teren; S-au transferat 262 specialisti APIA de la alte judete.
        • Operationalizarea aplicatiilor cu dezvoltatorul de soft. Pe 29 decembrie 2016 a fost incheiat contractul de extindere a aplicatiei. Termenele prevazute in contract au fost reactualizate, scurtandu-se termenul de punere in functiune a aplicatiilor.
        • Organizare perfecta de de sus pana jos. Centrele locale, APIA judeteana si centrala; Asistenta permanenta din partea operatorului de soft.
        • Efort uman deosebit prin prelungirea programului de lucru in toata tara: S-a lucrat de luni pana luni, program zilnic 8,30 - 21,00, in ultimele doua saptamani.
    • Aparatul central APIA a lucrat multe zile non-stop, zi si noapte.

 

Depunerea cererilor de plata pentru Campania 2017

In ceea ce priveste depunerea cererilor de plata pentru Campania 2017, pana la 31 martie a.c. ora 9,00 s-au depus 333.415 cereri reprezentand 37% din 901.335 beneficiari.

Prin Ordinul de ministru nr. 18/11.01.2017 s-au stabilit etapele depunerii cererilor si realizarii platilor subventiilor pentru Campania 2017 dupa cum urmeaza:

    • 1 martie - 15 mai 2017, sesiunea de depunere/primire cereri unice.
    • 1 iunie – 1 iulie 2017, efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plata, esantionarea acestora si transmiterea esantioanelor.
    • 1 iulie – 1 octombrie 2017, controlul la fata locului, pentru cererile unice de plata esantionate la controlul in teren.
    • 15 octombrie – 30 noiembrie 2017, plata avansului pentru campania 2017.
    • 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018, plata regulara a subventiilor aferente anului de cerere 2017.


Conform programului ministerului agriculturii, pentru campania 2017 se va realiza acordarea la timp a subventiilor incepand cu luna ianuarie. Efecte pozitive ale realizarii platilor incepanad din luna ianuarie fata de luna iulie, cum era anterior, sunt urmatoarele:

    • FERMIERII CASTIGA:
        • fermierii nu se mai imprumuta de bani pentru executarea lucrarilor;
        • executa la timp lucrarile in camp;
        • scad costurile de productie;
        • cresc castigurile fermierilor;
        • pot scade preturile de valorificare;
        • pot scade preturile la consumator;
        • se pot efectua la timp platile salariale.
    • STATUL CASTIGA:
        • banii din subventie se investesc 11 luni;
        • se colecteaza la timp si integral la bugetul de stat, impozitele, taxele, etc..

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>